Posts

Showing posts from September, 2009

REUNION SMTA BATCH 01/02 (2009)

Image
Assalamualaikum w.b.t
Di mulakan dengan aku mendapat SMS dari nombor yang tak dikenali pada 20 akhir Ramadan. SMS untuk reunion Teknik Arau batch aku dulu. Beliau memperkenalkan dirinya sebagai Teja. Dalam kepala hotak ni ligat dok pikiaq Teja mana la.. Adakah Tun Teja? Aku membiarkan persoalan itu berlalu pergi. Dalam hati tu memang teringin bangat nak pi reunion tuh. So, aku tidak mereplykan lagi SMS Tun Teja itu. Sampai aku mendapat panggilan telefon dari en. polis. (aku dah cerita dalam entri yang lepas). En. polis la yang paling bersemangat nak pi reunion tuh. Siap membuat ugutan terhadap diriku ini. ( jugak di ceritakan pada entri yang lepas).
Dan pada hari yang sama aku jugak mendapat panggilan talipon dari memba aku yang paling sengal+hampeh tetapi baek hati :-) Beliau memang tidak asing lagi dalam menggangu hidup aku. Hehe tambah ja ni. Mr. TokMat. Memba aku yang sengal+hampeh tetapi baek hati bersekolah dan bersekelas sama dari ting1 sampai 5. Memang nak ikut aku ja dia tuh. …

Hari Raya Yang Biasa

Image
Assalamualaikum w.b.t

28 September 2009. Eh dah balik shah alam pun. Adus begitu pantasnya masa meninggalku yang terpinga-pinga. Tak banyak sangat nak di cerita pasal raya tahun ni. Semua biasa ja. Sederhana. Persiapan pun ala-kadar. Ingat raya tahun ni dah tak mau beli baju raya. Tetapi memandangkan adik dan abangku mempunyai baju baru, lantas nafsu serakah dan kejelasan memhantui diriku walaupun hantu tiada pada bulan ramadan ketika itu. 2 hari sebelum raya aku pun cuba mengshopingkan diri walaupun ku sedari aku tiada kemampuan ke arah itu. Maka, aku terpaksa membuat loan terhadap abangku sendiri. Ala, kira duit raya la noh. Hehe~ Dan di bawah inilah hasilnya..


Gambar ditangkap di pagi hari raya. Sebelum pergi solat aidilfitri. Kenapa warna coklat? Hemm, i like brown! :-) Banyak baju aku yang kaler coklat. So balik dari sembahyang hari raya, bermaaf-maafan dengan mak ayah dan adik beradik semua.

Bersama siblings. Ada yang tak ada dalam gambar ni. Aku pergi beraya 2 buah rumah je tahun …

Agenda + Salam Aidilfitri

Image
Assalamualaikum W.B.T
Hari yang penat bagiku. Balik kelas dalam pukul 1 lebih macam tu terlentang tidur memandangkan aku ada kelas lagi pukul 6 petang nanti. Terjaga dari tidur, Masya-Allah aku tak solat zohor lagi. Maka bergegaslah aku menunaikannya dikhuatiri zohor habis nanti. Sebenarnya aku ada agenda! Jeng... Jeng... Jeng!
Tetiba handphone nokia 6120 classic berbunyi mesej. Mesej yang membuatku tersenyum lebar. Kelas petang ni cancel! What a lucky day.. Ishh memang patut pun batal. Bukan apa, mood pergi kelas rasa rata-rata dah tak ada la. Kat kampus pun aku tengok dah lengang dah. So boleh la aku meneruskan agenda aku.. Jeng... Jeng... Jeng! ( 1 more time ).
Lantas aku terus mengONkan laptopku, aku capai handphone dan aku mengeluarkan memory card on my phone. So aku cucuk adapter USB kat aku laptop. Aku terus buka hard disk 'F' tapi yang keluar camni, ' You want formatted this hard disk' Adus apa masalah problem plak ni. Banyak kali aku try keluar camtu. So aku try …

Dedikasi Terima Kasih

Image
Assalamualaikum W.B.TPrekuel-->Teringat masa Dato' Fadzilah Kamsah membuat ceramah di UiTM penang suatu ketika dahulu. Tahun 2005 kot kalau tak silap aku. UiTM Penang menjemput beliau untuk memberi ceramah motivasi sempena..... ( owh i can't remember ). Tapi yang pastinya memang beliau! ( yang ni konpem remember! ). Tajuk ceramah beliau berkisar pasal student la. Masalah-masalah yang dihadapi student IPT, tips serta pandangan dari beliau. Very interesting! ( Sesungguhnya aku memang suka ceramah motivasi daripada beliau ).Masih terngiang-ngiang lagi satu pertanyaan daripada beliau untuk para student. Soalan beliau berbunyi macam ni. "Pernahkah anda semua mengucapkan TERIMA KASIH kepada ibu anda kerana melahirkan anda ke dunia ini?" Para audien kaget dan takasima! ( takasima bukan kerusi yang mengurut tu ke? ). Termasuklah diri aku. Aku rasa semua orang dalam dewan UiTM Penang yang open tu ( laman perdana ) akan memberi jawapan TIDAK PERNAH, or BELUM LAGI. Eh sorry2…

