Buku Oh Buku!

by - February 09, 2010

Assalamualaikum w.b.t

Kelmarin kelmarin ( menunjukkan sudah beberapa hari yang lalu ) aku menggogglekan diri. Memang kegiatan ini yang sering dilakukan pun sejak menginvolvekan diri dalam arena berbloggian ini. Perblogwalkingan pun agak kejarangan dek kerana kemalasanan yang disengajakan. Jikalau ada bloggeran menziarahi blogku ini, maka penziarahan dilakukan kembali. ( sungguh banyak penambahan himbuhan di sini )

Okey abaikan mukadimah di atas. Sebenarnya begini, aku ada la terjumpa laman sesawang yang aku rasa sangat bermanfaat pada diriku yang sangat cintakan buku. So tanpa berselingkuh, ( aku guna ayat ini untuk kali ketiga dalam entri ) aku akan memperkenalkan 'mereka'. Tengok la gambar kat bawah ni.



Laman sesawang ini dinamakan GoodReads. Kira ni book club la. Aku pun baru sahaja join beberapa hari. Maka pada pengamatan aku, GoodReads ini sangat bagus untuk mereka yang cintakan buku. Sedang mencari buku-buku yang bagus mengikut kesukaan masing-masing.

Macam laman sosial jugak. Anda boleh review buku-buku feberet anda, boleh bertukar pendapat serta pandangan rakan-rakan lain dalam GoodReads ni. Boleh pilih author kesukaan anda. Jawab trivia, quizzes, events dan sebagainya. Nak tau lebih lanjut, klik la kat sini. GoodReads.

Kalau dah ada tahu kat mana boleh review buku-buku yang menarik, sudah tentu nak tahu cara macam mana nak beli pulak kan? Kelmarin kelmarin juga aku secara tak sengajanya ber'YM' dengan saudari 'AQILAH. Entah macam mana boleh cerita pi cerita mai keluar soalan macam ni, "Eh website apa ya mudah nak beli buku secara online ya?"



Tanpa cakap banyak, beliau pun berilah saranan padaku. Dia kata masuk ni. MPH Online. Aku masuk dan belajar la cara-cara nak beli buku secara online semua. Mak oi, teramat mudah. Anda hanya perlu memilih buku yang anda suka and then beli. Mudah kan? Siap boleh review lagi. So tiada kesukaranlah untuk anda berbuat demikian. Eh terlupa nak bagitau. Pastikan anda kena ada akaun Maybank2u untuk membuat urusan jual beli ya.

Selama ini destinasi pilihan aku jikalau membeli buku hanyalah POPULAR Bookstore saja. Lagipun aku ada member card. Dapat diskaun. Eh tak pasti pulak POPULAR boleh beli online ke tak. Anda tahu? Kalau tahu bagitahu saya. Pernah juga beli kat MPH, jika kat POPULAR tak ada. Lepas ni senang la aku. Tak payah la pi Jusco Bukit Raja tu walaupun kurang daripada 10 minit nak pi. Haha ~ ( pemalas )

Ingat 2 ini sahaja kot. Tengok ada seorang hamba Allah ini iaitu Putera Melaka memperkenalkan kepadaku satu lagi medium yang sangat-sangat berguna. Ish macam tau tau ja aku nak tulis pasal ni. Dia memperkenalkan kepadaku Storm Readers. Konsepnya lebih kurang macam MPH Online.



Tapi more too buku-buku agama, ilmiah, koleksi doa-doa dan hadis dan sebagainya. Ini adalah usaha syarikat pengedar buku-buku Islamik paling popular iaitu Telaga Biri Sendirian Berhad ( Telaga Biru ) untuk memudahkan lagi pencarian anda dalam mencari ilmu-ilmu yang bermanfaat untuk kehidupan anda di dunia mahupun di akhirat kelak.

Tapi aku baru sahaja join lebih kurang 2 jam. So tak tahu sangat lagi macam mana. Segala pertanyaan, bolehlah bertanyakan kepada Putera Melaka ya. Mungkin beliau boleh membantu.

Yang tu saja kot nak kongsi di sini dengan para pembaca. Aku pun nak sambung baca buku-buku Engineering aku yang bapak tebal ni. ( jarang aih baca buku Engineering ). Sekarang ni dalam proses nak cari buku 'Aku Terima Nikahnya' oleh Ustaz Hasrizal Abdul Jamil. Tapi sebut Ustaz Hasrizal Abdul Jamil dulu aku kurang kenal. Tapi kalau sebut saifulislam.com memang ramai kenal kot. Itulah beliau.

