Sesi Monolog Dalaman

Monday, February 1, 2010

Nak Marah Ke Tak?




Assalamualaikum w.b.t

Entri kali ini bersifat marah.

MARAH 1

Straight to the point la ye. Bro, lu kalau tak pandai nak pinjam barang orang jangan pinjam. Dah la pinjam, lepas tu bagi hilang. Siapa tak marah beb! Okey itu buku nota. Buku nota yang serba serbi ada dalam tu. Gua boleh accept kalau buku tu hilang. Macam mana dengan ilmu, benda alah dalam tu? Boleh ganti balik? ( Diam. Sunyi sepi seketika )

MARAH 2

Oh wimax wimax! Kenapakah engkau begini? Setelah ditaburi dengan janji-janji manis, ini yang kau berikan? Okey aku fahami sini line tersangat busy body. Dan itukah alasan kau untuk segalanya? Hari itu bukankah itu jua alasan yang kau berikan? ( Diam. Sunyi sepi seketika )

KETERANGAN MARAH 1

Benda ini sering terjadi. Kepada sesiapa pun rasanya. Waktu nak pinjam tergeliat-geliat ( err, abaikan ) minta. But, nak pulangkan macam-macam alasan. And the worst is hilang. Tak mengapalah benda nak jadi. Tetapi we are talking about sikap. Sikap mudah alpa dan lupa. Memikul amanah dan tanggungjawab. Memang benda tu nampak macam simple. But you have to think. Kalau benda simple tak boleh nak handle, macam mana dengan benda yang lebih mencabar? Hemm, nevermind.

KETERANGAN MARAH 2

Secara positifnya begini. Mungkin sistem belum stabil. Masih banyak kekurangan yang perlu ditampung. Tapi mengapa sering? Ada la tu yang tak kena. Mungkin mereka tengah mencari solution tu. Sabar la ye. Hemm, okey nevermind.

Kalau anda marah, bacalah doa di bawah




yang bererti: “Aku berlindung kepada Allah daripada syaitan yang kena rejam”.

Inilah ayat yang disuruh baca oleh Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam ketika marah.

Begitu juga sunat dibaca doa ini ketika marah:



Ertinya: “Wahai Tuhanku, Tuhan nabi Muhammad, ampunilah dosaku, hilangkanlah kemarahan hatiku dan lepaskanlah aku dari fitnah-fitnah yang menyesatkan”.

Jika kemarahan itu tidak hilang dengan membaca yang demikian, maka hendaklah seseorang itu duduk jika dia marah dalam keadaan dia berdiri, dan berbaring jika dia marah dalam keadaan dia sedang duduk, dan dekatkanlah diri dengan bumi, yang mana dari bumi itulah dia dijadikan dan agar dia tahu akan kehinaan dirinya. Kemudian carilah dengan duduk dan berbaring itu ketenangan.

InsyaALLAH. Sama-sama kita amalkan.

Wassalam ~



p/s --> Moral of the story : Bersabar dengan apa jua keadaan. Allah bersama dengan orang-orang yang bersabar. InsyaAllah.

47 comments:

myrol92 said...

time kasih krn mengingatkan...
sesungguhnya sabar itu satu kemestian bagi umat islam...

Penawar said...

npe sy tgh mrh ni????heh3....;p

noor afzan said...

bagus..
hidup ini mmg byk dugaan yang pelukan 'sabar'

Amirah Rashid said...

marah mmg blh buat kite lupe diri
tp itu jgk cara nk luahkan perasaan kita
so, mrh yg berpada2 aje :)

Mi vida said...

baik ustaz..bagus untuk peringatan diri ana yg suka bebal n marah..hehe

fareedh86 said...

wimax mmg gitu

Miss Lula said...

dan lelaki yang dapat tahan kemarahan adalah lelaki yang kuat dalam erti kata yang sebenar. InsyaALLAH.. (:

momoko-chan87 said...

salam..bagusla post ni incek hami..sy mmg dh lama dok cari2 doa utk kurgkn kemarahan..hehe..so, nak mintak izin tuan punya blog utk copy paste and simpan entri ni dlm lap top saya ek? tqvm =D

momoko-chan87 said...

May Allah bless you my fren

otak ketat said...

tu ar. potong lg. kan dah. haha.

Riesna Zasly said...

nice info hami...

nurul said...

hami...
hg pn kna praktikkn doa 2...
kalu nk ingat doa yg pnjg 2...
bc yg pndek 2 pn cukup kn???
ngucap skali...
bg kta ingat sapa dri kta ni kalu nk mrh...

hans said...

bro..
wimax kalau dkt shah alam xada coverage
coverage ful dkt lembah klang
tu pasal coverage dkt shah alam kdang2 kureng sikit tu


maaflah kalau lari topik tapi nak minta tolong kamu vote entry saya yang bernombor 19 di blog www.denaihati.com

lebih mudah nak faham sila click entry ini dan harap sudilah vote entry no 19 saya tu..

terima kasih yer n promotelah dkt member2 sama suruh vote entry saya

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) said...

yup, bersabar adalah jalan terbaik.

benda nak jadi kan, jadi jugak.

cuma laa, kalo kita nak buat sesuatu tu kita kene pikir natijah, perlu berani tanggung risiko.

kerana itu aku agak bakhil kadangkala. kerana aku tidak percaya org yg nak pinjam barang aku tu sanggup utk memikul amanah.

adakah aku jahat? kedekut taik idung masin? entah. mungkin jua.

