Thursday, January 28, 2010

Buat Kembali


Assalamualaikum w.b.t

Oh idea sekejap ada sekejap hilang. Sering terjadi apabila berlakunya 'pencerobohan' bunyi bising juga diselangi dengan kawalan mutu penyembangan bersama-sama kawan-kawan yang tidak menepati piawaian sepatutnya.

Okey entri kali ini aku akan cuba memperbetulkan apa yang tidak betul. Dulu aku memboikot facebook. Alasan telah pun diberikan. Banyak juga pandangan kritikan dan saranan yang aku terima. Dalam tempoh ini jua, aku telah mengkaji dan membuat beberapa penilaian.

Sehingga terjumpa website ini. saifulislam.com. Sesungguhnya aku memang menyukai blog beliau dan mengikuti perkembangan entri-entri beliau. Memang banyak sangat ilmu yang bermanfaat aku perolehi di sini.

Aku terjumpa mengenai ini. Facebook : Antara Pro Dan Kontra. Aku dah baca ni tahun lepas lagi. Tapi hari ini, entri kali ini baru terasa ingin menampilkannya di sini. Mungkin ramai yang telah baca entri mengenai ini. Dan rasanya aku tak perlulah komen banyak di sini. Anda boleh klik di situ dan boleh terus membaca entri yang sangat berguna tu.

Memang waktu aku baca mengenai “ZUCKERBERG GUNA FACEBOOK UNTUK BUNUH PENDUDUK PALESTIN” dalam keadaan beremosi dan sangat-sangat marah. Ya la siapa tak marah negara Islam dan penduduknya ditindas. Dilakukan sewenang-wenangnya. Lantas aku deleted akaun facebook.

Terfikir juga aku. Dulu facebook ( bagi aku la ) memang melalaikan. Ya, aku seorang pengemar tegar facebook ketika dahulu. Sanggup habis berjam-jam hanya untuk facebook. Oh itu memang salah aku ye. But now terfikir juga aku facebook satu jaringan yang sangat interaktif ( semua orang tahu ). Sekejap sahaja nak dapat kawan. Kawan baru, kawan lama, awek baru, awek lama, pakwe baru dan juga pakwe lama. ( ayat last tu sila kata tak setuju! terima kasih )

But now, dengan terbuka hatinya diriku membuka akaunnya sekali lagi. Tetapi aku buat fan page. Err, kau ingat kau artis ke nak buat fan page. Sedar diri tu sikit. Aduyai ~ Serangan hendap berlaku di situ nampaknya. Okeylah, kat situ tulis 'HAMI ASRAFF'S FAN BOX'. Okey now aku tukar kepada 'HAMI ASRAFF'S KOTAK KIPAS' ( sila scroll down, akan nampak on the right side ). Tak la rasa macam peminat kan. Lalalala ~ ( bersiul dan buat-buat tak bersalah )

Tujuan aku buat fan page itu hanya satu. Bukan mencari populariti yang sememangnya dah tak popular ni. Cuma aku linkkan entri aku in my 'KOTAK KIPAS'. Supaya mereka yang ada facebook dapat membaca entri aku lebih mudah. ( ceh macam la ada orang nak baca ). Dan facebook juga adalah jaringan laman sosial yang terpantas dan semakin berkembang dalam melaksanakan sesuatu agenda. That's all! Kalau anda nak jadi 'kipas' dipersilakan dan sangat-sangat aku hargai. Kalau tak nak pun ada kena nak juga. ( Adei ~ macam itu pun ada ). *just kidding*

Lebih kepada perkongsian idea dan pendapat. Coretan serta nukilan yang terterbit di hati dan minda kurniaan Illahi ini. Dan yang paling penting marilah kita mengamalkan sikap tegur-menegur dalam melaksanakan sesuatu tindakan. Begitu juga aku. Tegur dan kritik lah diriku jua. Dengan teguran yang bernas memungkinkan sesuatu itu terlaksana dengan lebih sempurna. Dan yang paling penting buatlah ( nawaitu ) hanya kerana ALLAH S.W.T. Jadikanlah medium ( facebook, blog, twitter and so on ) sebagai medium untuk kita memperkembangkan syiar Islam di mata dunia. InsyaALLAH.

Dipetik dalam entri Facebook : Antara Pro Dan Kontra.

PANDUAN MENGATASI KETAGIHAN

Sedikit nasihat buat mereka yang mengalami ketagihan Facebook, buangkan segala aplikasi third party seperti kuiz, permainan dan yang seumpama dengannya. Gunakan Facebook sebagai alat komunikasi bersama rakan-rakan, isikan ia dengan perbincangan, perbualan yang merapatkan ukhuwwah dan menambah pengetahuan secara berhemah.

