Sesi Monolog Dalaman

Monday, September 7, 2009

Coretan Sahur


Salam sahur semua...

Macam biasa la makanan sahurku, biskut sama teh panas.. Jam dah pukul 3:48 pagi.. Lately aku memang susah nak tidur. Ala, sebelum ni pun sama gak. Aku memang insomnia. Susah nak tidur tapi mudah terjaga. Aku ni stail mudah terkejut dan terus terjaga. Itulah aku..

Aku tengah menghitung hari ni tuk nak balik raya.. Ada dalam 8 hari lagi.. Huih tak sabaq rasanya.. Pendek kata hatiku dah di kampung walaupun aku baru ja balik berbuka puasa hari tuh! Rasa-rasanya bukan aku sorang saja kot mempunyai perasaan berkobar-kobar ni.. Ala, korang tak yah nak tipu la.. Tapi kalo yang tak dak kampung tu aku caya. Tapi still balik hometown gak kan..

Hari-hari dilalui macam biasa la.. Standard la student.. Pi kelas, buat assignment, quiz, test ( test 1 suma dah setel dah ) & so on. Saat-saat macam ni teringat time keja dulu. Waduhh syahdunya.. Aku sempat gak keja time bulan posa. Time tu lagi la, keja shift.. Memang agak kepincangan la waktu tidur aku.. Maunya tak.. Kadang balik kul 7 pagi aku ingat 7 malam.. Begitu la sebaliknya. Kepala pun tengah pening. Ada sekali tu waktu aku balik aku buleh terlelap naek moto. Dah la time tu atas jambatan pulau pinang. Kalo tak alamat masuk dalam laut ditelan jerung la jawabnya..

Tapi tu la.. Banyak gak kenangan.. Biasa la tuh.. Di mana kita singgah, di situ tercatat petanda. Kalau lah semua tuh boleh dirakam dalam DVD, akanku rakam untuk dipersembahkan kepada anak cucuku.. Chewahh melalut ke situ plak.. Ada lagi nak cerita pasal keja ni. Bila time keja tu terpikir bestnya kalo aku belajaq.. But now hambik..!! Padan muka aku! Lumrah sebagai manusia biasa.. Tak penah puas dengan apa yang dimiliki.. Moga2 aku tergolong dalam golongan hambaNYA yang bersyukur.. InsyaAllah..~

Ingat lagi kalo stress time keja dulu ( ye la keja apa tak stress kan.. ) , stress kalo mesin aku jaga tu banyak down & bila troubleshoot still camtu gak.. Rasa esok macam tak mau mai keja dah.. Tapi esok mai gak.. Apa daa.. Tambah2 kalo kena marah dengan bos.. Waa malu woo.. Cina besa la beb! Tapi stress keja ni kat tempat keja ja.. Balik aku tak ingat apa dah.. Enjoy! Tambah2 enjoy ujung bulan time gaji masuk.. Lupa teruih dah aihh suma stress.. Hehehe..~

But compare with studies stress.. Huhuhu..~ Aku rasa lagi stress pada kerja.. Yes absolutely! Dengan assingment, test yang dekat2 & a lot of stuff need to do.. Huih tak yah cakap la.. Cuti pun kena pikir gak.. & 1 thing kalo study ni menghabiskan duit.. ( maksud aku nak compare dengan kerja ).. tapi tak kisah la.. Ilmu dari Allah itu yang paling penting..

Hemmm.., macam tu la aku melalui hari-hari sebagai seorang student. Kadang2 rasa tak best, tak hepi, tekanan, tak semangat n so on.. Tapi dari sudut positif plak kadang2 aku bersemangat waja, ceria, dan senyum selalu.. Dan satu ja ayat yang selalu aku pkai.. "Biasa la tu.. Lumrah alam.." " What goes around comes around".. Hakikat yang kita perlu sedar.. That's life.. It just come to us. Only us need to handle it properly & wisely..

Melalut punya melalut dah pukul 4:17pagi.. Aku rasa nak tidur lepas subuh kot.. Kalo tidur sekarang ni alamat terlajak la subuh kejap lagi. Sekarang ni web yang aku akan kunjungi everyday, facebook.. So nak berfacebook la kejap.. Dan harapan aku untuk diri aku.. Aku betul2 berharap aku dapat meneruskan 'journey' dan 'perjuangan' aku ini dengan jayanya.. Begitu berharap.. Sebab kadang2 aku perlukan sokongan untuk teruskan perjuangan aku.. InsyaAllah.. Moga kita diberkati Allah selalu..

"Lihatlah hidup ini ibarat sebuah jambatan menuju kebahagiaan abadi di akhirat. Tidak usah turutkan hawa nafsu dan kesukaan kita terhadap sesuatu, sebab kesukaan melulu menyebabkan jalan kita jadi begitu berliku. Bukan semua yang kita sukai itu baik untuk kita & bukan semua perkara yang kita tidak sukai itu buruk untuk kita."

Selamat menyambul nuzul al-Quran & wassalam..

7 comments:

yoro okino said...

ko jer setuju ngn aku..
study lagi stress dari keja..kn2..
study tension babe..sob2

s@yangh@sni said...

yer...
selamat menyambut nuzul alQuran..

stress tu kalau nak datang time tgk tv pun boleh stress..

adLedash said...

laut penang mane ade jerung...hahaha! piranha ade la...hahah!

Hami Asraff said...

yoro okino : betol tu! :-)

Hami Asraff said...

s@yangh@sni : hahaha..~ yg pling penting cmne kite nak menangani stress tuh.. cam aku care nak menanganinye, layan spontan.. hehehe..~

Hami Asraff said...

adledash : xde ke? silap la tuh! xpe2 nnt sy edit.. hihi..~

Syaza Nazurah said...

Belajar kadang-kadang stress tapi saya rasa seronok pulak. Yg tak suke time exam. Tapi, alhamulillah result okay je. hehe.