Evolusi Muzik Aku

by - February 05, 2010

Assalamualaikum w.b.t

Wah tajuk entri bajet gempak. Okey entri kali ni gua akan menceritakan pendedahan terhadap pengaruh muzik dalam hidup gua ( bukan gua.com.my ). Aicehh bajet artis la. Oh cannot. Gua nak cerita sikit la muzik-muzik yang gua minat dari dulu hingga sekarang.

Frankly, gua layan semua. Gua tak tengok artis yang terlibat dalam menjayakan lagu tersebut. More fokus on the song. Rasanya ramai yang macam ni kot. Tapi ada juga yang minat fanatik terhadap seseorang artis tu. But not me.

Tapi banyak-banyak pun 3 jenis je pun. Lagu Melayu, Indonesia dan Inggeris. Lagu Melayu tu menyeluruh la. Nasyeed pun turut tidak ketinggalan. Kalau Indonesia tak payah cakap la. Memang terinfluence banyak dengan band-band mereka. Pernah tulis di entri sebelum ni.


So gua nak cerita influence muzik Inggeris yang gua layan. Okey sebelum tu, kat bawah ni ada gambar seorang mamat. Kenal mamat ni?






Mungkin ada yang kenal. Mungkin tak kenal. Nama mamat ni Aaron Aziz. Eh tak tak, Aaron Lewis. Vokalis kumpulan Staind. Aku start terinfluence dengan lagu-lagu depa ni since 2003 kot. Sebab apa aku suka?

First suara mamat ni sedap. Lepas tu lagu-lagu dia memang gua boleh terima. Slow rock gitu. Depa ni memang hits. Lagu-lagu macam It's Been A While, Outside, Home, Everything Change, Believe, So Far Away dan sebagainya memang top. Boleh layan la. Pengaruh depa ni kuat juga sampai aku terletak nama depa dalam emel aku. Ishh jahilnya aku ketika itu. Tapi itu dulu-dulu la.


Aliran muzik yang aku suka now beralih pula pada mamat kat bawah ni.






Ceh sapa tak kenal mamat ni saja sangat la. Aku rasa muda-mudi kenal. Nama mamat ni Chris Daughtry. Dia pun dah ada kumpulan muzik yang juga dinamakan Daughtry. Memang pengaruh muzik dia kuat juga kat negara ini. Aku juga turut tidak ketinggalan. Huhuhu ~ Sadis.

Sebab apa suka lagu mamat ni? Hemm, semua orang dah tau. Lagu-lagu dia best. Semua hits la pendek kata. Nak contoh? Over You, What About Now, Feel Like Tonight, Home, No Suprise, Breakdown and so on. Terhafal la juga satu dua lagu tu. Dah ada album baru kot. Entah dah tak ambil tahu dah.

2 orang yang telah 'mempengaruhi' aku ni telah hilang sikit demi sikit. Bukan habis terus. Cuma dah kurang layan dah. Ambil tahu sikit-sikit je. Bukan apa, lagu-lagu depa memang sedap. Cuma tema dan mesej tu kurang jelas. Lebih kepada pemujaan insan dan duniawi.

Now beralih pula kepada pengaruh muzik aku. Oh memang sekarang ni everyday aku putar lagu-lagu beliau. Gambar beliau kat bawah ni.









Aku rasa ramai gadis-gadis dah 'jatuh cinta' dengan beliau. Hehe ~ ( Ada pengakuan tau ). Since aku jumpa lagu beliau dulu, boleh kata everyday aku putar lagu-lagunya. Oh lupa pulak nak perkenal. Beliau ialah Maher Zain.

Ini baru betul. Baru Evolusi Muzik Aku. Muzik inilah yang aku cari selama ni. Alunan suaranya memang urmmph beb! Lagu-lagu yang memuji kebesaran Illahi. Menyentuh perikemanusiaan, memuji Nabi Muhammad SAW.

Sebelum ni aku ada post 2 entri tentang lagu beliau ( kalau ada yang perasan la). Memang lagu-lagu beliau dekat sangat dekat dengan diri gua. Tak percaya? Okeylah gua sertakan di bawah link download lagu-lagu beliau yang best.

Eh sebelum tu nak bagitau. Lagu kat blog gua yang korang cari tak jumpa ni pun lagu dari beliau. Hehe ~ Ini lagu paling feberet gua. Dah lebih 200x dengar. Huhu ~ Try la download di bawah :


Ini sahaja yang dapat. Setakat ini lagu-lagu beliau sangat tidak mengecewakan. Bagi aku la. Bagi aku sumber inspirasi dan semangat. Daripada kita dok layan lagu yang entah apa-apa, apa kata kita beralih pada genre sebegini. Banyak sebenarnya. Cuma kita sahaja yang tak explore prepaid. Ahaks ~


So soalan aku. Apakah persamaan ketiga-tiga individu di atas? Err, aku rasa korang dapat teka kot. Hehe ~ Okeylah gua chow dulu. Selamat layan lagu-lagu Maher Zain.

Jumpa lagi di lain entri. Wassalam ~

p/s --> Untuk para gadis : Jangan tidur bermimpikan Maher Zain ya. Lalala ~ ( bersiul )




You May Also Like

54 comments