Mandarin + Electrical Power Machine

January 18, 2010




Assalamualaikum w.b.t

Hari ni aku belajar Mandarin. Level 3 dah. Last untuk the whole semester. So nak berkongsi sedikit la dengan para pembaca. Kalau yang dah belajar tu pun boleh je nak baca. Ini apa yang aku belajar tadi.

Situasi : Perbualan ibu dan anak di pasar.

" Mama, wei shenme baba meiyou gen women qu basha? "
- " Ibu, ayah tak pergi bersama-sama ( pasar )?

" Ta bu shufu. Jintian, zhoushang women zou bashi qu "
- " Dia kurang sihat. Pagi ini kita pergi dengan bas sajalah! "

" Wei shenme bashi hai meiyou lai? "
- " Kenapa bas tak sampai-sampai lagi? "

" Na ge er bai er shi er ( 222 ) hou de bashi "
- " Ha, itu pun bas no. 222.

" Lai! lai! Jintian zhaoshang de shucai hen xinxian "
- " Mari! Mari! Sayur-sayuran segar dan murah.

" Laoban, yi gongjin niurou duoshao qian? "
- " Tauke, berapa 1kg harga daging? "

" Shi ba kuai qian "
- " Rm 18.00 "

" Yi zhi ji shi wu kuai qian "
- " 1 ekor ayam RM 15.00 "

" Zheme gui! Wo yao mai yu "
- " Saya ingin beli ikan "

" Mama, didi xihuan chi pangxie "
- " Ibu, adik suka makan ketam "

" Pangxie bu xinxian. Mai yu gou le "
- " Ketam tidak segar, beli ikan pun cukup dah!

" Wei shenme hen gui? "
- " Kenapa begitu mahal? "

" Oh, yinwei zuijin changchang xiayu "
- " Oh, kerana baru-baru ini selalu hujan.

" Mmm... Hou chi "
- " Mmm.. Enaknya "

" Chi le fan, women zou dishi hui jia "
- " Selepas makan, kita balik dengan teksi "

Okey dah. Mesti terbelit-belit lidah korang. Aku yang belajar ni pun tak berapa fasih lagi. Yer la, belajar bahasa ni kena selalu praktis. Tapi secara jujurnya tak praktis pun.

Petang kelas Electrical Power Machine pulak. Best kelas ni sebab 8 orang je dalam 1 kelas. Hoho ~ Advantages for lecture and us ( my friends and i ). Malah sesi soal jawab pun senang. Mula tu lecture nampak macam fierce. But he is okay at all. Nama beliau Prof. Madya Muhammad Yahya.

Dah cerita tak best dari aku for today. Sebenarnya nak prepare for the next entry. Apakah itu? Nantikan. Okey zaijian ( zaijian = jumpa lagi )

Wassalam ~

You Might Also Like

38 Comments

  1. org ckp mandarin susah jgk nak blaja.
    ye ke?

    ReplyDelete
  2. Ery Farieha --> a'a susah. for me la. tapi kalau yang minat tu okey je :-)

    ReplyDelete
  3. mmg susah ...
    wa tau wo ai ni jer



    >>____<<

    ReplyDelete
  4. teringin nak blaja mandarin..xpe la..cikgu hami ajarkan k...;))

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah..bagusnya dpt blaja mandarin..
    dah lama tggl..last msa primary school.tp engat jugak sikit2..tgh consider nak smbung blaja balik ke tak..
    apapun..leh wat entri mcm ni lagi..
    very useful..

    ReplyDelete
  6. Frodo Baggins --> aku rasa yang tu ramai orang tahu. budak2 sek banyak dah cekap. ( tak paham )

    ReplyDelete
  7. ~Ana Mujahid~ --> boleh je N. demi lu apa2 sahaja gua bleh wat. ahaks ~

    ReplyDelete
  8. taqie --> eh useful erk? owh kalau gitu insyaAllah la. buleh je. no hal lah!

    ReplyDelete
  9. hehe..amik pertuturan 1 ja..
    wa jiao wani..wa jia chai chita..hik3..da lupa ah

    ReplyDelete
  10. syafawani --> haha ~ itu syarat utama tu!

