Nak Marah Ke Tak?

by - February 01, 2010




Assalamualaikum w.b.t

Entri kali ini bersifat marah.

MARAH 1

Straight to the point la ye. Bro, lu kalau tak pandai nak pinjam barang orang jangan pinjam. Dah la pinjam, lepas tu bagi hilang. Siapa tak marah beb! Okey itu buku nota. Buku nota yang serba serbi ada dalam tu. Gua boleh accept kalau buku tu hilang. Macam mana dengan ilmu, benda alah dalam tu? Boleh ganti balik? ( Diam. Sunyi sepi seketika )

MARAH 2

Oh wimax wimax! Kenapakah engkau begini? Setelah ditaburi dengan janji-janji manis, ini yang kau berikan? Okey aku fahami sini line tersangat busy body. Dan itukah alasan kau untuk segalanya? Hari itu bukankah itu jua alasan yang kau berikan? ( Diam. Sunyi sepi seketika )

KETERANGAN MARAH 1

Benda ini sering terjadi. Kepada sesiapa pun rasanya. Waktu nak pinjam tergeliat-geliat ( err, abaikan ) minta. But, nak pulangkan macam-macam alasan. And the worst is hilang. Tak mengapalah benda nak jadi. Tetapi we are talking about sikap. Sikap mudah alpa dan lupa. Memikul amanah dan tanggungjawab. Memang benda tu nampak macam simple. But you have to think. Kalau benda simple tak boleh nak handle, macam mana dengan benda yang lebih mencabar? Hemm, nevermind.

KETERANGAN MARAH 2

Secara positifnya begini. Mungkin sistem belum stabil. Masih banyak kekurangan yang perlu ditampung. Tapi mengapa sering? Ada la tu yang tak kena. Mungkin mereka tengah mencari solution tu. Sabar la ye. Hemm, okey nevermind.

Kalau anda marah, bacalah doa di bawah




yang bererti: “Aku berlindung kepada Allah daripada syaitan yang kena rejam”.

Inilah ayat yang disuruh baca oleh Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam ketika marah.

Begitu juga sunat dibaca doa ini ketika marah:



Ertinya: “Wahai Tuhanku, Tuhan nabi Muhammad, ampunilah dosaku, hilangkanlah kemarahan hatiku dan lepaskanlah aku dari fitnah-fitnah yang menyesatkan”.

Jika kemarahan itu tidak hilang dengan membaca yang demikian, maka hendaklah seseorang itu duduk jika dia marah dalam keadaan dia berdiri, dan berbaring jika dia marah dalam keadaan dia sedang duduk, dan dekatkanlah diri dengan bumi, yang mana dari bumi itulah dia dijadikan dan agar dia tahu akan kehinaan dirinya. Kemudian carilah dengan duduk dan berbaring itu ketenangan.

InsyaALLAH. Sama-sama kita amalkan.

Wassalam ~



p/s --> Moral of the story : Bersabar dengan apa jua keadaan. Allah bersama dengan orang-orang yang bersabar. InsyaAllah.

You May Also Like

47 comments