Posts

Showing posts from May, 2012

Bolehkah Orang Melayu Yang Beragama Islam Bermain Nombor Ekor?

Image
Assalamualaikum w.b.t
"Tak boleh. Haram!"
Itulah jawapan untuk soalan pada entri kali ni. Dengan tiba-tiba je kan? Sebab ada cerita di sebaliknya yang mahu diceriterakan kat sini. Selalu dah nampak dengan mata kepala sendiri situasi ni. Okay let's baca story aku kat bawah ni.
Hari tu pagi. Aku tak ingat hari apa. Aku tengah minum sorang-sorang kat sebuah gerai ni. Menghirup kopi panas tanpa menghiraukan khalayak ramai yang lalu lalang. Tak jauh dari meja aku ada sorang mamat ni. Dia sorang sorang tengah makan karipap. 
Tak lama selepas tu, datang la member-member dia. Dua orang. Lelaki Melayu. InsyaAllah beragama Islam. Oh ya mamat tadi pun lelaki Melayu dan insyaAllah beragama Islam juga. Di tangan member sorang ni ada surat khabar. Aku amati surat khabar yang dia pegang adalah akhbar Bahasa Tamil. Pelik. Tapi aku buat derk dan cuba berfikiran positif (kononnya) yang mamat tu pandai baca tulisan Bahasa Tamil. Tak pun beliau hanyalah tengok gambar-gambar sahaja dalam ak…

Wordless Wednesday #7: Selamat Hari Cikgu

Image
On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.




Laaa... Bukannya Susah Pun Nak Solat!

Image
Assalamualaikum w.b.t

Jumpa lagi. Walaupun amat jarang kini. Sudahkah anda solat? Belum? Apa malas? Jangan malas. Sebab solat hanya memerlukan 5 langkah mudah.








Amacam tersangat mudah kan? Jadi awat yang dok malas nak solat sangat pasai pa? Jagalah solat walaupun di mana anda berada.

Kalau 6 jam kita boleh berfacebooking, takkan 6 minit kita tak boleh solat? Kalau 6 jam kita boleh bertweeting, takkan 6 minit kita tak boleh solat?

Apabila masuk waktu solat, tinggalkan urusan dunia sebentar. Segerakanlah menunaikan solat. Jangan beralasan lagi. Mati itu tidak mengenal usia.
Moga ada manfaat bersama.

Hami Asraff:


"Apa erti kejayaan dunia, andai solat entah ke mana."