Menjadi Isukah?

by - January 15, 2010



Assalamualaikum w.b.t


Tujuan entri ini dihasilkan adalah untuk memperbetulkan tanggapan segelintir masyarakat terhadap blog aku. Aku buat blog ini hanya suka-suka ( masa mula-mula buat dulu ). Tapi lama-kelamaan aku rasa aku perlu menulis untuk memanfaatkan bersama. Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman, pemerhatian, cetusan idea, pendapat spontan dan nukilan di hati.


Sebelum tu, ingin memberitahu entri kali ini memang panjang. Mungkin entri paling panjang pernah aku hasilkan. Tetapi luangkan sedikit masa anda untuk membaca entri ini sekaligus aku akan cuba mengupas sesuatu isu yang kebanyakkan orang terlepas pandang. Saya akan cuba membawa anda dan saya berfikir tentang isu ini. Hanya demi mencari sebuah kebenaran.


Aku ada post entri sebelum ni yang bertajuk 'Persoalan Terjawab'. Oh entri itu memang hanya untuk suka-suka. Sekadar sesuatu 'jenaka' yang dicipta secara tak sengaja. Tertarik akan satu komen dari seorang hamba Allah yang juga memakai nick name sebagai 'hamba Allah'. Komen beliau berbunyi begini :

salam....bleh bg komen. x bermksd ape2 pon dsini...dan maaflh klu penulis mrh @ terasa.
trus terang sya kta, penulis mmpunyai paras yg sdap mata memndg. begitu indah ciptaan Allah... klu kite prsn, perempuan x bleh nk siarkn gmbr2 mrka. sbnrnyer, lelaki pon sme. apetah lg gmbr2 yg indah. ckplh tatapn kite shje. bkn ape, scare x lgsg kite dh m'goda org. tp x th lh kot2 penulis ada niat yg lbh baek yg sya x th. scra x lgsg, niat utk bce blog nie dh terbatas... maaf yea penulis.....

Dan aku membalas :

hamba Allah --> waalaikumussalam w.b.t. terlebih dahulu terima kasih banyak-banyak saya ucapkan. ingin saya katakan di sini lagsung tiada perasaan marah atau terasa. bahkan saya rasa bersyukur yang amat sangat kerana menegur. menegur diri ini yang jahil. terima kasih. kadang kala teguran itu membuat kita mengenali siapa kita. minta maaf banyak-banyak sekiranya dengan letak gambar-gambar itu membawa maksud 'menggoda' para wanita. langsung tiada tersinggah akan agenda itu dalam hati dan minda. harap tak salah faham k. saya dah deleted picture on the right side. tapi mohon saya kekalkan gambar primary header saya. thanks a lot again. moga Allah merahmati kamu ya! pesan Nabi "SAMPAIKAN WALAUPUN SATU AYAT" saya bersyukur. wallahualam.

Ingatkan apabila aku dah balas komen beliau, aku dah rasa tenang, selesa. Rupanya tidak. Entah kenapa aku rasa sesuatu perasaan yang bersalah. Dan aku tegaskan sekali lagi di sini. Tujuan aku letak gambar-gambar aku tak lain dan tak bukan hanya untuk suka-suka atau bahasa kasar yang selalu orang cakap, "BLOG AKU, AKU PUNYA SUKA LA". Tetapi aku bukan seorang yang cepat melatah dan melenting dengan sesuatu teguran. Aku akan cuba buat penilaian terhadap teguran-teguran tersebut. Sebab itulah aku menulis entri ini.


Lantas aku cuba bertanyakan pendapat mengenai isu ini dari sahabat-sahabat YM aku. Aku takkan mengupas sesuatu isu itu tanpa soal selidik. Aku masih jahil dalam pelbagai perkara. 3 orang cuba memberi buah fikiran.




Pendapat 1 : Me ismail

Pendapat dari ustaznya : ini pendapat saya la.. kalau niat kita letak gambar sebagai pengenalan diri kita bagi menyatakan kitalah yg tuan empunya blog saya rasa x jadi masalah.. ianya sama seperti penulis2 buku di kulit belakang buku tersebut diletakkan gambar penulis sebagai pengenalan bahawa itulah penulisnya (biasanya kita hanya letak gambar kecil seperti gambar pasport).....tetapi kalau niat kita letakkan gambar dengan niat nak menunjuk2 @ riak itu bagi saya tidak boleh la...dalam satu lagi konteks biasanya apabila kita membuat penulisan tentang sesuatu peristiwa kita akan letakkan gambar sebagai menguatkan fakta kepada penulisan kita.. jadi sekiranya is bagi tujuan penceritaan peristiwa dan gambar tersebut tidak mengandungi unsur2 maksiat seperti pembukaan aurat dan unsur2 maksiat lain bagi saya tidaklah salah.