UmmuL SyabinaR said...

syukran..
saya baru nak marah seseorang yang mulut macam tempayan!
astaghfirullah..

peace..(^_^)

Dak Wan said...

Yang penting, kena pandai kawal emosi... nafsu tu permainan setan kan?

hisham said...

salam bro..lame x singgah blog ko no...sori..
~ko pn kena la sabar yer dgn aku....hehe...tk cre bro

hami asraff said...

myrol92 --> Sama-sama. Berpesan-pesan pada kebaikan. InsyaALLAH. (",)

hami asraff said...

Penawar --> Err, kamu marah kat siapa?

Hami Asraff said...

noor afzan --> Itulah sumber kekuatan. (",)

Hami Asraff said...

Amirah Rashid --> Tak salah nak marah. Lagipun we are not perfect human. Perkara biasa la tu marah. Tapi seperti kata anda, berpada-pada la.

Hami Asraff said...

Mi vida --> Err, ustaz? Tak layak untuk dapat gelaran tu bro. Banyak lagi kelemahan diri yang tak ditampung.

Hami Asraff said...

fareedh86 --> Tu la pasal. Pakai wimax juga ke?

Hami Asraff said...

Miss Lula --> InsyaALLAH. (",)

Hami Asraff said...

momoko-chan87 --> Waalaikumussalam. Eh tak perlu minta izin. Ambil sajalah. Saya pun ambil dari google. May ALLAH bless you too.

Hami Asraff said...

otak ketat --> Rasa macam nak 'potong' je wimax. Huhu ~

Hami Asraff said...

Riesna Zasly --> Thanks. (",)

Hami Asraff said...

nurul --> Betoi betoi! Biaq pendek, tapi cuba amalkan. Kalau panjang tak amal serupa tu jugak.

Hami Asraff said...

hans --> Aku paham akan keadaan itu. Oh masuk kontest noh. Okey, insyaALLAH aku undi nanti.

Hami Asraff said...

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) --> Haha ~ Gua sokong lu. Lu kedekut? Tak tahu la yang tu. Gua tak pernah try mintak apa-apa lagi kat lu. Nanti gua nak pinjam gua bagitau.

Hami Asraff said...

UmmuL SyabinaR --> Hehe ~ Rileks2. Itu yang terbaik. Istighfar. Peace too. (",)

Hami Asraff said...

Dak Wan --> Oh sokongan padu terhadap kenyataan itu.

Hami Asraff said...

hisham --> Waalaikumussalam. Okey, boleh bersabar. Hehe ~ Bydaway, kenduri jemput la ye.

amirah said...

situasi 1: org cm2 cuma fkir diri sendiri..

btw, nice entri

'AQILAH said...

thanks ! :)

cornflakes said...

Thks for the info :)
Btw, lagu di page anda sgt menenangkan hati.
Haha. Mybe sesuai dgn entry ni :D

deusXmachina® said...

tak yah marah
coooool bro

suri said...

salam tuan rumah..
jadi jaganlah marah..kalu marah cuba tengok muka kat cermin..buruk kan?huhu..

kalu nak sentiasa aweks muda sentiasalah senyum2 selalu..

[z@ck] said...

sabar separuh daripada iman..

~Ana Mujahid~ said...

takutnyeeee.. :-s

cahayachenta said...

guna la streamyx bro... mmg best.. so far takda mslh lg.. connection pn laju...

mmg berbaloi2

Amna said...

Hidup byk dugaan dan cabaran...
Nk xnk u have to face it! =)
Marah pn bkn dpt blik kn3???
My lect psan,kalo nk bg org pnjam notes,make sure yg ori 2 kte pgg..
Mknenye bg yg copy je kt diorg...
Ilang pn kte xsusah...=p

~yg lepas jdkn pengajaran...~

pudding pie said...

ramai btol blogger nga emo skrg ni
insyaallah, sy praktis nanti

Laman Koleksi Hidayah (LKH) said...

salam, petua atasi marah ialah diam. lau nak marah jugak gi ambil wudhuk.moga beroleh ketenagan dan kewarasan kembali.

MiE MaeL said...

الصبر من الايمان

... Entry y agak penoh dgn amarah..tp berjaya di atasi dengan akal yang waras..bgos lor..

JIKA KAU MARAH CEPATLAH BERWUDHUK~
KEMUDIAN TUNAIKAN SOLAT SUNAT...

teruskan usaha berblogging sambil memperingati~

KU TETAP SOKONG MU.. :))

rahmahmokhtaruddin said...

Salam..
Biasanya diam itu banyak membantu apabila marah. Sekurang-kurangnya kita tak meluahkan kata-kata pedih di luar akal waras. Tetapi ada masanya perlu juga luahkan marah, tetapi pastikan bukan semasa anda dikuasai marah yang melampau-lampau! Bukan apa, sebagai ingatan kepada orang sekeliling tentang perkara-perkara yang tidak mereka sedari.

ruhjihad said...

salam. tak elok marah2. Bila baca jadi terapi buat saya yg tengah berada dlm ketegangan ni.