Posts

Showing posts from October, 2009

perkongsian berguna

Image
Assalamualaikum W.B.T

Terlebih dahulu memohon seribu kemaafan kerna aku membohongi sedikit pada entry yang lepas dimana aku telah mengeluarkan statement bahawasanya blog ini akan mengalami pengabaian selama lebih kurang 2 minggu. Tapi aku terpaksa membatalkan statement itu kerana ada perkongsian yang perlu dikongsi bersama.


Faktor yang mendatangkan rezeki:berusaha bersungguh-sungguhbertakwa/taat perintah Allah SWTmemperbanyakkan istighfardoatawakalbersedekahbersyukur


Firman Allah SWT :" Jangan kamu gelisah dan putus asa, kerana Allah berkenan memberikan rezekinya kepada sesiapa yang dikehendakinya tanpa hisab dan disangka-sangka sebelumnya "



Doa yang bagus untuk mengulangkaji pelajaran :


Ya Allah, keluarkanlah aku dari kegelapan ragu-ragu,
Kurniakanlah aku dengan sinaran kefahaman,
Bukakanlah bagiku pintu ilmu dan hiasilah aku dengan akhlak yang baik
dan kasih sayang,
Ya Allah, sinarilah hatiku dengan cahayaMU
seperti Engkau menerangi bumi dan langitdengan rahmatmu,
Ya Allah Yang Maha …

Kejayaan Kita Bersama

Image
Assalamualaikum w.b.t

*Amaran Keras : Bebelan untuk entry aku kali ni maybe agak panjang dari biasa. Sila tinggalkan blog ini dengan kadar segera jikalau ianya mendatangkan kebosanan kepada anda. Terima kasih!

First thing first, aku nak bagitau yang aku mungkin akan mengingnorekan blog aku selama 2 minggu dek kerana aku ada amanah yang perlu dipikul. Ada tanggungjawab yang perlu digalas. Ada keupayaan di sebalik kesengsaraan. Ada sinar di sebalik kegelapan. InsyaAllah. ( Ceh seolah-olah macam ramai sangat yang dok ushar blog aku. Buat malu ja keluarkan statement ni. Adei~ )

Adalah ini dimaklumkan aku akan menghadapi satu lagi ujian hidup yang terbesar dalam hidup aku. Serius beb, gua cakap ni. Percayalah! Please trust me! Ala, final exam je pun. Orang lain pun ambil exam juga apa. Eh ya tak ya juga ek. Tapi korang laen la. Aku laen. Apa yang laennya? Semua orang yang bergelar mahasiswa dan mahasiswi tak terlepas daripada menerima ujian dunia ini. Ya tak ya juga ek. Tapi korang laen la. …

NOD32 + Windows 7

Image
Assalamualaikum w.b.t

Kegatalan jari jemariku untuk menaip blog dibatasi. Memang kalau diikutkan banyak benda nak coretkan di sini. Tapi seringkali aku memasuki blogku ini, ada saja halangan menghalangi. Ya la nak menulis pun kena ambil mood walaupun diriku bukan seorang penulis.


Untuk makluman kalian yang telah membaca blog aku ini, terima kasih diucapkan. Tetapi ketahuilah, apa yang dipamerkan di sini hanya sedikit pengkongsian, cetusan rasa, sharing my good moment dan yang paling penting tujuan blog ini dibina hanya untuk suka-suka dan mengisi masa lapang yang terluang. Sekiranya ada ilmu baru, insyaAllah akan dikongsi bersama dan segala kritikan dialu-alukan.


So dah keterlanjuran aku di sini, maka nak cerita la sikit. Aku happy! Why? Aku happy kerna aku tidak lagi menjadi seorang penternak virus yang berkaliber dalam laptop aku ini. Ya semuanya sudah dihapuskan! Hahaha rasakan kamu hencek virus! Aku telah mengformatkan laptopku untuk kali ke2 semester ini. Sekaligus laptopku ini te…

Yang Aku Suka

Image
Assalamualaikum w.b.t
Last Saturday aku diajak seorang rakan yang bakal aku gelar beliau sifoo. Bukan sifoo & tongga, tapi sifoo & tonyoh ( haha~ sifoo yang bagi title ni ). So sifoo mengajak aku buat sesuatu yang aku nak selama ni. Menangkap gambar. Ceh bunyi cam hampeh ja. Aku mana ada fundamental langsung pasal benda alah ni semua. So dengan kata laen, hanya suka-suka or suka-suki. Mengisi masa lapang terluang. So di bawah ni la hasilnya yang tak berapa best.

