Friday, February 5, 2010

Evolusi Muzik Aku

Assalamualaikum w.b.t

Wah tajuk entri bajet gempak. Okey entri kali ni gua akan menceritakan pendedahan terhadap pengaruh muzik dalam hidup gua ( bukan gua.com.my ). Aicehh bajet artis la. Oh cannot. Gua nak cerita sikit la muzik-muzik yang gua minat dari dulu hingga sekarang.

Frankly, gua layan semua. Gua tak tengok artis yang terlibat dalam menjayakan lagu tersebut. More fokus on the song. Rasanya ramai yang macam ni kot. Tapi ada juga yang minat fanatik terhadap seseorang artis tu. But not me.

Tapi banyak-banyak pun 3 jenis je pun. Lagu Melayu, Indonesia dan Inggeris. Lagu Melayu tu menyeluruh la. Nasyeed pun turut tidak ketinggalan. Kalau Indonesia tak payah cakap la. Memang terinfluence banyak dengan band-band mereka. Pernah tulis di entri sebelum ni.


So gua nak cerita influence muzik Inggeris yang gua layan. Okey sebelum tu, kat bawah ni ada gambar seorang mamat. Kenal mamat ni?






Mungkin ada yang kenal. Mungkin tak kenal. Nama mamat ni Aaron Aziz. Eh tak tak, Aaron Lewis. Vokalis kumpulan Staind. Aku start terinfluence dengan lagu-lagu depa ni since 2003 kot. Sebab apa aku suka?

First suara mamat ni sedap. Lepas tu lagu-lagu dia memang gua boleh terima. Slow rock gitu. Depa ni memang hits. Lagu-lagu macam It's Been A While, Outside, Home, Everything Change, Believe, So Far Away dan sebagainya memang top. Boleh layan la. Pengaruh depa ni kuat juga sampai aku terletak nama depa dalam emel aku. Ishh jahilnya aku ketika itu. Tapi itu dulu-dulu la.


Aliran muzik yang aku suka now beralih pula pada mamat kat bawah ni.






Ceh sapa tak kenal mamat ni saja sangat la. Aku rasa muda-mudi kenal. Nama mamat ni Chris Daughtry. Dia pun dah ada kumpulan muzik yang juga dinamakan Daughtry. Memang pengaruh muzik dia kuat juga kat negara ini. Aku juga turut tidak ketinggalan. Huhuhu ~ Sadis.

Sebab apa suka lagu mamat ni? Hemm, semua orang dah tau. Lagu-lagu dia best. Semua hits la pendek kata. Nak contoh? Over You, What About Now, Feel Like Tonight, Home, No Suprise, Breakdown and so on. Terhafal la juga satu dua lagu tu. Dah ada album baru kot. Entah dah tak ambil tahu dah.

2 orang yang telah 'mempengaruhi' aku ni telah hilang sikit demi sikit. Bukan habis terus. Cuma dah kurang layan dah. Ambil tahu sikit-sikit je. Bukan apa, lagu-lagu depa memang sedap. Cuma tema dan mesej tu kurang jelas. Lebih kepada pemujaan insan dan duniawi.

Now beralih pula kepada pengaruh muzik aku. Oh memang sekarang ni everyday aku putar lagu-lagu beliau. Gambar beliau kat bawah ni.









Aku rasa ramai gadis-gadis dah 'jatuh cinta' dengan beliau. Hehe ~ ( Ada pengakuan tau ). Since aku jumpa lagu beliau dulu, boleh kata everyday aku putar lagu-lagunya. Oh lupa pulak nak perkenal. Beliau ialah Maher Zain.

Ini baru betul. Baru Evolusi Muzik Aku. Muzik inilah yang aku cari selama ni. Alunan suaranya memang urmmph beb! Lagu-lagu yang memuji kebesaran Illahi. Menyentuh perikemanusiaan, memuji Nabi Muhammad SAW.

Sebelum ni aku ada post 2 entri tentang lagu beliau ( kalau ada yang perasan la). Memang lagu-lagu beliau dekat sangat dekat dengan diri gua. Tak percaya? Okeylah gua sertakan di bawah link download lagu-lagu beliau yang best.

Eh sebelum tu nak bagitau. Lagu kat blog gua yang korang cari tak jumpa ni pun lagu dari beliau. Hehe ~ Ini lagu paling feberet gua. Dah lebih 200x dengar. Huhu ~ Try la download di bawah :


Ini sahaja yang dapat. Setakat ini lagu-lagu beliau sangat tidak mengecewakan. Bagi aku la. Bagi aku sumber inspirasi dan semangat. Daripada kita dok layan lagu yang entah apa-apa, apa kata kita beralih pada genre sebegini. Banyak sebenarnya. Cuma kita sahaja yang tak explore prepaid. Ahaks ~


So soalan aku. Apakah persamaan ketiga-tiga individu di atas? Err, aku rasa korang dapat teka kot. Hehe ~ Okeylah gua chow dulu. Selamat layan lagu-lagu Maher Zain.

