Monday, January 18, 2010

Mandarin + Electrical Power Machine




Assalamualaikum w.b.t

Hari ni aku belajar Mandarin. Level 3 dah. Last untuk the whole semester. So nak berkongsi sedikit la dengan para pembaca. Kalau yang dah belajar tu pun boleh je nak baca. Ini apa yang aku belajar tadi.

Situasi : Perbualan ibu dan anak di pasar.

" Mama, wei shenme baba meiyou gen women qu basha? "
- " Ibu, ayah tak pergi bersama-sama ( pasar )?

" Ta bu shufu. Jintian, zhoushang women zou bashi qu "
- " Dia kurang sihat. Pagi ini kita pergi dengan bas sajalah! "

" Wei shenme bashi hai meiyou lai? "
- " Kenapa bas tak sampai-sampai lagi? "

" Na ge er bai er shi er ( 222 ) hou de bashi "
- " Ha, itu pun bas no. 222.

" Lai! lai! Jintian zhaoshang de shucai hen xinxian "
- " Mari! Mari! Sayur-sayuran segar dan murah.

" Laoban, yi gongjin niurou duoshao qian? "
- " Tauke, berapa 1kg harga daging? "

" Shi ba kuai qian "
- " Rm 18.00 "

" Yi zhi ji shi wu kuai qian "
- " 1 ekor ayam RM 15.00 "

" Zheme gui! Wo yao mai yu "
- " Saya ingin beli ikan "

" Mama, didi xihuan chi pangxie "
- " Ibu, adik suka makan ketam "

" Pangxie bu xinxian. Mai yu gou le "
- " Ketam tidak segar, beli ikan pun cukup dah!

" Wei shenme hen gui? "
- " Kenapa begitu mahal? "

" Oh, yinwei zuijin changchang xiayu "
- " Oh, kerana baru-baru ini selalu hujan.

" Mmm... Hou chi "
- " Mmm.. Enaknya "

" Chi le fan, women zou dishi hui jia "
- " Selepas makan, kita balik dengan teksi "

Okey dah. Mesti terbelit-belit lidah korang. Aku yang belajar ni pun tak berapa fasih lagi. Yer la, belajar bahasa ni kena selalu praktis. Tapi secara jujurnya tak praktis pun.

Petang kelas Electrical Power Machine pulak. Best kelas ni sebab 8 orang je dalam 1 kelas. Hoho ~ Advantages for lecture and us ( my friends and i ). Malah sesi soal jawab pun senang. Mula tu lecture nampak macam fierce. But he is okay at all. Nama beliau Prof. Madya Muhammad Yahya.

Dah cerita tak best dari aku for today. Sebenarnya nak prepare for the next entry. Apakah itu? Nantikan. Okey zaijian ( zaijian = jumpa lagi )

Wassalam ~

38 comments:

Ery Farieha said...

org ckp mandarin susah jgk nak blaja.
ye ke?

hami asraff said...

Ery Farieha --> a'a susah. for me la. tapi kalau yang minat tu okey je :-)

Frodo Baggins said...

mmg susah ...
wa tau wo ai ni jer



>>____<<

~Ana Mujahid~ said...

teringin nak blaja mandarin..xpe la..cikgu hami ajarkan k...;))

taqie said...

alhamdulillah..bagusnya dpt blaja mandarin..
dah lama tggl..last msa primary school.tp engat jugak sikit2..tgh consider nak smbung blaja balik ke tak..
apapun..leh wat entri mcm ni lagi..
very useful..

hami asraff said...

Frodo Baggins --> aku rasa yang tu ramai orang tahu. budak2 sek banyak dah cekap. ( tak paham )

hami asraff said...

