Posts

Showing posts from 2012

Teknologi Merenggangkan Ukhwah Di Dunia Nyata Manusia?

Assalamualaikum w.b.t
Di Chicken Rice Shop The Mines. Perut lapar. Orang ramai. Nasi habis. Kena tunggu setengah jam untuk menanak nasi. Dek kerana aku tidak membaham sebutir nasi pun ke dalam perut lagi hari ini, jadi aku sanggup menunggu. Sanggup! Sebijik nasi ibarat setitis peluh petani. *imagine Raja Farah yang sebut ni
Benda ni aku perasan lama dah. Tunggu nak luahkan segala-galanya di sini sahaja. Ya semuanya berkaitan dengan kehidupan manusia yang menongkah arus bersama kepesatan teknologi dunia. Teknologi buat manusia terus berlari laju. Eh silap. Manusia tak perlu berlari ke sana ke sini. Manusia hanya perlu melepak di depan TV, sambil jari jemari menari di papan kekunci gadjet masing-masing. Ah, gadjet pulak mesti yang paling latest sekali. Semuanya di hujung jari kelingking.
Tak payah pi tengok contoh jauh-jauh. Ni apa yang aku sedang buat ini membukti segala-galanya. Bila lepak reramai dengan rerakan di kedai makan, pakat semua keluarkan gadjet canggih mereka. Jumpa di…

Wordless Wednesday #12: She Is Everything For Me

Image
On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.


Testing

Assalamualaikum w.b.t

Ini adalah entri percubaan. Sebenarnya baru belajaq nak post entri via handphone cap ayam katik. Ni yang dok terai ni.

Tahu gua memang dah lama tak update blog. InsyaAllah akan menyusul kemudian. Now gua nak pi pekena roti canai.

Sayonara!


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone


Budi Bahasa Yang Baik Mencerminkan Siapa Kita Sebenarnya

Assalamualaikum w.b.t
Ini entri spontan. Baru sahaja kejadian yang tidak diingini ini berlaku. Penting. Sebab ianya melibatkan maruah diri. Ceh konon maruah diri. Okey tak tak, bukan melibatkan maruah diri, tapi melibatkan budi bahasa budaya kita.
Tadi gua dapatlah sebuah panggilan dari operator TM. Lelaki. Perbualan ini sempat dirakamkan oleh medula oblongta gua dan ditransferkan dari jari jemari seterusnya disalurkan ke sini.
Operator:Hello, assalamualaikum. Boleh bercakap dengan Encik Hami Asraff?
Aku: Waalaikumussalam. Ya saya bercakap. 
Operator:Boleh luangkan sedikit masa untuk bercakap?
Aku:InsyaAllah boleh.
Operator:Saya dari Telekom Malaysia. Encik Hami ada pakai streamyx kan dekat Kedah?
Aku: Ya saya.
Operator: Difahamkan Encik Hami pakai pakej terendah, jadi kami ingin menawarkan pakej baru kami di mana Encik perlu membayar sebanyak sekian sekian. Pakej ini Encik boleh menggunakan perkhidmatan internet di rumah dan di luar.
(Beliau menerangkan 2 minit tentang ini)
Aku:Tapi saya ta…

Boikot Produk Israel

Image
Hipokrit!
Itu antara perkataan yang dilaungkan apabila bercakap mengenai boikot. Boikot apa pulak ni? Boikot barangan Israel? Eleh, bukan dulu dulu dah boikot ke? Lepas tu dua tiga bulan, semuanya hilang. Semua cari balik, makan balik Mekdi. Ye kan? Jadi hang toksah dok boikot sangatlah!
Antara perkataan yang dizahirkan dengan tulisan. Sejak isu Gaza dibom oleh rejim Zionis semua isu dinaikkan semula. Ramai yang menghulurkan bantuan di samping doa yang berterusan. Alhamdulillah, masyarakat Malaysia masih terkenal dengan sifat perikemanusiaan. Tidak kira bangsa dan agama. Suatu nilai yang perlu kita teruskan untuk menjadi manusia yang hebat di sisi Allah.
Salah satu tindakan orang macam kita adalah boikot barangan dari Israel. Ya itu salah satu usaha penduduk Islam di seluruh dunia untuk melumpuhkan ekonomi Israel. Tetapi biasalah orang-orang dekat Malaysia ni ada saja tak kenannya. Tak cari pasal mana best. Kena timbulkan isu baru sensasi. Baru boleh sakitkan hati insan lain.
Sehingg…

Berubah Itu Mungkin Mudah. Istiqamah Itu Yang Payah.

