Sesi Monolog Dalaman

Monday, September 28, 2015

Belajarlah Dari Guru Yang Betul





Sekarang ni kalau masuk laman sosial dah kian boring. Facebook, Twitter, Instagram. Ni sajalah laman sosial yang 'menguasai' dunia sekarang ni. Masuk, baca info, baca gosip, scroll down gambar dan tutup. Keterujaan untuk update status / bertweet dah tak seperti dulu. Ya dah tak sama. Dulu aku memang peminat Twitter tegar. Boleh dikatakan setiap masa aku nak tweet. Sampai sanggup langgan kat phone biasa RM1.00/seminggu. Tweet via SMS. Hanya boleh tweet dan akan dapat bila orang mention kita. Tapi tak boleh tengok timeline. Gigih kan? Waktu tu aku belum ada smartphone. Dunia online bagi aku adalah di laptop semata-mata.

Ya waktu itu. Waktu dulu. Waktu yang telah dimamah waktu.

Masih di kampung. Mood bercuti masih bersarang dalam diri. Layan TV menjadi hobi. Tengok je walaupun tak ada rancangan best. Lalu aku capai iPad. Ada sesuatu yang berlegar di minda. Perlu tulis dengan segera sebelum semuanya terpadam begitu sahaja. Jadi aku memilih untuk menulis di sini. Blog Abstrak Jiwa yang kian ditinggalkan, tapi akan tetap teruskan titipan.

Ada sesuatu ingin dikongsi.

Waktu solat sunat Aidiladha tempoh hari. Dah berada dalam saf. Di kananku ada dua orang budak. Dalam lingkungan Darjah 3 atau 4, fikir aku. Aku dah pun takbiratul ihram, dua orang budak di kanan aku masih sok sek sok sek. Si budak A bertanyakan pada kawannya,

"Weh niat macam mana ek?"

Lalu si budak B menjawab,

"Nawaitu shauma ghadin 'an adaa-i fardhi syahri ramadhaana haadzihis sanati lillaahi ta'aala."

Peh lancar. Dan si budak A pun menuruti. Aku dah pun solat. Tapi mesti masih dengar butir-butir perbualan. Kalau ikutkan hati memang dah rasa nak tergelak. Tapi nasib baik aku masih kuat iman. Hiks!



********************


Sebuah senario biasa. Sengaja membawa kisah ini untuk dijadikan cerita. Kita banyak saluran untuk belajar. Tapi kita lebih suka ambil mudah untuk belajar. Tidak salah kita mempelajari mana-mana sumber. Tetapi jika mahu belajar, carilah guru. Belajar biar berguru. Belajar di media sosial boleh. Belajar di TV pun boleh. Tetapi janganlah ambilnya sebagai suatu pegangan yang sahih. Jadikan itu cuma sumber rujukan. Perlu jumpa guru dan sahihkan.

Tu tengok kan Ustaz Azhar Idrus dah berjenaka.




Aku tinggalkan kalian dengan sebuah video yang wajib ditonton. Ada mesej tersirat yang ingin disampaikan dalam video di bawah. Selamat berfikir dan menghadam.


   

 Hami Asraff:

"Kebenaran itu perlu dicari dan digali. Kerana sebuah kebenaran itu yang akan membawa kita menuju Ilahi."


Tuesday, September 22, 2015

"Kali Ini Saya Menyesal Tak Ambil Insurans..."






"Menyesal dulu pendapatan, menyesal kemudian tiada guna."

Ungkapan yang sering kita dengari. Cuma ungkapan ini terkadang kita mengambilnya acuh tak acuh. Sebagai ungkapan biasa, berlalu di pinggir bibir dan hilang begitu sahaja.

Itulah kita. Manusia biasa.

Seorang hamba Allah pernah mesej saya di Facebook. Lama dah. Waktu tu beliau masih sihat walafiat. Beliau berminat untuk mencarum dalam Takaful. Jadi seperti biasa saya akan explain sehinggalah beliau faham. Tapi seperti biasa, di akhir perbualan, 

"Encik Hami, nantilah saya fikir dulu. Boleh?"

"Boleh. Tak ada masalah."

Itu jawapan saya pada sesiapa sahaja. Saya tidak pernah mendesak sesiapa pun untuk mengambil polisi Takaful dengan saya. Seperti saya pernah katakan. Takaful bukan paksaan, tetapi Takaful ini penting di saat diperlukan.

Lebih kurang 3 minggu kemudian, saya follow up dengan beliau. Bertanyakan adakah beliau masih berminat untuk mencarum dalam Takaful. Tapi malang tidak berbau. Beliau accident. Jatuh bilik air. Patah tangan. Waktu ini beliau dimasukkan ke ward. Jadi jika nak ambil Takaful, kena tunggu beliau keluar ward dahulu. Biasanya kalau patah tangan, masih boleh ambil Takaful. Tapi kemungkinan exclusion. Pengecualian terhadap penyakit berkenaan.

Masa berlalu. Saya mesej tanyakan khabar lagi.








Saya mati kata-kata. Saya turut bersimpati. Tetapi saya tidak mampu buat apa-apa. Yang saya boleh lakukan adalah berdoa supaya beliau terus tabah menjalani hidup serta terus sihat walafiat. Dikurniakan kesihatan yang baik dan lekas sembuh dari penyakit.

Masa terus berlalu. Pada suatu hari, beliau whatsapp saya.




Kali ini beliau menyesal. Beliau menyesal tatkala beliau accident buat kali kedua. Allahu. Penyesalan yang tidak mampu ubah apa-apa. Mungkin jika beliau decide waktu mula-mula dahulu yakni ketika beliau sihat walafiat dulu, pasti segalanya akan berjalan lancar. Ya kita tidak pernah tahu apa yang Allah dah rancang pada kita. Tetapi kita perlu tahu, kita juga perlu merancang kehidupan supaya semuanya berjalan dengan harmoni dan lancar.

Saya menceritakan ini bukan tujuan untuk mengaibkan sesiapa. Hanya sebuah kisah benar untuk pedoman bersama. Kita tidak pernah terlambat untuk bertindak. Yang terlambat adalah bila kita tidak berbuat apa-apa.

Jujur, jika anda sedar Takaful ini akan buat hidup anda lebih tenang dan bahagia, pasti ramai yang berebut-rebut untuk dapatkannya.

Bagi sesiapa yang masih bertanya, apa ini Takaful? Bagaimana fungsinya? Apa faedah yang saya dapat? Bagaimana saya nak mencarum di dalamnya? Bolehlah hubungi saya seperti di bawah.

Jaga diri. Jaga emosi. Jaga hati. Jaga iman.

Wassalam.


TEMUI SAYA DI SINI:

Hami Asraff Bin Ab. Halim 
Perunding Takaful
Prudential BSN Takaful
+6019-4522171 (WhatsApp/SMS/Call) 
Email: hamiasraff (at) gmail (dot) com
Instagram: hamiasraff 
WeChat: hami_asraff