Andaikata langkah mudah ini pun gagal mengurangkan tahap ketagihan berkenaan, tamatkan akaun Facebook dan carilah kehidupan yang lebih bermakna di luar sana.

Tepuk dada, tanyalah Iman!

Wassalam ~


p/s --> Dan alasan paling best untuk buat ni. SAJA! Okey tak? Huhu ~

29 comments:

aBoi said...

aboi jarang berhubung dengan kawan-kawan di facebook.. aboi hanya akan bermain farmville apabila membuka facebook..huhu

MiE MaeL said...

truskan.. bair la apa org nak kate.. cakap x serupa bikin ke.. sudah ludah jilat balik ke.. yang penting kau ade alasan untuk lakukan nye..
wey ku teruja setiap kali kau masukkan entry terbaru..hahah

Brilliant Marjan@اداويه said...

Salam..

Sy wat fb pun sebab carik kwn sekola dl..nk discuss lg bagus..tak payah la main2 benda yg terbermanfaat kt fb tu klu kita xtahu nk manage diri..

~sy mmg xminat main permainan yg ada..

~Ana Mujahid~ said...

~hahahahha~ :-bd
Senang hati da ek kuar entry nih...
gud luck!!!

Sori,ai malu jadik kipas u..nnti u xsejuk2...huhu~

'AQILAH said...

kiranya sekrang dah ade facebook la ea?

pudding pie said...

suka baca web saifulislam jgk!

tulisa beliau sangat membantu & mendidik

hami asraff said...

aBoi --> owh yeke. saya ni kurang sikit bab-bab game ni. :-)

ijad said...

cantik blog...

hami asraff said...

MiE MaeL --> haha ~ itulah yang sedang aku buat. thanks bro for the support!

hami asraff said...

Brilliant Marjan@اداويه --> salam. itu memang sangat bagus. yang tu sajalah yang nampak kegunaannya pun.

hami asraff said...

~Ana Mujahid~ --> hahaha ~ malu pulak dia.

hami asraff said...

'AQILAH --> a'a dah ada. tapi fan page :-)

hami asraff said...

pudding pie --> owh sangat bersetuju dengan anda :-)

hami asraff said...

ijad --> err, tengkiu! :-)

Aus said...

pasal last word terakhir tu..
sangat betul..
gne fb utk cntct kawan2..
aku pon da delete fb..
mcm menyusahkan je..
hahaha.



Cinta FullTime Atau PartTime

hami asraff said...

Aus --> yup! itu yang sepatutnya pun. dulu aku delete fb sebab tu jugak la. huhu ~

Aus said...

ahahaha..
weh , no need la cakap thankx..
biasela tu,
aku kalo da singgah,
komen je...
baru sronok..
hehe..
okies !!

Nazz said...

Aku bukak akaun FB jer.. tp tak pernah update apa2 poonn.. hi hi

hami asraff said...

Aus --> *thumbsup*

hami asraff said...

Nazz --> hehe ~ macam tu pun ada ek. layan sudah.

Maisyara Pot! Pot! said...

mai ade fb pown just contect dgn family jauh.. kwn pown just bape owg jep.. yg lain tu sombong leww... adesh..

pasal game tu, main ps3 agy best! ngee^^

sya ar said...

da lme tak bukak facebook.
tak berapa nak minat sbnrnya.
tp syg nak delete.
sbb ramai kawan dgn cikgu.
huhuh.

hami asraff said...

Maisyara Pot! Pot! --> haha ~ biasa la tu. laman sosial macam tu la.

hami asraff said...

sya ar --> fb memang tak mengira usia. boleh kata kebanyakan orang ( pelajar, yang bekerjaya ) semua ada fb.

Penawar said...

ohhooo...dh create blk fb ek??ptut la b'ia2 je ri 2... :-p

hami asraff said...

Penawar --> Beria-ia? Bila bila? *terpinga-pinga*

mengenaldiri said...

oooooooo...
thanx for this info.. =)

- A i D a N N a D i A - said...

sekarang ni tak ketagih dah..
bukak facebook pun bila rasa nak tengok perkembangan kawan2 sebab diorang suke inform kat facebook jer..

jadi,bila dah lama tak bukak facebook, tak tahu la apa2 yg berlaku kat kawan2 saya..huhu

Cik Qemm said...

hmm memang itu la purpose facebook yg berguna pada kita. networking. ukhwah tak hilang bile contact tru fb. mmg fb lagho, kalau kite terlalu asyik dgn fb.

sebab tu bile dpt berita apa2, fikir dulu sebelum bertindak. ini peringatan utk diri sendiri dan rakan2.

anyway,welcome back to fb.

err fan page? glamor hami ya! bukan ke kalau kwn2 follow blog diorg da boleh tau update. sama je mcm function hami buat fan page, kan?

apa2 pun,best of luck!