Posts

Showing posts from March, 2015

Student Tak Boleh Ambil Takaful Ke?

Assalamualaikum w.b.t
Banyak dapat mesej di WhatsApp dan PM di Facebooktentang Takaful. Alhamdulillah, terima kasih sudi bertanya. Antara soalan-soalan glemer yang sering dilemparkan adalah:
"Saya masih seorang student, bolehkah jika saya mahu mencarum dalam PruBSN Takaful?"
Oh biasalah, jawapannya mestilah boleh.
TAPI... Saya tidak galakkan.
Eh eh, orang nak ambil Takaful dengan dia, tak galakkan pula. Apa ingat kami (para student) ni tak terdedah pada risiko bahaya? Tell me why? Why?
Amboi teremosi di situ. Sabaq naa adik-adik. Bagi abang ruang nak explain. Dengaq dulu. Satgi baru tanya. Okey macam ni. Saya ada sebab munasabab yang kukuh kenapa saya tak galakkan seorang student untuk mencarum dalam Takaful.
1) Income
Kalau dah nama student, confirm-confirm masih belum ada income tetap. Kalau yang kerja part time kat Seven Eleven tu tak dikira. Ni income yang betul-betul income, yakni dapat duit bulan-bulan. Jadi kalau dah tak ada income guane nak mencarum dalam Takaful ye da…