Sesi Monolog Dalaman

Sunday, January 10, 2010

N





Assalamualaikum w.b.t

Berilah salam untuk sesiapa sahaja dalam memukadimahkan perbualan. 'Salam Sejahtera Ke Atas Kamu'. InsyaALLAH. Masuk entri ni tertonjol keluar huruf 'N'. Nabilakah? Natrah barangkali? Nonaroguy? Ala N Ngasri la tu. Takpun Noraniza Idris? Err, dah dah cukup. Cukup dengan andaian anda itu. Actually N for Nothing! ( ada yang nak tampar aku ni )

Hehe ~ Sabar la wey. Ni baru nak start penceritaan. Orang Kedah kata, 'kalut nak pi mana, bukan nak pi ke laut'. Tudia kasaq bunyi noh. Cerita ni dah lama dah. Peram bagi ranum dulu. Baru boleh makan. Oh begitulah significantnya barangkali.

Lately aku dihujani oleh anonymous-anonymous ( aku tengok kamus nak pastikan spelling betul ) di YM aku. Bajet femes bagitau kat sini. Walaupun mukaku terkeluar kat Astro. Ya Allah, aku cakap apa tadi? Eh korang tak dengar kan? Huih selamat den. Eh eh bukan itu maksudku para hadirin sekalian. Dengar dulu penjelasan aku. Oh kesukaan la apabila orang ingin berkenalan dengan kita. Bangga + gumbira! Alhamdulillah.

Helo helo, mana cerita pasal N ni? Natesprondosdiplasma ( maki ) betul la kau ni. Kata korang pada diriku. Ibu-ibu, bapak-bapak cuba bawak bertenang boleh dak? Bagilah aku sikit bernafas. Ceh ayat macam sempoi. Macam la taip ni susah sangat. Huih ada yang marah lagi tu. Hemm, tak jadi la aku nak cerita kalau macam tu. ( kedeshum <-- efek bunyi ). Singgah seketul penumbuk di mukaku. Adei ~ Korang ni betul-betul tak sabar ya. Okey fine!

( sila baca sekali nafas sahaja ). N ialah seorang manusia. Seorang wanita. I'll use to called her as N. Saja. N pun tak tahu rasanya aku tulis pasal Ni. Aku kenal N 8 tahun yang lalu. Waktu tu baru sahaja habis SPM ( eh kantoi, korang tahu umur aku ). Aku start kenal N since dia hantar satu artikel pasal 'aurat wanita' kat majalah apa ntah. Oh aku memang tertarik dengan isu yang N utarakan. So aku adalah cuba mengemel N. Dia ada sertakan emel di situ. Waktu tu baru kenal sikit-sikit dunia internet ni. Taip pun hanya menggunakan jari telunjuk dan menhasilkan bunyi 'tak tuk'. Emelku berbunyi begini :

" Assalamualaikum & hai awak. Watpa tu? Dah makan? Awak, saya tertarik la artikel awak kat majalah X tu. Ala, artikel awak pasal 'Aurat Wanita' tu. Awak tak ingat ke? Syahdu la. Boleh saya kawan dengan awak? Awak balas tau emel saya ni. Okey ni emel saya. lader******@yahoo.com. Okey, jumpa lagi. Wassalam "

Oh ayat ini telah disunting oleh diriku sendiri. Paling melucukan emel aku bagi tu la. Dah terang-terangan aku hantar emel kat dia. Sahih sahih la dia dah tau emel aku. Adei ~ Sabar je la. Budak-budak baru nak kenal dunia IT. Cenggitu la. Wey wey dah la tu gelak. Dah keluar air hingus tu.

Oh penantianku agak lama juga untuk si N nak balas. Tapi dia balas juga. Katanya dia banyak dapat emel-emel dari ramai orang mengenai artikel yang dia hantar tu. Ramai yang beri pandangan. Maka bermula dari situlah berutusan emel dan juga YM. Tapi YM jarang sikit la sebab kat rumah aku time tu tak ada internet.

N sekarang belajar kat Jerman. Dia sebaya aku. Hari tu dia balik Malaysia. Tapi tak jumpa pun dia. Sekarang dah balik Jerman kot. Lately dah jarang dah YM dengan N. Maybe dia busy kot. Tapi even though kami tak pernah jumpa dan dengar suara, aku yakin N is a funny girl. Kalau YM dengan dia tu aku tak gelak saja. Kutukan dan makian tu standard la. Tapi ada limitation dia la.