Ni la sifoo gua. Ceh tak mau aku gelar camtu. Low profile la kunun... Hehe~


Dan ini gua yang pegang kamera kunun pro.





Sifoo yang tangkap.






Masjid ni gua tangkap. Macam tak chantek pon. Eh masjid chantek. Gua tangkap la tak chantek. Huhu~





......





Permulaan dari gua...




Again, by sifoo...







Paling suka gambar nie.






(",)!






Pakai hentam amik ja nie. Huhu~





Ini pun...



Picture daun yang biasa dari gua.

Sebenarnya banyak lagi gambar berjaya kami ambil. Just letak several ja ni. Tak ada idea sangat nak tulis untuk entry kali ni. Wassalam~


Lately...

Image
Assalamualaikum w.b.t
Lately...
Pintu hatiku diketuk kegembiraan. Eh ada pintu ke hati? Entah la. Sering kali aku dengar orang buat ayat camtu. Aku pun turut tidak ketinggalan mengguna pakai ayat tersebut.
Lately...
Kerunsingan silih berganti setelah mendapat kegembiraan. Runsing standard la hujung-hujung semester ni. Semua orang faham. Insan yang bergelar student macam aku ni lagi la.
Lately...
Terjumpa member-member baru dan lama. Tak kurang juga member yang mengecall tanya khabar and so on. terima kasih la noh.
Lately...
Ramai pulak sahabat-sahabat aku meluahkan hati dan perasaan mereka kepada aku. Ceh macam aku ni tempat sesi kaunseling plak. Hehe~ Buleh ja beb! Tapi gua bukan seorang solver. Mana yang buleh di tolong, akan di tolong. But gua pendengar yang baik. Chewahh.

Kelegaan Seketika

assalamualaikum w.b.t
sudah lama aku tidak menulih untuk cerita yang agak panjang kerna dek kekangan masa ( ceh ayat ni macam tiru seseorang ja ) dan kebizian yang melanda diri aku. baru hari ini aku baru boleh sedikit bernafas ( memang tiap2 hari aku masih bernafas, alhamdulillah )
jam sekarang pukul 3.33 pagi. nak cerita sket pasal the whole day hari ni. pagi tadi ( rabu ) aku ada lab dari pukul 8.30 pagi sampai 1 petang. rumit juga lab tu. balik prepare untuk presentation malam. alhamdulillah okey ja present tadi. balik pada present aku ingat nak pergi forum perdana hal ehwal Islam anjuran fakulti aku ( electrical engineering ). macam best ja forumnis dia. ustazah bahiyah dan 2 orang lagi yang tak ingat namanya. tajuk ceramah pun agak menarik, 'janji-janji cinta'. tapi perubahan tempat di saat2 akhir menyebabkan niat murni aku terbantut. suppose buat kat foyer fakulti aku. tetiba ja bertukar tempat ke dataran mawar ( kat kolej mawar, kolej perempuan ). so tak jadi pi la.
hemm,…

awesome sketches

Image
assalamualaikum w.b.t
maybe some of you guys had seen it before. it's attract my attention and all i just can say is "wow!" i printed out this pictures and paste it to my desk. sometimes when i felt fibre, these 'awesome sketches' gave me such an inspiration. i really dont know how and why they do this. hopefully, i'll find the answers one day.