Image
Assalamualaikum w.b.t
Seperti biasa tajuk entri perlu skema dan klise selklisenya. Baru ada ummpph bak kata peminat teh boh lipton. Mai secawan...
Dalam menongkah arus hidup yang bersimpang siur, penuh pancaroba dunia, manusia seringkali dihambat dengan hasutan dunia yang tidak jemu menggoda. Apabila dunia menggoda, manusia ternoda. Siapa yang bertanggungjawab jalankan tugas ini? Tak lain tak bukan mereka inilah: 
NAFSU dan SYAITAN. Mereka kawan baik. Teman sepermainan. Bermain guli bersama-sama. Bergelak ketawa bersama-sama. Menjerumuskan manusia ke lembah hina sama-sama. Utuhnya persahabatan depa dua ni habaq hang. Apabila nafsu dan syaitan bergabung, ianya akan menghasilkan seekor makhluk yang sejahat Majin Buu. (Hampa jangan kata tak kenal Majin Buu. Yang tak kenal pi Yahoo please!).
Majin Buu merangka strategi. Majin Buu mula menguasai dunia. Buat masa ini, Majin Buu juara antara semua lawannya. Tidak terkalah. Jadi beliau mencari lawan yang tidak terkalah. Sehinggalah suatu har…

Makin Makan Garam, Makin Tak Faham

Image
Assalamualaikum w.b.t
Masin itu garam, garam itu masin. Biar mulut manis, jangan mulut masin. Pepatah spontan selalunya sangat tidak bertepatan. Bunyi sangat tidak menusuk ke jantung, hanya singgah ke limpa sahaja. Ya begitulah gamaknya apabila terlebih makan garam.
"Aku dah lama makan garam dari hang!"
Ayat di atas menunjukkan beliau dah lama sangat makan garam. Jadi rasa masin dan hidup telah sebati. Tetapi setelah ditranslatekan ke bahasa yang lebih unggul dia akan berbunyi lebih kurang macam ni la:
"Aku dah banyak pengalaman dari hang. Jadi aku lebih tau."
Oh ya. Dah kenapa dengan tiba-tiba semua ini diusulkan? Begitulah aku. Membangkitkan isu yang tak dilapuk dek hujan tak lekang dek panas adalah sesuatu yang sangat favourite. Ala, kalau tak ada isu, maka tiadalah cerita yang sensasi, tiadalah gosip hiburan terkini, tiadalah Melodi. Eh?
Baik. Seperti biasa. Aku selalu bagi contoh untuk mudah difahami dan diselami. Baru manusia yang membaca dapat kunyah dan ha…

Wordless Wednesday #11: The Real Iron Man

Image
On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.

Top 5 Filem-Filem Pendek Yang Bagus Di Malaysia

Image
Assalamualaikum w.b.t

Aku pencinta KamuTiub (sila baca Youtube). Jadi bila malam-malam sebelum melabuhkan kepala ke bantal untuk dibawa ke alam mimpi, aku akan memulakan sesi merayap. Dari satu channel ke satu channel yang lain. Seriously KamuTiub adalah medium yang sangat pantas dan cerdas dalam mengepost video tentang isu-isu terkini. Dari santai, ilmiah, agama, kelakar, menyanyi lagha dan sebagainya. Lagipun biasalah manusia kan lebih suka menonton dari membaca. Ye dak?

Makanya, di sini aku ingin sajikan Top 5 Shortfilm or Filem Pendek terbaik buatan anak-anak Malaysia. Eh wait wait. Top 5 video shortfilm ni adalah terbaik dari penilaian dan tontonan aku. Bukannya buat undian seluruh rakyat Malaysia pun. Okey let's cekidaut di bawah.