Itu sahaja nak kongsi. Jumpa lagi di lain entri. Mengantuk bangat sih! ( dah pukul 3.20 minit pagi. Kelas pukul 8.30 pagi )

Wassalam ~

P/S --> Membacalah untuk kesihatan anda. Err, abaikan!

You May Also Like

24 comments

  1. terima kasih yer sebab promotekan blog saya dan laman web stormreaders.. :)

    Putera Melaka,
    Blog - http://www.puteramelaka.co.cc/
    e-Store StormReaders - http://www.stormreaders.net/zulfadhli

    Miliki buku2 ilmiah karya ikon2 popolar seperti Dr. Fadzilah Kamsah, Dr. Irfan Khairi, Ustaz Ismail Kamus, Ustazah Siti Nor Bahyah & lain2 di http://www.stormreaders.net/zulfadhli sekarang!

    ReplyDelete
  2. Buku?! Ermm, I am more to novel.. dan I memang minat membaca novel.. dan selalunya I jugak akan buat review pasal novel yang I baca itu... anyway, thanks for the info.. it is good for sharing yea

    ReplyDelete
  3. Ahmad Zulfadhli --> Sama-sama. Benda yang bermanfaat haruslah dikongsi. Ya tak? Nanti nak tanya lagi. Persiapkan jawapn ya. Ahaks ~

    ReplyDelete
  4. bspotgurl --> Dalam GoodReads tu rasanya macam-macam anda boleh dapatkan. Try la.

    ReplyDelete
  5. sharamli --> Err, okey2. Nanti nak ym dengan sharamli plak. Hehe ~

    ReplyDelete
  6. haha. sha, kau pehal? kurg kaseh syg ke? meh aku ym dgn kau meh. ekekekek.

    ReplyDelete
  7. Aku Terima Nikahnya ada dijual di MPH, Giant, Seremban... hehehehehehe...

    ReplyDelete
  8. Nabila suka baca buku yang berkisar kan perjuangan Nabi Muhammad s.a.w.. dapat menaikkan semangat dalam meneruskan perjuangan hidup....

    Membaca la wahai kawan2...

    ReplyDelete
  9. otak ketat --> Err, taknak masuk campur. Lalala ~

    ReplyDelete
  10. zackque --> Yeke? Anda sudah belikah? Ni yang jeles ni.

    ReplyDelete
  11. Nabila --> Wah, bagus2! Membaca genre yang macam tu. Keep it up okey!

    ReplyDelete
  12. sy jrng beli sndri...sllu akak2 @ abng2 yg adiahkn...tp skng dh tggl jauh daa...suma kena buat sndri..so..tq ats suma info ni ekk...akn ku praktikkn utk beli on9...;D

    ReplyDelete
  13. Penawar --> Oh macam tu ya. So time ni la nak beli sendiri. (",) Okey cepat praktik!

    ReplyDelete
  14. aku terima nikahnya is a good read! cepatlah dapatkan =)

    sedikit lencongan kata, sy terbaca kt blog org yg MPH tuh owner dia sbnarnya syed mokhtar al-bukhary [tan sri]..kalau betullah,maka marilah meramaikan customer MPH ye.sbb kita sendiri tahu mcm mana syed mokhtar ni uruskan harta dia.

    ReplyDelete
  15. norfaridahanum --> Tahu2 *nada jeles* Kejap lagi aku pergi cari. Haha ~ Pernah juga dengan begitu. Nak kena selidik. Kalaulah owner dia Syed Mokhtar Al-Bukhary, so apa lagi jom kita serbu la. Tak nak beli kat popular dah. (",)

    ReplyDelete
  16. salam ziarah..
    nice n3..bile la saya ni nk jd rajin membace buku2 ni..huhu

    ReplyDelete
  17. salam..nanti bley la check kat google..buku2 law ade x?

    ReplyDelete
  18. rajin ko membaca
    hehe

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum...abg asyraf boleh dapatkan antara komik tu di web

    komik.dakwah.info

    ReplyDelete
  20. goodread ni dia konsepnye hanya memperknalkan buku je ke? kalau nak baca mean kena beli sendiri...please explain sangat kekeliruan

    ReplyDelete
  21. goodreads ni hanya konsepy knalkan buku je ke??..mean kalau nak baca beli sendiri ye..sangat kekeliruan

    ReplyDelete

Setiap komen anda akan diapprove dengan senyuman :)