Pendapat 2 : nur kasih

ntahlah bg saya kalau ada pic tu lagi senang untuk mengenali sesorg teman itu. bukan sbb niat lain. tapi bila ada niat/nafsu tu kot yg jadi salah.... kalau mcm pmpn tu ia d kire sbgai zina2 kecil lah kot. sbb menarik perhatian kaum wanita yg melihatnya. Bila berbicara soal fotografi ni, teringat dulu-dulu ada belajar tentang hukum bergambar atau di dalam bahasa arabnya di panggil taswir dan kebanyakan ulama2 terdahulu menghukumkan bahawa bergambar ini adalah haram berdasarkan kepada hadith Rasulullah SAW yang bermaksud : "Sesungguhnya orang yang paling berat siksaannya nanti di hari kiamat ialah orang-orang yang menggambar" ( Riwayat Muslim )






Pendapat 3 : Insan Tinggi



( pendapat paling tak boleh blah ) : mmg pmpuan tergoda pn. saya pn tergoda. ekekeke. Adei ~ Tapi aku tahu Insan Tinggi hanya bergurau. :-)

Ayat-ayat sahabat yang 'berbual' di YM. Langsung tiada tokok tambah di sini walaupun short form ( aku tak suka buat short form ). Kalau anda meragui kenyataan aku, silalah klik pada nama mereka dan terus ke link blog diorang. Boleh bertanya mereka betul ke tak. Dipersilakan.


Persoalan bermain di tubir minda saya.

  1. Salahkah saya meletakkan gambar-gambar sedemikian rupa?
  2. Adakah aksi saya di dalam gambar keterlaluan/seksi ( tak menutup aurat )?
  3. Adakah wanita-wanita yang tengok 'tergoda'? ( without Insan Tinggi )
  4. Bagaimana pula dengan gambar-gambar wanita lain yang disiarkan dalam blog mereka? Yang tidak menutup aurat? Ada teguran berlaku seperti ini?

Mungkin persepsi masyarakat dan orang ramai ramai berbeza. Memberi pendapat dan pandangan. Tetapi perlulah diingatkan di sini sebaik mana pun kebaikan yang anda taburi pasti nampak salah di mana segelintir orang. Menjadi sesuatu perkara yang biasa dalam masyarakat. Walhal ianya sesuatu yang luar biasa.


Mengenai isu yang cuba saya ketengahkan, bukan nak cari publisiti atau kontroversi ( ceh ingat artis ke? ) tapi membawa anda dan saya berfikir akan hakikat ini. Ingin mencari sebuah kepastian yang tak kunjung tiba. Ramai orang terlepas pandang. Mari berfikir dan terus berfikir.


Sekiranya anda ada info dan pengetahuan mengenai ini, silalah berkongsi di sini. Aku bukan ustaz. Tapi aku seorang yang akan mencari akan hakikat kebenaran. Sila beri tunjuk ajar dan pandangan supaya kita tak tersasar dari landasan syariat.


Aku menyeru kepada blogger yang mempunyai follower yang ramai, cubalah ketengahkan isu yang membawa para pembaca berfikir. Berfikir mencari sebuah kebenaran dan kepastian. Agama diletakkan sebagai tunjang perbincangan. Bukanlah hiburan dan artis yang menjadi perbualan.


Diharap anda dapat memberi sedikit pandangan. Kalau boleh silalah jawab empat soalan yang aku utarakan. Sangat-sangat berharap. Mungkin buah fikiran anda dapat memperbetulkan diri yang jahil ini. Mungkin dengan pandangan anda dapat memberi kesan positif kepada diri ini.


Juga kepada 'hamba Allah' terima kasih banyak-banyak sekali lagi menegur saya. Mungkin tanpa teguran anda, saya masih lalai dan leka. Diharap pandangan anda menyusul jua dalam entri kali ini. Berilah peluang pada diri sendiri dan orang lain menilai diri anda. Mungkin penilaian itu baik untuk anda. Yang baik hanya dari ALLAH SWT jua, yang jahil tentang pelbagai perkara hanya dari insan kerdil lagi khilaf ini - HAMI ASRAFF -


You May Also Like

76 comments