Ketidakpuasan Hati

assalamualaikum w.b.t
tujuan entri ini adalah untuk melahirkan dan menzahirkan ketidakpuasan hati aku berkenaan dgn fb yang aku post sebelum ni. banyak feedback yang aku dapat. ada positif dan tak kurangnya negatif. first thing first, dengan nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Penyayang. apa yang kita buat, perbetulkan nawaitu. ikhlaskan niat kita ke arah itu. kat bawah ni antara feedback yang aku dapat dari sesetengah member:
"ala ko buang je la laptop ko tuh! sume tuh brand Yahudi.."
ada lagi...
"abis ko tak yah la erk pakai google.. kan produk diorang tuh.."
ada jugak...
"banyak la brand diorang, tu tak kira makanan lagi.. camne?"
antara komen-komen yang aku dapat. terima kasih sebab bagi pandangan. dan aku cuba menjawab mengikut kemampuan dek akal dan pengetahuan aku. kalau rasa salah, sila tegur or tambah ya..
::~::mengenai brand, memang tak dinafikan di sini. kita memang tersempit dan terhimpit. memang apa yang kita guna dan pakai seharian mostly from them. …

Jika Aku Jatuh Hati

Image
Bismillah Hirrahman Nirrahim.. Ya AllaH... Jika aku jatuh cinta Ya Allah.. cinta kan lah aku pada seorang yang melabuh kan cinta nya kepadaMu.. agar bertambah kekuatan ku untuk menyintai Mu.. Ya Muhaimin... jika aku jatuh hati... izinkan lah aku menyentuh hati seseorang yang hati nya tertaut pada Mu... agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta yang palsu... Ya Robbana... jika aku jatuh hati.... jaga lah hati ku pada nya... agar tidak berpaling daripada hatiMu... Ya Robbal Izzati.. jika aku rindu... rindukan lah aku... pada seseorang yang merindui shahdid ibadah Mu.. Ya Allah.. Jika aku menikmati cinta kekasihMu.... jangan lah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indah nya bermunajat di sepertiga malam terakhirMu..... Ya Allah.... jika aku jatuh hati pada kekasih ku Ya Allah... jangan.....jangan biarkan aku tertahtih dah terjatuh dalam perjalanan baktiar menemu mansyih kepadaMu.. Ya Allah... jika Kau halal kan aku menjadi kekasih Mu... jangan biar kan aku melampaui batas.. sehingga melupakan aku... pada cinta hati..…

Berbuka puasa di masjid...

Image
Salam ramadan semua...

Seperti kebiasaan, rutih harianku, berbuka puasa di masjid. Masjid yang menjadi pilihan tak lain dan tak bukan Masjid Shah Alam. So around 6.30 o'clock aku pun mengorak langkah pergi ke masjid ini kerna memang ramai jugak la manusia akan berbuka puasa di situ.
Ada cakap2 orang mengatakan tak elok buka puasa kat masjid because ia disediakan untuk golongan susah & mereka yang memerlukan. So ingin membangkang di sini. Di bawah ialah bangkangan aku :
1. From my observation, banyak dermawan dan hartawan di Shah Alam ni. So, waktu bulan puasa ni mereka memang selalu menderma untuk masjid & so on. Dan banyak sangat makanan yang lebih. Aku rasa daripada kita membazir, baik kita meramaikan majlis.
2. Disediakan untuk golongan susah? Kalau golongan susah, aku rasa mereka tak kan datang ke masjid. Lagipun kita ada dana khas untuk mereka yang memerlukan. Itulah fungsinya sistem zakat.
3. Apabila berbuka puasa di masjid, kita dapat makan secara berjemaah. Hikmah terse…

nice song + en. polis + reunion

assalamualaikum w.b.t

di kala keserabutan dan kegalauan ( perkataan apakah ini? ), aku membuka youtube. saja cari lagu2 yang best. aku suka lagu band indonesia. tambah2 lagu2 yang bermesej motivasi dan ketuhanan. indonesia memang pandai berkarya! ( malaysia pun apa kurangnya ). bait lirik dan sentuhan melodi tu memang ngam lah!
so aku terjumpa la sebuah band ni. indonesia ni memang banyak sangat band diorang. dan diorang suka letak nama grup yang ada band. contoh yang aku jumpa dan tahu, ada band ( grup ni dah dikenali), matta band, chili band, september band, kangen band, rasa band, dan macam2 band lagi la. yg tak pernah dengar pun ada. tapi aku tertarik pada 1 band ni iaitu 'wali band'. lagu2 diorang banyak yang berunsur ketuhanan dan paling aku suka lagu 'Aku Cinta Allah'. nice song!
The lyric so simple, but the melody is strong. Here the song and the lyric.





ANDAIKAN.. DIRIKU BISA SEPERTI YANG LAIN.. YANG KAU SAYANG.. YANG KAU RINDUKAN.. YANG KAU CINTAI.. AKU LEMAH.. TANPAMU …