Jumpa lagi di lain entri. Wassalam ~

p/s --> Untuk para gadis : Jangan tidur bermimpikan Maher Zain ya. Lalala ~ ( bersiul )




54 comments:

N.A.B.H.M.M said...

persamaan ketiga2 individu tu ek? kacang je!!

mestila tang kepala tu T___T

Penawar said...

1 g,suma de rupa...tp yg da encemest is MAHER ZAIN....he3...die da kwen ke blm ni??sami yusuff pn best gk...n encem gk...cma die de rmbut..;p

Amirah Rashid said...

tiga2 lelaki
andd
penyanyi
hee ;D

MiE MaeL said...

bbbbbbbbbbbbooooootttaakkk
itu le persamaan nyer.. btolkan??? so aku nak redeem hadiah!! cpt..aku nak hami paradise 1set..hahah

zackque said...

sblm hami bertanyakan soalan tu for the last sentence, in my mind, 3-3 ni botak... hahahahahaha... pandai pilih artis... kui3... then baru terbaca soalan tu... dgn sendirinya telah dijawab sblm soalan dikemukakan... chris doughtry mmg my feveret since dia join American Idol lg... nak buat cmner... dia jd Top 4 jer... tp dlm AI season dia, dia paling femes... huhuhuhuhuhhu...

tp, betul kata hami, the last mamat tu sore dia, cara nyanyi n penghayatan dia mmg menusuk kalbu... very nice lyrics... bleh nangis bila dgr lagu tu lama2...

amirah said...

lagu blog ni open ur eyes..
da tau
dh downlod lagu2 mr maher zain...hak3
mmg best lirik ditmbh ngn suara beliau..
mmg layannnn

DiNa-DiaNa said...

ketiga-tiganya tidak memiliki rambut..atau lebih jelas lagi.."BOTAK"..

kikikikiki~

takpe lor..die bukan nyanyo gune kepala pun kn??die nyanyi gune suare..

hehehhe..

NARDtheNERD said...

emm..botak semuanya. botak2 ni hot. like. =)

UmmuL SyabinaR said...

p/s --> Untuk para gadis : Jangan tidur bermimpikan Maher Zain ya. Lalala ~ ( bersiul )


--> yeke?huhu ada juga mcm ni eh..ana pun suka maher zain tapi tak mimpi lagi la.(^_^) lagu nye best. palestine will be free. nice..

Hana Ghazali said...

akanku donlod lagu2 ni :)

FaTiN said...

minat Chris Daughtry jugak (^___^)

maher zain? jap nak donlod dgr lagu dia dulu baru nak komen further

Hami Asraff said...

N.A.B.H.M.M --> Haha ~ Saja bagi soalan kacang. Bagi soalan Microprocessor takut tak boleh jawab plak. Hehe ~

Hami Asraff said...

Penawar --> Amboi dah tanya kawin ke belum. Nanti saya pi tanya dia. Yup, Sami Yusuf pun best.

Hami Asraff said...

Amirah Rashid --> Betul! Hehe ~ ( Jawapan yang jarang orang jawab )

Hami Asraff said...

MiE MaeL --> Amboi nak redeem yang tu noh. Kena beli dulu beb! Nanti baru ada redeem2 ni. Hehe ~

Hami Asraff said...

zackque --> Dah tau semua orang boleh jawab. (",) Huih sampai nak nangis noh. Rilex2. ( sedikit sebanyak ada kebenarannya )

Hami Asraff said...

amirah --> Yezza! Layannz!

Hami Asraff said...

DiNa-DiaNa --> Haha ~ Tepat sekali!

Hami Asraff said...

NARDtheNERD --> Err, no komen!

Hami Asraff said...

UmmuL SyabinaR --> Ada2! Ada pengakuan. Ahaks ~ Yup Palestine Will Be Free Best!

Hami Asraff said...

Hana Ghazali --> Donlod sikalang jugak. Hehe ~

Hami Asraff said...

FaTiN --> Okey2, menanti komen anda seterusnya.

Hami Asraff said...

FaTiN --> Okey2, menanti komen anda seterusnya.

FaTiN said...

i'm back. tgh dengar lagu open ur eyes ni. what can i say is: its perfect!!

DILA is AZIE said...

in'Allah, x mimpi. huhu. btw, ti dila nak check it out lagu2 maher zain. mcm interesting je. hehe. :)

Brilliant Marjan@اداويه said...

Salam...

Amboi tuan rumah...saje nak wat saya teruja ke?? (tidak! tapi tersengeh je.hehe)

saya layan semua lagu dan memang ada yang hairan tengok saya..maybe tak menyangka jiwa saya ni open minded berbanding apa yg dorg lihat pada diri saya..

tapi, lagu sangat menenangkan dan tgk isi lirik tu yg penting...

~native deen,outlandish,sami yusof,soldier of Allah n maher zain..best!!

~try la dengar ^__^

sya ar said...

daughtry penah minat.
maher zain tgh minat.
yg aaron aziz, eh aaron lewis tu tak kenal.
hahakk.

