Posts

Showing posts from May, 2016

Beri Ganjaran Pada Diri Sendiri

Image
Idea entri ini sebenarnya dari Instagram. Macam biasalah, Instagram sentiasa pantas dalam mengepost gambar dan caption. Jadi aku panjangkan di sini sebab sini boleh membebel. Rindu oh nak membebel panjang-panjang.
Sepanjang minggu lepas aku memang busy gila. Boleh dikatakan setiap hari ada appointment dengan prospek dan klien. Banyak agenda nak kena uruskan sebelum nak bercuti puas-puas di London 25 Mei - 1 Jun 2016 ni. Yeah tak sabar dan tipulah kan kalau tak excited. Makanya, sebelum pi bercuti ni, kena settlekan banyak benda. Yer la baru pi bercuti dengan aman damai dan sentosa.
Cuti dua hari Sabtu dan Ahad ni aku nak rewardkan diri sikit. Reward dekat diri sendiri aku ni biasanya akan beli pakaian dan makan yang best best sampai dah bulat badan ni hoi. Lagipun memang nak cari satu sut untuk dinner di London nanti. Tema depa bagi tu adalah Red, Blue and White. Jadi seperti biasalah, jari jemari pantas menggoogle. Dan antara yang menarik pandangan mata gua adalah...










Depa kat atas n…

Photoshoot Ala-Ala Korporat Katanya

Image
Assalamualaikum w.b.t
Hai apa habaq semua? Moga sentiasa sihat dan bahagia. Sebenarnya entri ini bersifat saja-saja. Sekarang tengah ada masa terluang. Sedang menunggu ketibaan klien. Biasalah, sambil menunggu tu, belek handphone. Jadi bagi menghilangkan keboringan yang melanda, aku editlah gambar.
Memang kalau edit gambar berjam-jam lamanya. Sejak kemunculan Instagram, apps yang aku suka edit cumalah satu, iaitu Vscocam. Apps inilah yang aku guna sejak berzaman untuk Instagram aku tu. Edit punya edit, kat bawah inilah hasilnya. Oh ya, gambar photoshoot ini semua berlangsung bulan lepas. Tujuan untuk group aku. Ye la ada gambar ala-ala korporat ini senang. Kalau ada apa-apa yang melibatkan gambar formal, hah nindia dah ada.
Makanya, selamat menghayati gambar-gambar gua di bawah. (Keh keh keh bajet ada orang kisah).















Ada perasan sesuatu dengan gambar-gambar aku di atas? Apa tak perasan? Okey okey takpa, tak ada masalah. Aku pernah upload di Instagram, orang tanya,
"Eh Hami awat mu…

Blog... Di Sini Bermula Segalanya...

Image
Menulis blog ini seperti menulis diari. 
Itulah yang aku terfikir bila aku start menulis di sini. Apa sahaja yang terlintas di fikiran, akan diupdate di sini. Segala aktiviti seharian, akan catat di sini. Perkara yang menyeronokkan, perkara yang tidak menyeronokkan, dan segalanya. Ya, itu yang aku buat semenjak aku mula menulis di blog ini pada 7 tahun lepas. 7 tahun adalah tempoh masa yang agak lama. Dah Tadika pun kalau diukur dengan usia seorang budak.
Banyak aku belajar dari blog ini. Di sinilah bermula segalanya. Dari tidak dikenali, dikenali, dari menulis suka-suka, alhamdulillah boleh publish buku. Dari tiada networks, alhamdulillah makin ramai networks, dari aku tidak mengenal dunia, lebih buat aku kenal dunia.
Jadi bila aku tengok kenapa blogging dah tidak sepopular dulu, aku dapat rangkumkan. Semuanya cumalah satu perkara.
SMARTPHONE.
Ya, aku akui benda ni. Dulu masa aku start menulis blog, bagi aku dunia internet ini hanyalah di PC. Berblogging, bersosial network segala ha…