Tuesday, February 9, 2010

Tips Yang Aku Amalkan

Assalamualaikum w.b.t

Menjelajah blog orang banyak juga tips yang dapat. Paling femes ialah bagaimana caranya hendak menaikkan trafik. Serius dulu aku langsung tak ambil tahu nak bagi naik trafik semua ni. Yang aku tau Polis Trafik, Trafik Jem dan Trafik Lite. Err, okey okey tak lawak.

InsyaALLAH akan aku ikut tips-tips berkenaan. Tapi ni tips dari aku la. Okey memang aku tak cedok dari mana-mana. Kalau ada persamaan dengan tips yang anda sarankan kemungkinan besar ianya adalah kebetulan semata-mata.

Bagi aku dan yang aku selalu buat apabila berblogging ni ialah 'Menulis Dari Hati'. Wah wah bunyi mengagumkan! And just be yourself. InsyaALLAH orang akan dapat nilai hasil 'karya' anda. Oh bukanlah kata blog aku ni best dan digemari ramai. NO! Aku pun masih baru lagi dalam dunia perbloggian ini.


Gambar hiasan

Eh sebenarnya bukan nak tulis pasal ni. Di atas itu hanya acara selingan sahaja. Sebenarnya aku nak cerita pasal member aku ni. Cerita ini baru saja berlaku. Pukul 11 pagi tadi. Kalau anda yang pernah terbaca entri aku sebelum ni yang menceritakan mengenai Perjuangan Diteruskan aku ada cerita pasal member aku yang exchange student tu.

Tadi aku terjumpa lagi mamat tu. Aku paksa dia lepak dengan aku. Aku ni jenis yang tanya banyak, apa lagi bertubi-tubi soalan aku lemparkan. Hambik kau! Yer la member aku ni tersangat busy sekarang ni. Dia antara orang penting kat UiTM tu. Benarkah? Ya benar!

Aku terlopong seketika apabila dia mengatakan dia ada presentation depan Timbalan Naib Canselor ( TNC ) beberapa Universiti juga dihadiri oleh Menteri-menteri yang terlibat. Dia ni very humble person. Tu pun aku yang korek. Kalau tak memang dia tak ceritalah. Okey, aku minta permission dia nak tulis ni okey. Dia kata jangan mention siapa. Okey, no hal la bro.


Gua kagum dengan lu bro. He has a big dream. Me too. Eh you all too ( nak jugak ). Tak yang ni serius. Aku memang respek kat mamat ni. Dan aku yakin dia mampu melangkah lebih jauh. Tapi 'dream' yang bakal dia kecapi itu memang langsung aku tak pernah terpikir. Mungkin anda pun. Tapi perlu dirahsiakan di sini. InsyaALLAH kita pun mampu.



Gambar hiasan

Eh kenapa aku cerita ni? Apa kepentingan pada kami? Err, rilex2. Sat sat nak cari hubungkait. Okey macam ni. Ajaklah kawan-kawan anda berbual tentang perkara-perkara ilmiah atau islamic atau apa-apa sahaja yang menjurus ke arah kebaikan dan mercu kejayaan.

Tak salah nak sembang merapu. Aku ni pun boleh tahan juga merapunya. Tapi pastikan kemerapuan penyembangan itu ada kualitinya. Selitlah perbualan yang membawa kepada berfikir, bertukar pendapat dan memberi buah fikiran. Bukan saja anda dapat mempertingkatkan mutu penyembangan anda, bahkan banyak ilmu yang anda dapat barangkali. Sesungguhnya aku ni kaki sembang!

Selalu bila kita dengar pengaruh rakan sebaya inilah yang paling kuat. Kadangkala ianya lebih menjurus ke arah negatif. Apa kata kita cuba 'inverse'kan negatif tu jadikan positif. Macam mana? Macam ni, pilihlah kawan-kawan yang boleh membawa anda ke jalan itu. Bagaimana? Itu anda yang kena lakukan.

Bukanlah bermakna anda perlu memilih kawan. Oh tidak. Berkawanlah dengan semua orang. Berbaiklah dengan semua orang. InsyaALLAH dalam ramai-ramai tu anda akan ketemu kawan yang anda cari untuk jadi positif. Selamat mencuba.

Honestly, aku memang seronok tengok member-member aku berjaya. Macam member aku sorang ni la. Tak sangka betul! Dan yang paling penting kita kena ingat rezeki masing-masing dan jangan pernah putus asa. Teruskan usaha dan tingkatkan amalan padaNYA. Itulah yang paling utama.

Okeylah, sebenarnya aku tengah pening ni. Nak buat lab report tak siap-siap lagi. Kalau buat 'report' kat sini laju je kan? Huhu ~ Jumpa lagi di lain entri.

Wassalam ~

Sekadar gambar hiasan

p/s --> Member yang aku cerita tu tiada dalam gambar di atas.

