Buku Oh Buku!

by - February 09, 2010

Assalamualaikum w.b.t

Kelmarin kelmarin ( menunjukkan sudah beberapa hari yang lalu ) aku menggogglekan diri. Memang kegiatan ini yang sering dilakukan pun sejak menginvolvekan diri dalam arena berbloggian ini. Perblogwalkingan pun agak kejarangan dek kerana kemalasanan yang disengajakan. Jikalau ada bloggeran menziarahi blogku ini, maka penziarahan dilakukan kembali. ( sungguh banyak penambahan himbuhan di sini )

Okey abaikan mukadimah di atas. Sebenarnya begini, aku ada la terjumpa laman sesawang yang aku rasa sangat bermanfaat pada diriku yang sangat cintakan buku. So tanpa berselingkuh, ( aku guna ayat ini untuk kali ketiga dalam entri ) aku akan memperkenalkan 'mereka'. Tengok la gambar kat bawah ni.



Laman sesawang ini dinamakan GoodReads. Kira ni book club la. Aku pun baru sahaja join beberapa hari. Maka pada pengamatan aku, GoodReads ini sangat bagus untuk mereka yang cintakan buku. Sedang mencari buku-buku yang bagus mengikut kesukaan masing-masing.

Macam laman sosial jugak. Anda boleh review buku-buku feberet anda, boleh bertukar pendapat serta pandangan rakan-rakan lain dalam GoodReads ni. Boleh pilih author kesukaan anda. Jawab trivia, quizzes, events dan sebagainya. Nak tau lebih lanjut, klik la kat sini. GoodReads.

Kalau dah ada tahu kat mana boleh review buku-buku yang menarik, sudah tentu nak tahu cara macam mana nak beli pulak kan? Kelmarin kelmarin juga aku secara tak sengajanya ber'YM' dengan saudari 'AQILAH. Entah macam mana boleh cerita pi cerita mai keluar soalan macam ni, "Eh website apa ya mudah nak beli buku secara online ya?"



Tanpa cakap banyak, beliau pun berilah saranan padaku. Dia kata masuk ni. MPH Online. Aku masuk dan belajar la cara-cara nak beli buku secara online semua. Mak oi, teramat mudah. Anda hanya perlu memilih buku yang anda suka and then beli. Mudah kan? Siap boleh review lagi. So tiada kesukaranlah untuk anda berbuat demikian. Eh terlupa nak bagitau. Pastikan anda kena ada akaun Maybank2u untuk membuat urusan jual beli ya.

Selama ini destinasi pilihan aku jikalau membeli buku hanyalah POPULAR Bookstore saja. Lagipun aku ada member card. Dapat diskaun. Eh tak pasti pulak POPULAR boleh beli online ke tak. Anda tahu? Kalau tahu bagitahu saya. Pernah juga beli kat MPH, jika kat POPULAR tak ada. Lepas ni senang la aku. Tak payah la pi Jusco Bukit Raja tu walaupun kurang daripada 10 minit nak pi. Haha ~ ( pemalas )

Ingat 2 ini sahaja kot. Tengok ada seorang hamba Allah ini iaitu Putera Melaka memperkenalkan kepadaku satu lagi medium yang sangat-sangat berguna. Ish macam tau tau ja aku nak tulis pasal ni. Dia memperkenalkan kepadaku Storm Readers. Konsepnya lebih kurang macam MPH Online.



Tapi more too buku-buku agama, ilmiah, koleksi doa-doa dan hadis dan sebagainya. Ini adalah usaha syarikat pengedar buku-buku Islamik paling popular iaitu Telaga Biri Sendirian Berhad ( Telaga Biru ) untuk memudahkan lagi pencarian anda dalam mencari ilmu-ilmu yang bermanfaat untuk kehidupan anda di dunia mahupun di akhirat kelak.

Tapi aku baru sahaja join lebih kurang 2 jam. So tak tahu sangat lagi macam mana. Segala pertanyaan, bolehlah bertanyakan kepada Putera Melaka ya. Mungkin beliau boleh membantu.

Yang tu saja kot nak kongsi di sini dengan para pembaca. Aku pun nak sambung baca buku-buku Engineering aku yang bapak tebal ni. ( jarang aih baca buku Engineering ). Sekarang ni dalam proses nak cari buku 'Aku Terima Nikahnya' oleh Ustaz Hasrizal Abdul Jamil. Tapi sebut Ustaz Hasrizal Abdul Jamil dulu aku kurang kenal. Tapi kalau sebut saifulislam.com memang ramai kenal kot. Itulah beliau.

Itu sahaja nak kongsi. Jumpa lagi di lain entri. Mengantuk bangat sih! ( dah pukul 3.20 minit pagi. Kelas pukul 8.30 pagi )

Wassalam ~

P/S --> Membacalah untuk kesihatan anda. Err, abaikan!

You May Also Like

24 comments