Sesi Monolog Dalaman

Thursday, January 7, 2010

Open Your Eyes


Assalamualaikum w.b.t

Di saat kegalauan dan kedilemaan ( Lor ingatkan dah setel cerita ini. Adei ~ ) aku bagaikan sang pencari yang kelihatan hilang arah tuju. Kehilangan arah tuju membuatkan tetikusku bergerak menyusuri blog demi blog ( jangan risaulah, blog kamu pun aku terjah ). Maka, hatiku terbejat, jiwaku terdampar, mindaku tersekat apabila persinggahan aku di satu blog seorang hamba ALLAH ini. Aku takasima! ( takasima = kerusi urut tu, yang betul terkesima ). So dengan ini tanyalah aku kenapa.

Okey, terima kasih sebab tanya. Semuanya gara-gara lagu dalam blog beliau. Minta maaf sebab aku terlupa siapakah empunya tuan blog itu. Kalau si empunya blog itu termasuk dalam blogku ini, silalah tampilkan diri anda. Apa pun sekali dengar lagu tu dah meruntun jiwa ni. Sekaligus tanpa aku bercakap banyak ( memang tak cakap pun ) terus aku membuka 'kamutiub.com' dan terus 'bebanbawah' lagu tersebut. Yes! Berjaya. Alhamdulillah.

Tanpa bingkas bangun dari tempat duduk, dengan tergopoh gapahnya aku lekas-lekas mainkan lagu tersebut di KM Player milikku ( situasi cuba menggambarkan betapa tak sabarnya penulis ini. Haish ~ ) Kualiti bunyi KM Player memang sedap sekali. Aku rasa lebih baik dari winamp. Apa kata korang try cuba test tengok. Aku pun member aku yang syorkan. Dia dah grade dah. Eh halo halo kamu dah cerita pasal apa ni?

Oh minta maaf kalian atas acara selingan yang disengajakan tu! Hehe ~ Now fokus on that song. MasyaALLAH, just one word i can describe about that song. AWESOME! Nak tau awesome ke tak, try dengar dulu. But for me, touching gila. Dengan alunan yang dibawa, bait-bait lirik yang sangat bagus. Tak percaya? Okey fine, aku sertakan lirik dia kat bawah ni. Oh lupa nak bagitau, nama penyanyi ni Maher Zain. Tajuk lagu 'Open Your Eyes'


Look around yourselves
Can't you see this wonder
Spreaded infront of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planet in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony
Let's start question in ourselves
Isn't this proof enough for us
Or are we so blind
To push it all aside..
No..
We have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by suprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
Look inside yourselves
Such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger and pain
And all the things you're feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?
Lets start question in ourselves
Isn't this proof enough for us?
Or are we so blind
To push it all aside..?
No..
We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by suprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
When a baby's born
So helpless and weak
And you're watchig him growing..
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life..
We hust have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look quiet we'll see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by suprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time
Open your eyes and hearts and minds
If you just look bright to see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by suprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
Allah..
You created everything
We belong to You
Ya Robb we raise our hands
Forever we thank You..
Allhamdulillah..


Lirik yang menyentuh tentang kejadian alam. Tentang hakikat sebuah kehidupan. Ketenangan sangat dirasakan apabila lagu ini dialunkan. Getaran jiwa terus dirasai. Keinsafan menjalar di sanubari. MasyaALLAH, subhanallah, Maha Suci ALLAH. Tidaklah Dia menjadikan sesuatu itu dengan sia-sia. Kalaulah semua manusia tahu akan hikmah di sebalik setiap kejadian, nescaya semua manusia tunduk dan patuh dengan setiap suruhanNYA.



ni lah Maher Zain tu.

Marilah kita insafi diri, muhasabah diri. Sebagai manusia, permainan duniawi terus menggoda insan yang kerdil lagi khilaf ini. Bukan berkutbah atau bersyarah, jua bukan cuba memberitahu diri ini terlalu sempurna. Hakikatnya tiada manusia yang sempurna. Tapi marilah kita mengejar cinta yang agung, cinta ILLAHI. Cintailah DIA, nescaya DIA akan cintakanmu jua. ( Teringat lagu Aku Cinta ALLAH ).