p/s : continue my study

what goes around comes around

Image
assalamualaikum w.b.t
aku mencuri-curi my quality time to udpate my blog. balik dari test tadi singgah makan with two nice friends ( tak yah la mention ek :-p ). 1 of my friend buy me makan bcoz dia cakap aku ajar dia semalam. ceh aku tak ajar apa-apa kat kamu, kamu yang study pulun-pulun. dah dia berkeras nak belanja aku, takkan nak tolak rezeki lak kan? :-) so alhamdulillah memang buleh buat test tadi. tak sia2 tidoq pukoi 5 pagi.
eh tapi kenapa tajuk 'what goes around comes around'? pelik kan? aku pon pelik, tambah engkorang yang baca lagi la. hemm, nak setory sket about that word. i really believe on that word. why? i always getting involve in that word. even though somehow i just feel that the word without any meaning or proof until it happened to me. maybe u guys out there too.
dengan bahasa mudahnya, segala kebaikan yang kita buat akan dibalas dengan kebaikan. begitu juga dengan keburukan. percayalah. trust me! ketetapan Allah itu sangat Adil even kita rasa benda itu menya…

aku yang.....(cannot describe)

assalamualaikum w.b.t
pembetulan! pembetulan! aku ada 5 hari test berturut-turut. iaitumalam ni (jumaat) besok pagi (sabtu) juga lusapagi (ahad) dantulat pagi (isnin) turut tidak ketinggalan *tungging pagi (selasa) presentation (rabu) presentation (khamis) dan selepas itu... maybe aku akan....
..........
.........
........
.......
......
.....
....
...


TERBALEK!!!

*tungging : the day after tulat p/s : please pray for me!

aku dan kepeningan

Image
assalamualaikum w.b.t
buat pertama kalinya aku menampilkan diri dengan cool! ( kununnya la... ). tapi pic di atas menerangkan segalanya.. apa? tak paham?! ala, ni pic pegang kepala je la. eh dahi. eh dahi dan kepala. owh watever la. tapi yang pastinya otakku sedang berinovasi dan mengalami renjatan yukospaladigmatosastera ( <---on da spot aku dapat perkataan ni ).
maunya tidak. aku ada belunggoks test iaitu pada 9, 10, 11 dan 13 hb. bersamaan hari jumaat, sabtu, ahad dan isenin. ya jumaat nih! dan paling beshnya aku tidak menyentuh apa2 lagi. eh tipu sket. aku hanya sentuh buku2 tersebut semasa mengeluarkan dari beg. minggu depan jugak ada 2 presentation. lakonan pon tak siap lagi. lani jadi pelakon pulak dah! adoi~ dah la nak jadi satu2 scene bukan maen susah. tapi aku ni pelakon merangkap pengarah! hahaha~ ( korang jangan jeles!<--- dituju khas untuk mereka yang melakonkan bersama2 aku). lepaih tu eseimen yang lecture bagi jugak tidak ku lihat lagi. tadi baru saja siap report la…

Lewat Semesta

Assalamualaikum w.b.t
Termasuk 1 blog : http://irinenadia.blogspot.com/ Lagu dalam blognya sangat menyentuh hati dan sanubariku.. Ceh jiwengz..~ Tapi seriusly aku dengar skali ja lagu nih dah tertarik dan takap lentok. It such a nice & good song. Tak caya, try dengar.. Tapi kalo tak best jangan salahkan aku lak. Halwa telinga masing2 kan.. So my habit, akan pasang lagu tuh all da time sampai rasa *cemuih la. Tapi jarang aku *cemuih bila dengar lagu2 yang aku rasa best.. Memang aku rasa akan melentokkan diri sambil dengar lagu nih memandangkan memang aku leteh bangat arini!
*cemuih = jemu
Eh lupa nak gtau lagu nih bertajuk Lewat Semesta. Penyanyi dia Randy Pangalila. Aku pon first time dengaq nama penyanyi nih.. Indonesia kot.. Apa pon jom layannzz..!!

Satu kata bertulis cinta Telah merasuki ku Tak berwujud tak tersentuh hanya ku rasa Dan jika wujud nya menjelma Pada sebentuk hati Bukankah itu amanah dari yang kuasa Menjaganya.. menjaganya..Wahai insan yang di sana Mungkin saja ini kau dengar