    ReplyDelete
  11. xie'xie ni... hahahahaha... ni hao ma??? wo hen hao... ni jiao shenme mingzhi??? prof madya muhammad yahya??? don't know... but i know much about her... ops... about him... what he have done to my friend...

    ReplyDelete
  12. tegeliat gak lidah nak nyebutnya
    erk888

    ReplyDelete
  13. wo er le, wo yau chifan...heheh..dah lepas, sem lepas...ade kena buat roleplay?

    ReplyDelete
  14. wa aini..wa pu ai ni..mo man tai..erk..TFK!!

    ReplyDelete
  15. peh, sikit gler 8 org jek

    kelas sy penoh sampai 40org
    hu3

    ReplyDelete
  16. Tahniah...sgt menarik...mandarin is the 2nd famous as a secondary language in this world...so, benefit utk dpt kerja nnt...

    ReplyDelete
  17. hami, ni hao..
    wo xihuan huayu nianshu..
    hehehe..
    nk gak aku nyemak kt hg ni..
    ari ni aku rs sgt best p kelas..
    suma kelas arini bes..
    epo, cntrol n mandarin..
    hg beli x kamus mandarin 2???

    ReplyDelete
  18. salam..

    bagi saya, utk pandai dalam satu2 bahasa, kite kena byk guna, dgr dan cakap bahasa tu.. macam saya dulu lgsg x pandai bahasa melayu, pandai cakap 1 perkataan je "x pehe" tp lama2.. bila dalam environment yg smua cakap bm.. alhamdulillah.. ini lah hasilnya ^^

    ReplyDelete
  19. zackque --> hehe ~ rasanya tak perlu jawab la kot ye. oh terlebih kenal ya kamu :-)

    ReplyDelete
  20. deusXmachina® --> gua pon sama bro.

    ReplyDelete
  21. 'AQILAH --> berlakon? of cos kena. everysem kena. sem ni ingat nak buat bagi gempak sket! :-)

    ReplyDelete
  22. joegrimjow --> haha~ lawak ar lu. kenapa tak ckp mitosastras? hehe ~

    ReplyDelete
  23. AkU --> oh yg tu kamu cekap ek :-)

    ReplyDelete
  24. pudding pie --> ye.. eh silap! tambah 2 org lagi. 10 orang! best tak?

    ReplyDelete
  25. hak3333.....ckp cina???ni yg jles ni...dh la kte xphm...heh3...;p

    ReplyDelete
  26. nurul --> mala berkata " hami apa kabar? saya suka belajar mandarin " hehe ~ aku tak beli pun kamus tu.

    ReplyDelete
  27. wa pu ci taou...hoho tu yg sy suka cakap..
    hami,hen ker ai meyh...hehehh

    ReplyDelete
  28. dah tuh yg sali d pratice kan..ngan rude language..
    ngeee~~

    ReplyDelete
  29. Best2!!
    Nak blajar jugak mandarin!
    Tp xda masa lagii..
    Kursus 4 bulan..
    ;))

    ReplyDelete
  30. neem --> salam. owh yang tu memang sangat setuju. "practice make perfect" :-)

    ReplyDelete
  31. sya ar --> best juga :-)

    Penawar --> hehe ~ takdak apa yang nak dijeleskan. sapa2 pun boleh belajar :-)

    khairiyah --> kalau wo pu chitau semua orang terer :-) yang ayat last tak paham ( buat2 tak paham )

    AkU --> bahasa apakah yang kamu guna pakai itu?

    pelangi_pink ツ --> boleh je belajar. masuk je kelas :-)

    ReplyDelete
  32. erk~~ Cantonese, hokkien.. Hakka..ngee~~

    ReplyDelete
  33. ni hao..
    zao an...
    xie xie ni..
    wo jiou fatin...

    heheeh....bru lps oral test mandarin....simple2..je..kan...basic je..tau..huhu

    ReplyDelete
  34. ni hao..
    zao an...
    xie xie ni..
    wo jiou fatin...

    heheeh....bru lps oral test mandarin....simple2..je..kan...basic je..tau..huhu

    ReplyDelete
  35. ni hao..
    zao an...
    xie xie ni..
    wo jiou fatin...

    heheeh....bru lps oral test mandarin....simple2..je..kan...basic je..tau..huhu

    ReplyDelete

Setiap komen anda akan diapprove dengan senyuman :)

Subscribe