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) said...

ahhahaha. siot je persamaan yg ko cuba tampilkan.

aku pun baru nak berjinak2 gak ngan lagu die neh. cuba teka sape bagi? pompuan laa. dah 3 lagu dia forward kat aku.

aku neh, kalo org yg rekemen, susah sikit nak melekat. kene hayati dulu btol2. tapi kalo lagu yang aku snediri terserempak, laju je terpikat.

ntah, aku pon tak paham.

.myra. said...

mmg minat penyanyi botak ea??haha (:

norfaridahanum said...

daughtry!!!!

n n,akhirnya,baru saya tahu lagu mana rupa maher zain nih.segak juga[dan2 ckp utara.haha!]langsung x expect mcm nih.my bad, masih sceptical dgn pengalun lagu2 berunsur kemanusiaan dan ketuhanan ni.*ketuk kepala sendiri*

lagu blog awk ni best =)suka bangat [dah indon pulak bunyiknya =p]

Hanafana said...

Salam :)
Antara semua yg terlist,
Fana kenal Daughtry jeh coz mmg minat di gak..
Dan..Er..Maher..siapakah beliau?
nak google sat
oh! mmg sedap lagu lagu dia! Thanks for sharing!! Thanks Alot!!

Norashikin Abdullah said...

yup sgt terinfluence ngan maher zain..bez gle lagu2..dgr skali, mcm nk putar berkali2

Hami Asraff said...

FaTiN --> Huih cepatnya anda!

Hami Asraff said...

DILA is AZIE --> Cepat check! Memang interesting!

Hami Asraff said...

Brilliant Marjan@اداويه --> Haha ~ Saja buat macam tu. Yup sebenarnya layan je muzik jenis apa pun. Janji ia tak melalaikan. insyaALLAH nanti nak cari lagu-lagu yang disarankan. Thanks!

Hami Asraff said...

sya ar --> Hehe ~ Aaron Aziz eh silap, Aaron Lewis tu lama dah. Memang kebanyakan tak kenal.

Hami Asraff said...

sya ar --> Hehe ~ Aaron Aziz eh silap, Aaron Lewis tu lama dah. Memang kebanyakan tak kenal.

Hami Asraff said...

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) --> Ceh, kalau kau tak bagitau aku boleh teka la. Musti pompuan punyalah. Hehe ~ Okey selamat berjinak-jinak.

Hami Asraff said...

.myra. --> Err, mungkin secara kebetulan tu.

Hami Asraff said...

norfaridahanum --> Haha ~ Hanya gelak yang mampuku lakukan. Lagu kat blog saya ni pun Maher Zain jugak la.

Hami Asraff said...

Hanafana --> Betoi2 sat noh anda menggoogle.

Hami Asraff said...

Norashikin Abdullah --> Okey saya putar lagi Halim. *tetiba*

Zyma Da` Catwoman said...

Salam Hami Asraff....

Thanks 4 visiting 2 my blog.
And, I`d like to say HELLO and salam UKHWAH.

Dari Alor Star ekkkk? Kat mana? Akak Zyma kat Kota Mentaloon.

;)

miss bla bla said...

aku mimpi bukan kuar maher tu tp tiber2 kuar jamaludin hasan..nk wat camno..mkn jelah beras faiza

bulanhati said...

tapi pe pun tetap suka lagu ni....Tuhan Tolong Aku

Tuhan tolong hamba Mu
Agar aku bisa jalani hidupku
Sampai nanti aku mati

Tuhan bantu hamba Mu
Agar aku mampu
Menjadi manusia yg beriman kepada Mu

Buat aku slalu mengingat Mu
Mencintai Mu
Seperti Kau mencintai ku

Buat aku slalu memuja Mu
Menyayangi Mu
Seperti Kau selama ini tlah menyayangiku

tp ni indon la

Baitul SMR said...

Alhamdulillah..
:)

pudding pie said...

dulu ingat maher zain tu macam chris daugtry rupanya bukan
cuma lebih islamik

sgt suka dgn open your eyes & always be there

airina said...

my fav:-
Awaken & For the rest of my life
memang 1 evolusi baru tuk dunia muzik ;D

airina said...

my fav:-
Awaken & For the rest of my life
memang 1 evolusi baru tuk dunia muzik ;D

rahmah said...

salam ziarah kembali

suka maher zain jugak...

Nabila said...

memang lagu nya tidak jemu didengar apatah lagi berkaitan dengan kebesaran Allah s.w.t..
selain maher zain, suka jugak kat sami yusuff..

lagunya memikat kalbu.........=)

A.D.A.M. said...

All those above are my fav. ^_^

Lagu mereka menjadi siulan.
Lirik lagu menjadi peringatan + pengajaran.

Oh.Oh.Oh. Hanya lagu2 yang menjadi background music dlm mimpi..

Anonymous said...

In my opinion it is obvious. I advise to you to try to look in google.com

3SYA said...

saya minat ketiga2 mereka.. (minat kita sama rupanya.. hehe..)