Posts

Showing posts from February, 2016

Jangan Kata "Tidak" Pada Mak

Image
"Bila aku gembira dan sedih, aku mula menulis."
Itu jawapan bila ada yang bertanya bagaimana aku mula menulis. Bila aku gembira, semangat menulis itu menggunung tinggi. Bila aku sedih, jari jemari pantas berlari di papan kekunci. Banyak perkara memberi aku inspirasi dalam hidup ini. Inspirasi yang buat aku terus mahu dan mahu lagi. Buat dan buat lagi. Jika inspirasi itu terus berlari, ada baiknya jika aku berkongsi segalanya di sini. Berkongsi supaya sama-sama memahami dan mengerti.
Mukadimah.
Aku masih di kampung halaman. Orang balik kampung cuti hari raya cina, aku masih di kota. Malas nak bersesak-sesak dengan orang. Hari tu aku balik lebuhraya PLUS lengang gila. Kalau setiap kali balik kampung, begitu keadaannya, alangkah gembiranya hati.
Rindu mak. Itu tujuannya. Memang setiap bulan at least sekali aku akan balik kampung. Itu pun kalau tak busy. Ah busy pun tetap kena curi masa balik kampung. Jangan pernah buat alasan jika mahu pulang ke kampung tengok mak. 
"Jangan…

Coretan Di Kala Insomnia (Siri 6)

Biasanya coretan insomnia ni terhasil di saat aku sedang bergolek ke sana ke mari di atas pembaringan tilam. Pegang phone, scroll down, scroll up semua sosial media. Membangkitkan suasana bosan, lalu aku bertandang ke sini.
Seperti biasa sebelum tidur aku akan buat to do list untuk esok hari. Banyak benda nak kena settle. Kalau dah nama kerja, sampai bila pun tak pernah settle. Kalau dah busy, everyday, everytime akan busy. 
Otak ligat berfikir dengan carca merba masalah. Macam-macam problem lately. Yes problem is our bestfriend. Baru nak terlepas dari cengkaman masalah, masalah lain pulak membaham diri. Tak sempat mengelak, kedebuk jatuh di kepala.
Belajar terima segala masalah dengan berlapang dada. Belajar bertenang (walaupun kadang sukar bertenang), belajar cari solusi. 
Moga esok hari sentiasa membawa erti.
1:00 pagi 12022016 Kamar Sepi Bandar Baru Bangi