5. The Criminal

Mengenai persahabatan. Di sebalik persahabatan, terkandung perasaan cemburu yang membawa kepada niat jahat. Disebabkan niat jahat, sang sahabat sanggup 'menaya' kawannya. Eh mana boleh cerita semua. Klik dan tontonlah sendir…

Manusia Kian Tenat Dengan Hiburan Yang Melalaikan

Image
Assalamualaikum w.b.t
Dah lama aku tak menulis entri mengenai kehidupan masyarakat sekeliling. Kehidupan yang dijalani manusia dalam menongkah arus donia (bukan typo, memang sengaja tulih donia) penuh pancaroba. Terlalu banyak gejala yang memenatkan saraf otak manusia. Keadaan manusia di Malaysia makin tenat. Keadaan manusia Islam di Malaysia makin tenat.
Apa ni? Apa ni? Siapa yang tenat?
Begini. Aku tertengok tivi tiga. Rancangan Vokal Bukan Sekadar Rupa. Bukan sebab nak layan. Tapi terbuka dan terlayan. Ada satu part aksi yang buat aku geleng kepala 180 darjah ke kiri dan kanan.
"Alhamdulillah alhamdulillah. Anak makcik terpilih untuk masuk rancangan ini. Makcik bersyukur." 
Air mata makcik free hair itu bercucuran. Sejurus kemudian terlihat anaknya. Juga free hair. Tapi free hair lain macam sikit. Rambut berkarat.
Lantas gua terus menukar siaran ke tivi empat. Tidak sanggup melihat adegan mencemaskan yang lain. Sejurus selepas itu monolog dalaman telah pun berlaku. Sepat…

Wordless Wednesday #10: Saya Suka Kanak-Kanak

Image
On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.


Jangan Lumpuh Pada Kegagalan. Jadikanlah Kegagalan Sumber Kekuatan.

Image
Assalamualaikum w.b.t
Minta maaf jika anda masuk saja blog ini, ada lagu autoplay. Rata-rata orang (especially Blogger) memang tak suka lagu autoplay di blog. Bertambah tak suka bila cari butang 'pause' tak jumpa. Bertambah hangin satu badan dibuatnya. Hehe. Rileks. Sabaq. Aku hiddenkannya. Letak sat saja lagu ni kat blog. (Eleh kalau letak lama pun macam ada je yang sudi bertandang ke blog usang hari hari ni?)
Jadi itulah mukadimah untuk entri kali ini. Mukadimah berbasa basi orang kata. Mahu teruskan coretan dan titipan dalam meneruskan secebis hidup yang sementara ini. Mana tahu esok lusa kita dipanggil menghadap Ilahi, tak sempat pulak kita berbakti. Menulis sesuatu perkara yang baik, mungkin itu suatu sumbang bakti pada masyarakat, pada pembaca. Biarlah sedikit, asalkan perkongsian yang baik itu diteruskan. InsyaAllah.
Menyingkap kisah jatuh bangun hidup. Rupa-rupanya banyak juga cabaran hidup yang aku dah lalui selama ini. Pejam celik pejam celik sat saja masa berlalu. …

ALLAH Tahu Apa Yang Terbaik Untuk Kita

Image
ALLAH knows what is best for us  So why should we complain  We always want the sunshine  But He knows there must be rain. 
 We always want laughter  and the merriment of cheer  but our heart will lose their tenderness  If we never shed a tear. 
 ALLAH tests us often  with suffering and sorrow  He tests us not to punish us  but to help us meet tomorrow. 
 For growing trees are strenghtened  if they can withstand the storm  and the sharpness of the chisel  gave the marble its grace and form. 
 ALLAH tests us often and for every pain  He gives us provided we are patient  Is followed by rich gain  So whenever we feel that everything is going wrong  It is just ALLAH'S way to make our spirit strong. 