Aku telah mendengar lagu ini lebih dari 100 kali ( start aku jumpa lagu ni semalam, 7/1/09 ). Bila dah suka sesuatu lagu itu aku akan putar dan terus putar sehingga aku jemu. Tapi jarang aku jemu. Lagu-lagu beliau sangat best. Rasa dekat sangat dengan jiwaku. Serius beb! Oh kalau kamu semua merasakan tidak best jangan salah aku. Halwa telinga masing-masing. Dan yang pastinya aku dah start buat collection lagu beliau. Kat bawah ni aku sertakan lagu tersebut. Hayatilah bait-bait lirik yang mengingatkan kebesaranNYA. MasyaALLAH.

Wassalam ~

24 comments:

Afida Anuar said...

Terkesima jap bc lirik dia.... permulaan yg bagus di hari jumaat...

eh dah buat pilihan? A atau B?heheh

syukrina othman said...

Thank you Allah, thank you Allah..*eh terkeluar pulak lagu thank you Allah kan?* hee

Ieda the Rainbow Princess said...

Salam..Hami.. :)
Subhanallah..sedap lagu nie..
Lirik yg penuh b'makna..
Thanks for sharing,ye Hami..

e. indah said...

salam
touch gak n3 ne, dgn lagu background mcm ne.. ~ ..
akue pun harap,Allah selalu sayang pada akue, mohon~

~HaNnaIcHa~ said...

salam
thanks polo kita
owh yer, try dgr lagu Sami Yusoff-Asma Allah..best untuk halwa telinga juga =p

IMANNURBALQIS said...

salam ziarah..trma kasih atas kunjungan..sedikit perkongsian "jangan difikir ganjaran PAHALA, biarlah segala kebaikan itu menjadi penghapus dosa-dosa lalu dan yang akan datang..." teruskan menulis...

hanismalik said...

Lagu kt blog ko ni pun best jgk...=)

hami asraff said...

Afida Anuar --> dah buat. mesti la A. A kan for Asraff. hehe ~

hami asraff said...

syukrina othman --> lagu thank you Allah pun ada jugak :-)

hami asraff said...

Ieda the Rainbow Princess --> tu la sentuhan lagu dan lirik memang kena sgt. oh setiap yang kita tahu kan perlu berkongsi. so no problemo!

hami asraff said...

e. indah --> insyaALLAH Dia sentiasa beri petunjuk kepada umatNYA. tugas kita berdoa dan jgn putus harap dgn rahmat Allah.

hami asraff said...

~HaNnaIcHa~ --> oh lagu2 Sami Yusoff memang best juga. thanks for sharing! :-)

hami asraff said...

IMANNURBALQIS --> insyaALLAH. itulah yg paling utama. membuat kebaikan tanapa mengharap apa-apa balasan. insyaALLAH. terima kasih ya atas nasihat! :-)

hami asraff said...

IMANNURBALQIS --> insyaALLAH. itulah yg paling utama. membuat kebaikan tanapa mengharap apa-apa balasan. insyaALLAH. terima kasih ya atas nasihat! :-)

hami asraff said...

hanismalik --> yeke? lagu 'Ya Allah' oleh 'Wali Band'

'AQILAH said...

terima kasih kongsi...:) mahu dengar dan download juga...

Afida Anuar said...

A for Afida juge;)

konon..hahaha

momoko-chan87 said...

salam..awk ada link utk direct download mp3 lagu ni x?hoho..thanks n xie xie ni

hami asraff said...

'AQILAH --> download cepat sblm terlmbt! hehe ~

hami asraff said...

Afida Anuar --> eh tak perasan plak buleh cmtu. huhu ~

hami asraff said...

momoko-chan87 --> salam. bule, tak dak masalah. kat bawah ni linknya.


http://www.4shared.com/file/153118902/68c128f3/Maher_Zain_-_Open_Your_Eyes.html?s=1

.millalara. said...

lyric yg mendalam.. penuh makna :)

hami asraff said...

.millalara. --> yup benar! :-)

CikTomyam said...

salam bro,

sebenarnya lagu nie ditulis oleh seorang beka paderi yg memeluk islam..cerita sebenar sy xtaw la

tp sy ada bat entry paai nie dulu..
nice blog bro!!

i loikeee...

jemputlah singgah blog sy yg merapu meraban ni jugak..huhu.

http://akusukatomyampedas.blogspot.com/2011/04/paderi-hadiahkan-lagu-untuk-maher-zain.html