Apa motif kau cerita ni? Oh motifnya, bagi aku la kalau kawan-kawan di alam 'Maya' karin ni aku lebih selesa macam ni. Contoh, kawan YM di YM sahaja. Kawan blog di blog sahaja. Lainlah kalau kawan-kawan YM dan blog tu member sepak terajang kau. Dok jumpa tiap-tiap hari. Oh tak salah kalau nak lebih pada tu. Nak jumpa lagi tak salah. Kita kan dijadikan untuk berkenal-kenalan. Tapi biarlah 'friendship' tu berkembang by itself. Okey, got it?

Ini hanya pendapat aku sajalah. Tak yah dok ambil bulat-bulat. Boleh je nak protes cakap aku dengan mengklik butang 'PROTES CAKAP AKU'. Aku sudi sangat-sangatlah sapa yang ingin berkenalan dengan diriku. Medium yang aku layan hanya YM dan blog. Laman-laman sosial dah tak layan sangat dah. Tunggu masa untuk nak deactivate je. Ni YM aku. Jangan segan silu add ya. InsyaALLAH i'll be your friend :-)

hami_asraff@yahoo.com

Minta maaflah kalau cerita aku panjang berjela dan karut marut. Pesanan untuk N : Kamu tak baca blog aku siap! Hehe ~ Dan untuk N, N yang lain yang sudi berkenalan sila tampilkan diri anda ye. N, O, P, Q, R, S....

Wassalam. End.



p/s --> just be yourself :-)


25 comments:

imz jentayu said...

o...gitu rupa citernya..memang kdg2 2 tulisan seseorng blh buat kita menarik untk mengenalinya kan..
msti rmai yg meng'add' kamu ni..hehe

♥ Sayha ♥ said...

slm..
:)..btl kata imz jentayu..hee.
act..suke baca blog neyh..
sbb..cara pnulisan santai jerp..:)
even..some issue tu pntg tuk kite baca.:)
keep it up...

p/s : er..nk tnya..ape ek name lagu lam blog awk ni..nk tawu sgt2..t gtawu ea?time kasih..:)

syafawani said...

oohoo..camtu rupanya..hee..:)

dila said...

sapelah N tu...noni ke..?

[z@ck] said...

nak berkenalan boleh?
hahaha

whiteberry said...

N? Nina, Nono, Nani, Nurkasih, Najwa, Nurhaliza, Nur+etc,...NAJIB? Heheh. Jgn mare...

whiteberry said...

Just want to ask one thing here, Hami. What's the title of the song played on your blog? I never heard of them before.

cik ery said...

emel tu membuatkan sy menggelakkan diri...hahhaha =p woppsie..

khairiyah said...

uwh sy pn n jugk.nur khairiyah.hahha juz kidding..smoge hbungn korg akn dipnjgkn..fhm2 jela ye...hoho

dya ilham said...

n o p q r s t je..
haha..tak tersenaraiii la plak :p

Penawar said...

Ms N???bljr d jerman??wow!!!(t'uja)...;p

emmm...sy huruf Y pn xt'snrai gk...hak8888....tp...penawar huruf P kn3???he3...

sy xreti YM...klu stkat mel de la...hu3...;p

nurayunni said...

nk jgk jadi cik "N"....

hami asraff said...

imz jentayu --> eh yeke camtu? tak ada la. tulis biasa-biasa aje ni :-) ramai add? boleh la.

hami asraff said...

♥ Sayha ♥ --> terima kasih. lagu dalam blog saya ni bertajuk 'Ya Allah' oleh 'Wali Band' :-)

hami asraff said...

syafawani --> a'a camtu la rupanya. hehe ~

hami asraff said...

dila --> N tu nadila kot! :-)

hami asraff said...

[z@ck] --> oh z@ck kamu dialu-alukan. :-)

hami asraff said...

whiteberry --> yang lain tu boleh terima. tapi Najib tu, err. owh lagu dalam my blog is 'Ya Allah' by 'Wali Band' :-)

hami asraff said...

cik ery --> yeke cik ery? malu i ( blushing )

hami asraff said...

khairiyah --> alamak! macam mana boleh kantoi ni? adei ~

hami asraff said...

dya ilham --> okey2, tambah satu lagi, 'D' :-)

hami asraff said...

Penawar --> haha ~ penawar merindu. boleh je emel diriku ini kalau sudi. huhu ~

hami asraff said...

nurayunni --> mungkinkah kamu 'N' yang saya maksudkan? :-)

N said...

I'm N..hahaha~tengs,baru baca bro...wa kembang kuncup da idung nih..eekekeke~anyway,sori xwish besday,n ur present pon xsampai.Len kali la,bkn rezeki..huhu.we will meet sumday,maybe,in my wedding day:P wait bro,setahun lagi,wa jemput,ekekek~

hami asraff said...

N --> haha ~ kamu muncul juga N akhirnya setelah penantianku selama beberapa tahun. wey kamu tak jemput aku ke perkahwinan mu siap! pengapit lelaki dah ada orang booking ke blom?