Di Sebalik Sebuah Cerita

by - February 02, 2010

Assalamualaikum w.b.t

Minggu lepas 2 kali aku sempat tengok wayang. Bukan 1 hari balun 2 teruih. 2 sabtu. Itu pun atas desakan dan hasutan housemate aku. Ceh, tak nak mengaku yang aku ni yang ajak sebenarnya. Eh biarlah siapa ajak siapa pun kan? Okey okey tidak timbul isu di sini.

Aku dan rakan-rakan menengok cerita 'Tooth Fairy' dan 'Adnan Sempit'. Eh mesti korang ingat dah lapuk kan? Orang dah cerita habis dah la. Hang tu ketinggalan. Okey fine! Aku bukan nak cerita preview mengenai filem-filem ni. For sure ramai yang dah cerita. Tapi aku nak cerita nilai murni dan pengajaran yang dapat di ambil dari filem-filem yang aku dan rakan-rakan tengok ni.

Okey aku start dengan 'Tooth Fairy'. Oh cerita ini memang sangat khurafat dan tahyul. Juga boleh diklasifikasikan sebagai mitos. Yeke? Hentam sajalah labu. Tengok dan anggaplah hiburan semata-mata. Tinggal bab pari-pari gigi yang ingin mengutip gigi kanak-kanak tu.



Nilai murni dan pengajaran yang aku dapat dalam cerita ini. Kesungguhan membawa kepada kejayaan. Wah simplenya. Maksudnya macam ni walaupun pelbagai tohmahan, ranjau duri yang mendatang anda tetap cool dan tabah untuk aim your matlamat. Biarlah apa orang nak cakap tentang anda. Teruskan usaha tanpa berputus asa. InsyaALLAH kejayaan menjadi gengaman anda.

Now beralih pulak kepada filem yang tengah hangat sekarang ni aku rasa. 'Adnan Sempit'. Okey bagi gua cerita ini memang lawak nak mampoih ( kalau orang Kedah cakap macam tu la. Menggambarkan kata lawak gila ). Oh siapa yang dah tengok mesti tahu punya la. So bukan nak cerita pasal keklakaran cerita ini.




Nilai murni dan pengajaran yang dapat dalam filem 'Adnan Sempit'. Oh, janganlah kita pandang orang sebelah mata. Even orang itu mat rempit a.k.a mat sempit. Tak semua jahat. Mereka manusia biasa jua. Cuma berminat terhadap motosikal dan bukan tujuan untuk berlumba. Kadang-kadang mereka lebih murni pada orang lain. Baik hati dan hormat orang lain. So don't ever underestimate people! Tak kiralah kamu tu berpangkat besar ke apa. Tapi di sisi ALLAH bukan itu jadi ukurannya. Iman dan takwa juga pengukur segalanya.

Itu sahaja nak cerita. Ambil dan aplikasikan setiap nilai dan sudut positif tak kira di mana anda berada, apa yang dilakukan dan apa jua bentuk persekitaran. Kalau anda bersikap positif, insyaALLAH anda mampu 'menarik' elemen-elemen positif melekat untuk diri anda. Tak percaya? Cubalah try test tengok. Hehe ~

Wassalam ~

p/s --> Member ajak tengok Avatar pulak. Ceh agak ketinggalannya aku. Waduh waduh!


You May Also Like

37 comments