Evolusi Muzik Aku

by - February 05, 2010

Assalamualaikum w.b.t

Wah tajuk entri bajet gempak. Okey entri kali ni gua akan menceritakan pendedahan terhadap pengaruh muzik dalam hidup gua ( bukan gua.com.my ). Aicehh bajet artis la. Oh cannot. Gua nak cerita sikit la muzik-muzik yang gua minat dari dulu hingga sekarang.

Frankly, gua layan semua. Gua tak tengok artis yang terlibat dalam menjayakan lagu tersebut. More fokus on the song. Rasanya ramai yang macam ni kot. Tapi ada juga yang minat fanatik terhadap seseorang artis tu. But not me.

Tapi banyak-banyak pun 3 jenis je pun. Lagu Melayu, Indonesia dan Inggeris. Lagu Melayu tu menyeluruh la. Nasyeed pun turut tidak ketinggalan. Kalau Indonesia tak payah cakap la. Memang terinfluence banyak dengan band-band mereka. Pernah tulis di entri sebelum ni.


So gua nak cerita influence muzik Inggeris yang gua layan. Okey sebelum tu, kat bawah ni ada gambar seorang mamat. Kenal mamat ni?






Mungkin ada yang kenal. Mungkin tak kenal. Nama mamat ni Aaron Aziz. Eh tak tak, Aaron Lewis. Vokalis kumpulan Staind. Aku start terinfluence dengan lagu-lagu depa ni since 2003 kot. Sebab apa aku suka?

First suara mamat ni sedap. Lepas tu lagu-lagu dia memang gua boleh terima. Slow rock gitu. Depa ni memang hits. Lagu-lagu macam It's Been A While, Outside, Home, Everything Change, Believe, So Far Away dan sebagainya memang top. Boleh layan la. Pengaruh depa ni kuat juga sampai aku terletak nama depa dalam emel aku. Ishh jahilnya aku ketika itu. Tapi itu dulu-dulu la.


Aliran muzik yang aku suka now beralih pula pada mamat kat bawah ni.






Ceh sapa tak kenal mamat ni saja sangat la. Aku rasa muda-mudi kenal. Nama mamat ni Chris Daughtry. Dia pun dah ada kumpulan muzik yang juga dinamakan Daughtry. Memang pengaruh muzik dia kuat juga kat negara ini. Aku juga turut tidak ketinggalan. Huhuhu ~ Sadis.

Sebab apa suka lagu mamat ni? Hemm, semua orang dah tau. Lagu-lagu dia best. Semua hits la pendek kata. Nak contoh? Over You, What About Now, Feel Like Tonight, Home, No Suprise, Breakdown and so on. Terhafal la juga satu dua lagu tu. Dah ada album baru kot. Entah dah tak ambil tahu dah.

2 orang yang telah 'mempengaruhi' aku ni telah hilang sikit demi sikit. Bukan habis terus. Cuma dah kurang layan dah. Ambil tahu sikit-sikit je. Bukan apa, lagu-lagu depa memang sedap. Cuma tema dan mesej tu kurang jelas. Lebih kepada pemujaan insan dan duniawi.

Now beralih pula kepada pengaruh muzik aku. Oh memang sekarang ni everyday aku putar lagu-lagu beliau. Gambar beliau kat bawah ni.









Aku rasa ramai gadis-gadis dah 'jatuh cinta' dengan beliau. Hehe ~ ( Ada pengakuan tau ). Since aku jumpa lagu beliau dulu, boleh kata everyday aku putar lagu-lagunya. Oh lupa pulak nak perkenal. Beliau ialah Maher Zain.

Ini baru betul. Baru Evolusi Muzik Aku. Muzik inilah yang aku cari selama ni. Alunan suaranya memang urmmph beb! Lagu-lagu yang memuji kebesaran Illahi. Menyentuh perikemanusiaan, memuji Nabi Muhammad SAW.

Sebelum ni aku ada post 2 entri tentang lagu beliau ( kalau ada yang perasan la). Memang lagu-lagu beliau dekat sangat dekat dengan diri gua. Tak percaya? Okeylah gua sertakan di bawah link download lagu-lagu beliau yang best.

Eh sebelum tu nak bagitau. Lagu kat blog gua yang korang cari tak jumpa ni pun lagu dari beliau. Hehe ~ Ini lagu paling feberet gua. Dah lebih 200x dengar. Huhu ~ Try la download di bawah :


Ini sahaja yang dapat. Setakat ini lagu-lagu beliau sangat tidak mengecewakan. Bagi aku la. Bagi aku sumber inspirasi dan semangat. Daripada kita dok layan lagu yang entah apa-apa, apa kata kita beralih pada genre sebegini. Banyak sebenarnya. Cuma kita sahaja yang tak explore prepaid. Ahaks ~


So soalan aku. Apakah persamaan ketiga-tiga individu di atas? Err, aku rasa korang dapat teka kot. Hehe ~ Okeylah gua chow dulu. Selamat layan lagu-lagu Maher Zain.