23 comments:

AkU said...

menulis dri hati..hmm..interesting..mcm mne ek abg hami??

hatta said...

salam ziarah...

hmm berkawan biar ramai.. setuju tu..

shahrin said...

cantik blog :) fotografer ke bro?

sharamli said...

sy se0rang perapu...
xdpt dielakkan..hu3

.myra. said...

susa sma sama kan?
senang ramai ramai. . .
i mmg byk belajar erti hidup dari kwn

ziha said...

good tips..

norfaridahanum said...

"member yg aku cerita tu tiada dalam gambar di atas" --->ini cakap betul ke cakap tipu?sy percaya nih.hahaha!

tp,betul..kalau nak berkawan apatah lagik nak berubah,carilah member yang boleh bawak kita ke arah tu.
mcm kwn2 sy ckp,kalau nak belajar cakap kelantan,bergaullah dgn org kelantan.kalau nak cakap kedah, bacalah blog hami asyraff[ok,ini sy sendirik tambah=p]

yg lagik menarik,sabda Rasulullah, perumpamaan berkawan dgn orang2 baik umpama berkawan dengan si penjual minyak wangi.berkwn dengan org jahat,bagai berkwn dgn tukang besi.HA,fikirkanlah ye.. =)

norfaridahanum said...

*hami asraff

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) said...

aku tak suke trafik yg tinggi. byknya natijahnye yg nak kene hendel kemudian hari.

walaupun aku mmg menulis dari hati. tapi biarlah pembaca sendiri yang menilainya. bagi aku itu kepuasan yg lebih baik apabila seseorang benar2 menghargai penulisan kita.

dan mmg pun aku kuat merapu je. huhu.

bspotgurl said...

Bagusnya encik hami Asraff ni.. menulis dari isi hati.. thats sound great for me.. keep it up yea

Mak Su said...

salam ziarah :)

محمد فردوس سعد said...

setuju!!

menulis dari hati mampu menyebabkan kita sendiri berasa insaf dengan perlakuan2 kita (erm..kalau tulis tntg nasihat la kan..bukan merapu x tentu hala..hehe)

erm,mabruk untuk kawan enta..best lau dpt kawan yg dapat bawak kita kepada menjadi lebih baik..best jugak kalau kawan2 kita tu berjaya dalam idup dia..(leh tumpang sekaki..hahaha..dah mula merapu..)

=)

Penawar said...

almk...sy pn seangkatan ngn sharamli & akeji hiroshi...byk mrpu daa....hik3..;ppape pn,kte kna jd dri sndri...jgn smpai lnggar syariat sudah...kan3??? ;D

Sesumpah said...

saja ngade2 posing sebagai hiasan tuh

takpe dimaafkan

:DD

Hami Asraff said...

AkU --> Err, panjang ni kalau nak terangkan.

hatta --> Itulah yang acapkali orang guna pakaikan.

shahrin --> Eh saya buka photographer. Kamera digital pun saya tak ada. Huhu ~

sharamli --> Err, kalau yang tu memang tak dapat nak tolong. Huhu ~

.myra. --> Baguslah kalau macam tu. (",)

ziha --> Thanks. (",)

norfaridahanum --> Eh tak tipu. Memang kawan yang saya ceritakan tu tiada dalam gambar di atas tu. Eh macam mana tau saya jual minyak wangi ni? Hehe ~

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) --> Buat pertama kalinya aku setuju dengan kata-kata ko. Ahaks ~

bspotgurl --> Thanks for the saranan. (",)

Mak Su --> Oh sila2.

محمد فردوس سعد --> Sekali sekala nak merapu tak dak hal lah. Hehe ~

Penawar --> Saya dah kenal kamu dah Penawar. Lalala ~

Sesumpah --> Posingan di atas dilakukan secara tak sengaja okey! Hehe ~

Faridrashidi.Com said...

Salam,

Cantik gambar-gambar editnya.

Sedikit perbahasan buat bekalan hari mendatang. Permanian Berhadas: Antara Sains dan Fiqh Islami

http://www.faridrashidi.com/2010/02/10/permanian-berhadas-antara-sains-dan-fiqh-islami/#more-1179

Norashikin Abdullah said...

yeah blogging itu tulisnya dr hati
truskn blogging..yep kwn men bnyak sgt pranan..a,aa
ade2 ctae2 yg sgt besar
hehe

hans said...

mnemang betul dari hati
aku tak tahu apa ko nak sampaikan sebenarnya dalam entry nih
hahaha

'AQILAH said...

sedang belajar ni menulis entri berguna. tapi selalunya macam tak de je...

AkU said...

kalu panajang..pendek2 kan la..

amirah said...

setiap entri mesti original..no 100% amik kat mna2..
maksudnya olah ayat sendiri ..baru best utk dibaca kan2

lea said...

member yg dimaksudkan tu adakah bernama fathuallah a.k.a pak lah? yg bukak company mofat tu??

saje teka2 :P

Hami Asraff said...

Norashikin Abdullah -->
yep! setuju semua pernyataan di atas.

hans -->
ceh kuang asam betoi hang noh.

'AQILAH -->
takpa, slow2 :)

AkU -->
lor ingatkan dah habih dah cita pasai ni. adei ~

amirah -->
betoi!

lea -->
oh tekaan anda salah sama sekali. but nice try.:)