~Ana Mujahid~ --> boleh je N. demi lu apa2 sahaja gua bleh wat. ahaks ~

hami asraff said...

taqie --> eh useful erk? owh kalau gitu insyaAllah la. buleh je. no hal lah!

syafawani said...

hehe..amik pertuturan 1 ja..
wa jiao wani..wa jia chai chita..hik3..da lupa ah

hami asraff said...

syafawani --> haha ~ itu syarat utama tu!

zackque said...

xie'xie ni... hahahahaha... ni hao ma??? wo hen hao... ni jiao shenme mingzhi??? prof madya muhammad yahya??? don't know... but i know much about her... ops... about him... what he have done to my friend...

deusXmachina® said...

tegeliat gak lidah nak nyebutnya
erk888

'AQILAH said...

wo er le, wo yau chifan...heheh..dah lepas, sem lepas...ade kena buat roleplay?

joegrimjow said...

pangako sayo

AkU said...

wa aini..wa pu ai ni..mo man tai..erk..TFK!!

pudding pie said...

peh, sikit gler 8 org jek

kelas sy penoh sampai 40org
hu3

hanismalik said...

Tahniah...sgt menarik...mandarin is the 2nd famous as a secondary language in this world...so, benefit utk dpt kerja nnt...

nurul said...

hami, ni hao..
wo xihuan huayu nianshu..
hehehe..
nk gak aku nyemak kt hg ni..
ari ni aku rs sgt best p kelas..
suma kelas arini bes..
epo, cntrol n mandarin..
hg beli x kamus mandarin 2???

neem said...

salam..

bagi saya, utk pandai dalam satu2 bahasa, kite kena byk guna, dgr dan cakap bahasa tu.. macam saya dulu lgsg x pandai bahasa melayu, pandai cakap 1 perkataan je "x pehe" tp lama2.. bila dalam environment yg smua cakap bm.. alhamdulillah.. ini lah hasilnya ^^

hami asraff said...

zackque --> hehe ~ rasanya tak perlu jawab la kot ye. oh terlebih kenal ya kamu :-)

hami asraff said...

deusXmachina® --> gua pon sama bro.

hami asraff said...

'AQILAH --> berlakon? of cos kena. everysem kena. sem ni ingat nak buat bagi gempak sket! :-)

hami asraff said...

joegrimjow --> haha~ lawak ar lu. kenapa tak ckp mitosastras? hehe ~

hami asraff said...

AkU --> oh yg tu kamu cekap ek :-)

hami asraff said...

pudding pie --> ye.. eh silap! tambah 2 org lagi. 10 orang! best tak?

sya ar said...

wah, best best! xD

Penawar said...

hak3333.....ckp cina???ni yg jles ni...dh la kte xphm...heh3...;p

hami asraff said...

hanismalik --> sokong anda! :-)

hami asraff said...

nurul --> mala berkata " hami apa kabar? saya suka belajar mandarin " hehe ~ aku tak beli pun kamus tu.

khairiyah said...

wa pu ci taou...hoho tu yg sy suka cakap..
hami,hen ker ai meyh...hehehh

AkU said...

dah tuh yg sali d pratice kan..ngan rude language..
ngeee~~

pelangi_pink ツ said...

Best2!!
Nak blajar jugak mandarin!
Tp xda masa lagii..
Kursus 4 bulan..
;))

hami asraff said...

neem --> salam. owh yang tu memang sangat setuju. "practice make perfect" :-)

hami asraff said...

sya ar --> best juga :-)

Penawar --> hehe ~ takdak apa yang nak dijeleskan. sapa2 pun boleh belajar :-)

khairiyah --> kalau wo pu chitau semua orang terer :-) yang ayat last tak paham ( buat2 tak paham )

AkU --> bahasa apakah yang kamu guna pakai itu?

pelangi_pink ツ --> boleh je belajar. masuk je kelas :-)

AkU said...

erk~~ Cantonese, hokkien.. Hakka..ngee~~

fatinmmj said...

ni hao..
zao an...
xie xie ni..
wo jiou fatin...

heheeh....bru lps oral test mandarin....simple2..je..kan...basic je..tau..huhu

fatinmmj said...

ni hao..
zao an...
xie xie ni..
wo jiou fatin...

heheeh....bru lps oral test mandarin....simple2..je..kan...basic je..tau..huhu

fatinmmj said...

ni hao..
zao an...
xie xie ni..
wo jiou fatin...

heheeh....bru lps oral test mandarin....simple2..je..kan...basic je..tau..huhu