Jumpa lagi di lain entri. Wassalam ~

p/s --> Untuk para gadis : Jangan tidur bermimpikan Maher Zain ya. Lalala ~ ( bersiul )




You May Also Like

54 comments

  1. persamaan ketiga2 individu tu ek? kacang je!!

    mestila tang kepala tu T___T

    ReplyDelete
  2. 1 g,suma de rupa...tp yg da encemest is MAHER ZAIN....he3...die da kwen ke blm ni??sami yusuff pn best gk...n encem gk...cma die de rmbut..;p

    ReplyDelete
  3. bbbbbbbbbbbbooooootttaakkk
    itu le persamaan nyer.. btolkan??? so aku nak redeem hadiah!! cpt..aku nak hami paradise 1set..hahah

    ReplyDelete
  4. sblm hami bertanyakan soalan tu for the last sentence, in my mind, 3-3 ni botak... hahahahahaha... pandai pilih artis... kui3... then baru terbaca soalan tu... dgn sendirinya telah dijawab sblm soalan dikemukakan... chris doughtry mmg my feveret since dia join American Idol lg... nak buat cmner... dia jd Top 4 jer... tp dlm AI season dia, dia paling femes... huhuhuhuhuhhu...

    tp, betul kata hami, the last mamat tu sore dia, cara nyanyi n penghayatan dia mmg menusuk kalbu... very nice lyrics... bleh nangis bila dgr lagu tu lama2...

    ReplyDelete
  5. lagu blog ni open ur eyes..
    da tau
    dh downlod lagu2 mr maher zain...hak3
    mmg best lirik ditmbh ngn suara beliau..
    mmg layannnn

    ReplyDelete
  6. ketiga-tiganya tidak memiliki rambut..atau lebih jelas lagi.."BOTAK"..

    kikikikiki~

    takpe lor..die bukan nyanyo gune kepala pun kn??die nyanyi gune suare..

    hehehhe..

    ReplyDelete
  7. emm..botak semuanya. botak2 ni hot. like. =)

    ReplyDelete
  8. p/s --> Untuk para gadis : Jangan tidur bermimpikan Maher Zain ya. Lalala ~ ( bersiul )


    --> yeke?huhu ada juga mcm ni eh..ana pun suka maher zain tapi tak mimpi lagi la.(^_^) lagu nye best. palestine will be free. nice..

    ReplyDelete
  9. minat Chris Daughtry jugak (^___^)

    maher zain? jap nak donlod dgr lagu dia dulu baru nak komen further

    ReplyDelete
  10. N.A.B.H.M.M --> Haha ~ Saja bagi soalan kacang. Bagi soalan Microprocessor takut tak boleh jawab plak. Hehe ~

    ReplyDelete
  11. Penawar --> Amboi dah tanya kawin ke belum. Nanti saya pi tanya dia. Yup, Sami Yusuf pun best.

    ReplyDelete
  12. Amirah Rashid --> Betul! Hehe ~ ( Jawapan yang jarang orang jawab )

    ReplyDelete
  13. MiE MaeL --> Amboi nak redeem yang tu noh. Kena beli dulu beb! Nanti baru ada redeem2 ni. Hehe ~

    ReplyDelete
  14. zackque --> Dah tau semua orang boleh jawab. (",) Huih sampai nak nangis noh. Rilex2. ( sedikit sebanyak ada kebenarannya )

    ReplyDelete
  15. DiNa-DiaNa --> Haha ~ Tepat sekali!

    ReplyDelete
  16. UmmuL SyabinaR --> Ada2! Ada pengakuan. Ahaks ~ Yup Palestine Will Be Free Best!

    ReplyDelete
  17. Hana Ghazali --> Donlod sikalang jugak. Hehe ~

    ReplyDelete
  18. FaTiN --> Okey2, menanti komen anda seterusnya.

    ReplyDelete
  19. FaTiN --> Okey2, menanti komen anda seterusnya.

    ReplyDelete
  20. i'm back. tgh dengar lagu open ur eyes ni. what can i say is: its perfect!!

    ReplyDelete
  21. in'Allah, x mimpi. huhu. btw, ti dila nak check it out lagu2 maher zain. mcm interesting je. hehe. :)

    ReplyDelete
  22. Salam...

    Amboi tuan rumah...saje nak wat saya teruja ke?? (tidak! tapi tersengeh je.hehe)

    saya layan semua lagu dan memang ada yang hairan tengok saya..maybe tak menyangka jiwa saya ni open minded berbanding apa yg dorg lihat pada diri saya..

    tapi, lagu sangat menenangkan dan tgk isi lirik tu yg penting...

    ~native deen,outlandish,sami yusof,soldier of Allah n maher zain..best!!

    ~try la dengar ^__^

    ReplyDelete
  23. daughtry penah minat.
    maher zain tgh minat.
    yg aaron aziz, eh aaron lewis tu tak kenal.
    hahakk.