 Unknown Author 







Wordless Wednesday #9: Jangan Terlalu Mudah Menilai Orang Lain

Image
On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.


Hidup, Penuh Dengan Pro dan Kontra Yang Tidak Pernah Dijangka

Image
Assalamualaikum w.b.t
Apa habaq hampa semua? Tudiaa buah mula. Lagu ni la bila blog dibiar terkapai-kapai kelemasan. Dibiar sunyi dan sepi tanpa sebarang madahan, nukilan, perkongsian, kemerepekan dan sewaktu dengannya yang lain. Ah! Macam ada yang peduli aku update ke tidak. Entah entah langsung orang tak kisah aku update ke tak ke lantak pi hang la. Okey fine!
Tapi kan ada jugak yang bertanya, "Kenapa dah lama tak update blog? Beraya sakan naa. Jenuh dok tunggu ni."
Soalan berbaur begini adalah sebuah keterharuan bagi setiap blogger. Mahu taknya, seolah-olah ada yang menanti titipan picisan kita. Itulah pernghargaan bagi seorang penulis blog bila mana karya tulisannya dibaca, dihargai. Terima kasih pada hampa yang bertanya. Sila beratur ambil choki-choki. Okey okey jangan berebut. Semua orang dapat.
Ehem ehem. *Perbetulkan tempat duduk dan muzik melankolik diputar sejurusnya




***********




Suasana makin sunyi. Sekejap lagi malam akan sampai dipertengahannya. Sepi. Mengundang…

Iklan Raya Petronas Vs Iklan Raya Bernas

Image
Assalamualaikum w.b.t
Vs? Perlawanan? Oh tidak. Sengaja letak vs tu. Tak ada perlumbaan atau perbandingan pun kat sini. Dah ramai yang sudah berkongsi iklan-iklan ni. Aku pun nak la tumpang sekaki.

Iklan Raya Petronas


Kalau iklan dari Petronas memang jarang mengecewakan. Meaningful. Tapi bagi iklan 'Strangers' ni agak panjang. Lebih kepada short film. Kalau tengok iklan kat TV depa suruh tengok full version dekat Youtube. Kalau tengok iklan tu je for sure memang tak faham. So macam biasalah pengajarannya adalah 'Di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung'. Mengajar untuk memahami dan berasa bertuah hidup di negara sendiri yang serba lengkap berbanding negara-negara lain. Dengan erti kata lain, bersyukur :)

Iklan Raya Bernas



Iklan ini paling mendapat tempat di hati masyarakat Malaysia. Semua terkesan dengan watak lakonan Ahmad dan Fizi tu. Thumbs up untuk Bernas. Kadang-kadang kita meraih senang-lenangnya dalam menyambut Hari Raya bersama keluarga tercinta. Tetapi ma…

Sultan Kelantan Yang Zuhud Dan Berjiwa Rakyat

Image
Assalamualaikum w.b.t

Zuhud: Ar (bkn seseorang) soleh hidupnya dan tidak dikuasai oleh kemewahan dan keseronokan dunia; berzuhud mengamalkan sifat. zuhud: perbanyaklah mengingati mati kerana itu akan mengurangkan seseorang drpd melakukan dosa dan menjadikannya ~ dlm urusan dunia; menzuhudkan menjadikan seseorang zuhud: mereka hanya mahu ~ diri kpd Allah; kezuhudan sifat zuhud: cinta kpd IIahi terbit drpd ~ jiwanya.
Sumber: Di sini
Aku terjumpa satu post yang dikongsi di Facebook. Jadi aku cuba berkongsi di sini pulak. Perkara baik perlu dikongsi bersama. Moga manfaat itu kita sama-sama dapat.




