Posts

Showing posts from March, 2017

Siapa Akan Dapat Rumah Itu Setelah Aku Tiada?

Image
Tengah sibuk bershooting list dapat sebuah panggilan telefon. 
"Salam Hami. Bila nak jumpa? Nak dengaq pasai Hibah Takaful ni." Amin (bukan nama sebenar) gelojoh orangnya. 😜 
Tapi kegelojohannya sentiasa boleh diterima dek akal. 
"Waalaikumusalam. Sabaq sat. Hang kan nak jumpa minggu depan." 
"Tu la aku pun busy gila lani. Takpa macam ni, hang cer explain kat sini dulu apa yang patut. At least aku dapat some ideas about Hibah Takaful tu." 
Sahabat gua memang busy. Tapi dalam keadaan busy, sikapnya perlu dipuji. Tak sabaq oi dia nak get awareness. 
"Okay kalau hang kata gitu okaylah. Macam ni. Aku bagi satu konsep mudah untuk hang. Hang kan ada rumah kan? Rumah hang duduk sekarang atas nama hang kan?" 
"Ya atas nama aku." 
"Soalan aku, kalau hang ditakdirkan meninggal dunia kelak, hang rasa siapa akan dapat rumah hang?" 
"Mestilah dapat kepada isteri aku. Sebab aku dah wasiat kepada dia." 
"Eh siapa cakap? Ist…