    ReplyDelete
  24. ahhahaha. siot je persamaan yg ko cuba tampilkan.

    aku pun baru nak berjinak2 gak ngan lagu die neh. cuba teka sape bagi? pompuan laa. dah 3 lagu dia forward kat aku.

    aku neh, kalo org yg rekemen, susah sikit nak melekat. kene hayati dulu btol2. tapi kalo lagu yang aku snediri terserempak, laju je terpikat.

    ntah, aku pon tak paham.

    ReplyDelete
  25. mmg minat penyanyi botak ea??haha (:

    ReplyDelete
  26. daughtry!!!!

    n n,akhirnya,baru saya tahu lagu mana rupa maher zain nih.segak juga[dan2 ckp utara.haha!]langsung x expect mcm nih.my bad, masih sceptical dgn pengalun lagu2 berunsur kemanusiaan dan ketuhanan ni.*ketuk kepala sendiri*

    lagu blog awk ni best =)suka bangat [dah indon pulak bunyiknya =p]

    ReplyDelete
  27. Salam :)
    Antara semua yg terlist,
    Fana kenal Daughtry jeh coz mmg minat di gak..
    Dan..Er..Maher..siapakah beliau?
    nak google sat
    oh! mmg sedap lagu lagu dia! Thanks for sharing!! Thanks Alot!!

    ReplyDelete
  28. yup sgt terinfluence ngan maher zain..bez gle lagu2..dgr skali, mcm nk putar berkali2

    ReplyDelete
  29. DILA is AZIE --> Cepat check! Memang interesting!

    ReplyDelete
  30. Brilliant Marjan@اداويه --> Haha ~ Saja buat macam tu. Yup sebenarnya layan je muzik jenis apa pun. Janji ia tak melalaikan. insyaALLAH nanti nak cari lagu-lagu yang disarankan. Thanks!

    ReplyDelete
  31. sya ar --> Hehe ~ Aaron Aziz eh silap, Aaron Lewis tu lama dah. Memang kebanyakan tak kenal.

    ReplyDelete
  32. sya ar --> Hehe ~ Aaron Aziz eh silap, Aaron Lewis tu lama dah. Memang kebanyakan tak kenal.

    ReplyDelete
  33. Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) --> Ceh, kalau kau tak bagitau aku boleh teka la. Musti pompuan punyalah. Hehe ~ Okey selamat berjinak-jinak.

    ReplyDelete
  34. .myra. --> Err, mungkin secara kebetulan tu.

    ReplyDelete
  35. norfaridahanum --> Haha ~ Hanya gelak yang mampuku lakukan. Lagu kat blog saya ni pun Maher Zain jugak la.

    ReplyDelete
  36. Hanafana --> Betoi2 sat noh anda menggoogle.

    ReplyDelete
  37. Norashikin Abdullah --> Okey saya putar lagi Halim. *tetiba*

    ReplyDelete
  38. Salam Hami Asraff....

    Thanks 4 visiting 2 my blog.
    And, I`d like to say HELLO and salam UKHWAH.

    Dari Alor Star ekkkk? Kat mana? Akak Zyma kat Kota Mentaloon.

    ;)

    ReplyDelete
  39. aku mimpi bukan kuar maher tu tp tiber2 kuar jamaludin hasan..nk wat camno..mkn jelah beras faiza

    ReplyDelete
  40. tapi pe pun tetap suka lagu ni....Tuhan Tolong Aku

    Tuhan tolong hamba Mu
    Agar aku bisa jalani hidupku
    Sampai nanti aku mati

    Tuhan bantu hamba Mu
    Agar aku mampu
    Menjadi manusia yg beriman kepada Mu

    Buat aku slalu mengingat Mu
    Mencintai Mu
    Seperti Kau mencintai ku

    Buat aku slalu memuja Mu
    Menyayangi Mu
    Seperti Kau selama ini tlah menyayangiku

    tp ni indon la

    ReplyDelete
  41. dulu ingat maher zain tu macam chris daugtry rupanya bukan
    cuma lebih islamik

    sgt suka dgn open your eyes & always be there

    ReplyDelete
  42. my fav:-
    Awaken & For the rest of my life
    memang 1 evolusi baru tuk dunia muzik ;D

    ReplyDelete
  43. my fav:-
    Awaken & For the rest of my life
    memang 1 evolusi baru tuk dunia muzik ;D

    ReplyDelete
  44. salam ziarah kembali

    suka maher zain jugak...

    ReplyDelete
  45. memang lagu nya tidak jemu didengar apatah lagi berkaitan dengan kebesaran Allah s.w.t..
    selain maher zain, suka jugak kat sami yusuff..

    lagunya memikat kalbu.........=)

    ReplyDelete
  46. All those above are my fav. ^_^

    Lagu mereka menjadi siulan.
    Lirik lagu menjadi peringatan + pengajaran.

    Oh.Oh.Oh. Hanya lagu2 yang menjadi background music dlm mimpi..

    ReplyDelete
  47. In my opinion it is obvious. I advise to you to try to look in google.com

    ReplyDelete
  48. saya minat ketiga2 mereka.. (minat kita sama rupanya.. hehe..)

    ReplyDelete

Setiap komen anda akan diapprove dengan senyuman :)