Ma Sha Allah!! Perkongsian hebat dari seorang warga Kelantan, Wan Norhaziki Wan Halim:
Suatu hari ketika saya di tingkatan tiga, saya ke Masjid Muhammadi, Kota Bharu untuk mendirikan solat Jumaat. Di dalam masjid, saya berasa hairan kerana para jemaah tidak berani menduduki beberapa helai sejadah kuning yang dihamparkan di belakang sejadah imam.
Tanpa mempedulikan orang lain, saya terus bersol…

Ibubapa Borek, Anak-anak Rintik

Image
Assalamualaikum w.b.t
"Didiklah anak-anakmu bersembahyang sejak berumur 7 tahun..." 
Sebuah lagu terngiang-ngiang di kepala. Tak ingat lagu siapa. Nasyid kot. Aku Google tak jumpa pulak. Tak apalah. Aku menambah pulak,
"...dan rotanlah anakmu jika tidak solat ketika berumur 10 tahun."
Kan?
Dalam Islam dah pun anjurkan perkara ni. Penerapan dan asuhan agama itu cantik sekali. Islam suruh umatnya alert tentang agama sejak dari kecil. Bimbing, asuh, didik, suap, ajar sejak dari kecil. Sebab itulah munculnya sebuah pepatah Melayu hebat yang tetap tumbuh segar di minda dan jiwa manusia,
"Lenturlah buluh biar dari rebungnya."
Rebung boleh dibuat makan. Menjadi sayur. Bila dah mula membesar jadi buluh, nescaya memang tak boleh dilentur. Tiada cara lain, perlu ditebang sahaja. Tapi buluh dah tak boleh makan. Hanya boleh dijadikan cover untuk dibuat lemang, sebagai juadah santapan Aidilfitri tidak lama lagi. Tak pun boleh dibuat meriam buluh. (Mula menghampiri zon …

Nasihat Yang Sering Disalahertikan

Image
Assalamualaikum w.b.t
Ini entri sepantas supersonik. Ya spontan. Jadi aku taip laju-laju. Diyakini apabila aku melembabkan penaipan aku, ditakuti idea-idea bersepah merata-rata.
Mukadimah tak boleh belah.
"Eleh time Ramadhan, semua nak tunjuk baik. Post-post yang Islamik kononnya. Piraahh. Padahal lepas Ramadhan entah pi ke mana."
Amboi lancangnya mulut anda. Nasib baik aku tak terasa. Okey kalau ye pun aku terasa dan ayat atas ditujukan kepada aku, jadi aku nak membalaslah begini:
"Ya saudara yang budiman, tidak pada bulan Ramadhan sahaja saya mengepost status-status berbentuk Islamik dan yang baik-baik. Dah lama dah saya berbuat begini. Apa tidak percaya? Oh ada caranya. Apa kata anda cuba khatam semua entri-entri ni blog saya check semua status di Twitter dan Facebook dan seterusnya anda bersuara. Boleh?"
Hehe. Sangat tragis dan sadis. Bagi sesetengah orang begitulah. Tak puas hati adalah makanan harian. Bila letak status-status nasihat mulalah pelbagai tohmaha…

Kita Melihat Yang Banyak Sehingga Kita Terlupa Yang Sedikit

Image
Assalamualaikum w.b.t
Ramadhan. Bulan kepanasan. Bila tengahari, bantal dan tilam sentiasa berlegar di minda. Indahnya imaginasi itu. Apabila keinginan itu berjaya direalisasikan, memang itu adalah pengalaman yang tidak boleh dilupakan. Oh dunia! Akan aku sematkan semua moment-moment indah itu dilayar memori. Tidak akan ku biarkan semuanya berlalu begitu sahaja. Tidak akan...
*lagu Spongebob dimainkan
Okey sudah cukup cukup sudah. Cukuplah berfantasi di siang hari tu. Mari berdepan dengan realiti. Tapi memang best pun kan bila saat-saat di atas disemai dengan jayanya. Pernah tak kita bila penat yang amat sangat, balik rumah terus membuat terjunan tiruk ke atas tilam kita? Oh jangan kata tak pernah. Nescaya sesiapa yang kata tidak pernah itu adalah tergolong di kalangan mereka yang menipu sunat di Bulan Ramadhan.
Bila dah boleh landing tu mulalah berlaku monolog dalaman:
"Rileks la sat. Satgi la pi buat qheja tu. Nak kalut pi mana." (Kedah version)
"Rileks la kejap. Kej…