Posts

Showing posts from January, 2015

Maaf, Takaful Bukan Untuk Orang Yang Sakit

Image
Assalamualaikum w.b.t

Sihat semua? Semua kena sihat. Sebab entri ini berkaitan dengan orang yang sihat dan tidak sihat. Baiklah mari kita mulakan.

Since aku berkecimpung dalam dunia Takaful ni, aku dihujani dengan pelbagai soalan-soalan yang pelik-pelik. Sebenarnya soalan tak pelik pun berlambak. Oh biasalah, memang hang kena menghadap soalan-soalan dari prospek yang pelbagai. Kalau dah jadi klien pun masih banyak soalan yang bakal diutarakan. Itu standard.

Tapi benda yang aku nak cerita ni lain.

Tadi ada member lama whatsapp. Member seUniversiti dulu. Lama tak berwhatsapp dengan beliau. Mulakan perbualan seperti biasa. Bertanya khabar dan sebagainya. Tapi dalam benak hatiku, pasti beliau mahu tanya sesuatu.

"Hami, cer terangkan sikit pasal insurans kau tu? Aku blur."

Oh seperti yang dijangka.

"Boleh. Kau free tak? Aku nak call dan explain. Senang sikit kau faham."

Beliau tidak menjawab pertanyaan aku. Tetapi membalas dengan sebuah ayat.

"Aku sakit sekarang w…

Coretan Di Kala Insomnia (Siri 1)

Jiwa mendesah. Mengeluh yang entah berapa kali. Hati kian rawan. Tidak tenang sejak dua tika menjak. Macam-macam menyerbu kotak minda.
Sampai satu ketika kita terlalu merindui. Entah pada siapa yang dirindui. Mungkin terlalu rindu detik-detik yang berlalu, melebihi individu tertentu. Entah.
Mahu saja berlari jauh dari pasakan arus yang mengejar tidak henti-henti. Mahu hidup tenang tanpa sekilas hambatan galau rasa. Mahu memenuhi seruan hati yang asyik tertunda lamanya.
Siapa kita untuk melawan arus dunia? Hanya manusia kerdil yang meneruskan saki baki hidup. Entah berapa tahun lagi bakal menumpang hidup di bumi ini. Entah esok lusa, dijemput Yang Maha Esa. Mampukah kita melawan takdirNya?

01:34 pagi 13012015 Bangi


Gayakan Nike Shoes Seperti Zac Efron

Image
Minggu lepas aku pergi jogging dengan member. Baru jogging seround, tapak kasut terus tertanggal. Terbantut sesi mengeluarkan peluh hari tu. Sekali member sound,
“Tu la beli kasut pasar malam lagi!”
Ceh kurang asam.
“Ini je mampu bro. Nak buat jogging pun.” Balas aku.
“Ye la. Tapi alah membeli menang memakai. Ni tengok kasut aku ni. Nike bro! Nike!”
Kata member sambil menunjuk-nunjuk kasut beliau. Persis seperti Duta Nike. Tapi memang betul pun. Kalau beli barang yang berjenama memang kualiti dan confirm tahan lama. Aku tengok kasut dia cun juga. Nak beli satulah!
“Hang beli mana?”
“Aku beli dekat Zalora. Ala website online shopping nombor satu Malaysia tu.”
Semangat ingin tahu membuak-buak. Oh Zalora. Confirm-confirmlah tahu. Beli pakaian semua online. Ushar laptop/phone, pilih, buat order, bayar dan dua tiga hari sampai depan rumah. Senang sungguh.
“Okey nanti ajar aku macam mana nak beli dari Zalora tu!”

Kalau disebut sahaja jenama Nike pasti ramai tahu dan terus akan mengatakan bahawa ia …

Buku Sulung Hami Asraff: Telegraf Cinta USD

Image
Assalamualaikum w.b.t
Apa khabar pencinta dunia dan akhirat sekalian? Moga terus awesome hendaknya. 
Semalam kita tinggalkan kenangan, hari ini kita mula cipta impian. Biar episod-episod lalu berlalu. Kuburkan bersama harapan yang telah tenggelam. Hari ini, marilah kita mula cipta lembaran sejarah baru. Mari kita meneroka semula selok belok dunia. Mari kita mencipta pengalaman baru semula. Mari kita menjadi orang yang baru.
Alhamdulillah syukur pada Allah, hari Sabtu ini, 3 Januari 2015 akan terlunas sebuah hasrat yang telah berkubur lamanya. InsyaAllah hari Sabtu ini bakal direalisasikan. Terbitnya buku tulisan marhaen saya sendiri. 
Telegraf Cinta USD. Apa itu USD? Dah mula orang bertanya. USD sebenarnya Untuk Si Dia. Sengaja meletakkan USD tu. Cuba untuk kreatif mungkin. Kreatifkah? Haha tak tahu. Anda tentukan.

Terima kasih pihak penerbit, NuBook (Adik kepada DuBook Press) sudi nak terbitkan buku ini.



Makanya, jom ramai-ramai kita pi hari Sabtu, 3 Januari 2015 ni untuk event Live…