Nak Marah Ke Tak?

by - February 01, 2010




Assalamualaikum w.b.t

Entri kali ini bersifat marah.

MARAH 1

Straight to the point la ye. Bro, lu kalau tak pandai nak pinjam barang orang jangan pinjam. Dah la pinjam, lepas tu bagi hilang. Siapa tak marah beb! Okey itu buku nota. Buku nota yang serba serbi ada dalam tu. Gua boleh accept kalau buku tu hilang. Macam mana dengan ilmu, benda alah dalam tu? Boleh ganti balik? ( Diam. Sunyi sepi seketika )

MARAH 2

Oh wimax wimax! Kenapakah engkau begini? Setelah ditaburi dengan janji-janji manis, ini yang kau berikan? Okey aku fahami sini line tersangat busy body. Dan itukah alasan kau untuk segalanya? Hari itu bukankah itu jua alasan yang kau berikan? ( Diam. Sunyi sepi seketika )

KETERANGAN MARAH 1

Benda ini sering terjadi. Kepada sesiapa pun rasanya. Waktu nak pinjam tergeliat-geliat ( err, abaikan ) minta. But, nak pulangkan macam-macam alasan. And the worst is hilang. Tak mengapalah benda nak jadi. Tetapi we are talking about sikap. Sikap mudah alpa dan lupa. Memikul amanah dan tanggungjawab. Memang benda tu nampak macam simple. But you have to think. Kalau benda simple tak boleh nak handle, macam mana dengan benda yang lebih mencabar? Hemm, nevermind.

KETERANGAN MARAH 2

Secara positifnya begini. Mungkin sistem belum stabil. Masih banyak kekurangan yang perlu ditampung. Tapi mengapa sering? Ada la tu yang tak kena. Mungkin mereka tengah mencari solution tu. Sabar la ye. Hemm, okey nevermind.

Kalau anda marah, bacalah doa di bawah




yang bererti: “Aku berlindung kepada Allah daripada syaitan yang kena rejam”.

Inilah ayat yang disuruh baca oleh Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam ketika marah.

Begitu juga sunat dibaca doa ini ketika marah:



Ertinya: “Wahai Tuhanku, Tuhan nabi Muhammad, ampunilah dosaku, hilangkanlah kemarahan hatiku dan lepaskanlah aku dari fitnah-fitnah yang menyesatkan”.

Jika kemarahan itu tidak hilang dengan membaca yang demikian, maka hendaklah seseorang itu duduk jika dia marah dalam keadaan dia berdiri, dan berbaring jika dia marah dalam keadaan dia sedang duduk, dan dekatkanlah diri dengan bumi, yang mana dari bumi itulah dia dijadikan dan agar dia tahu akan kehinaan dirinya. Kemudian carilah dengan duduk dan berbaring itu ketenangan.

InsyaALLAH. Sama-sama kita amalkan.

Wassalam ~



p/s --> Moral of the story : Bersabar dengan apa jua keadaan. Allah bersama dengan orang-orang yang bersabar. InsyaAllah.

You May Also Like

47 comments

  1. time kasih krn mengingatkan...
    sesungguhnya sabar itu satu kemestian bagi umat islam...

    ReplyDelete
  2. npe sy tgh mrh ni????heh3....;p

    ReplyDelete
  3. bagus..
    hidup ini mmg byk dugaan yang pelukan 'sabar'

    ReplyDelete
  4. marah mmg blh buat kite lupe diri
    tp itu jgk cara nk luahkan perasaan kita
    so, mrh yg berpada2 aje :)

    ReplyDelete
  5. baik ustaz..bagus untuk peringatan diri ana yg suka bebal n marah..hehe

    ReplyDelete
  6. dan lelaki yang dapat tahan kemarahan adalah lelaki yang kuat dalam erti kata yang sebenar. InsyaALLAH.. (:

    ReplyDelete
  7. salam..bagusla post ni incek hami..sy mmg dh lama dok cari2 doa utk kurgkn kemarahan..hehe..so, nak mintak izin tuan punya blog utk copy paste and simpan entri ni dlm lap top saya ek? tqvm =D

    ReplyDelete
  8. tu ar. potong lg. kan dah. haha.

    ReplyDelete
  9. hami...
    hg pn kna praktikkn doa 2...
    kalu nk ingat doa yg pnjg 2...
    bc yg pndek 2 pn cukup kn???
    ngucap skali...
    bg kta ingat sapa dri kta ni kalu nk mrh...

    ReplyDelete
  10. bro..
    wimax kalau dkt shah alam xada coverage
    coverage ful dkt lembah klang
    tu pasal coverage dkt shah alam kdang2 kureng sikit tu


    maaflah kalau lari topik tapi nak minta tolong kamu vote entry saya yang bernombor 19 di blog www.denaihati.com

    lebih mudah nak faham sila click entry ini dan harap sudilah vote entry no 19 saya tu..

    terima kasih yer n promotelah dkt member2 sama suruh vote entry saya

    ReplyDelete
  11. yup, bersabar adalah jalan terbaik.

    benda nak jadi kan, jadi jugak.

    cuma laa, kalo kita nak buat sesuatu tu kita kene pikir natijah, perlu berani tanggung risiko.

    kerana itu aku agak bakhil kadangkala. kerana aku tidak percaya org yg nak pinjam barang aku tu sanggup utk memikul amanah.

    adakah aku jahat? kedekut taik idung masin? entah. mungkin jua.

    ReplyDelete
  12. syukran..
    saya baru nak marah seseorang yang mulut macam tempayan!
    astaghfirullah..

    peace..(^_^)

    ReplyDelete
  13. Yang penting, kena pandai kawal emosi... nafsu tu permainan setan kan?

    ReplyDelete
  14. salam bro..lame x singgah blog ko no...sori..
    ~ko pn kena la sabar yer dgn aku....hehe...tk cre bro

    ReplyDelete
  15. myrol92 --> Sama-sama. Berpesan-pesan pada kebaikan. InsyaALLAH. (",)

    ReplyDelete
  16. Penawar --> Err, kamu marah kat siapa?

    ReplyDelete
  17. noor afzan --> Itulah sumber kekuatan. (",)

    ReplyDelete
  18. Amirah Rashid --> Tak salah nak marah. Lagipun we are not perfect human. Perkara biasa la tu marah. Tapi seperti kata anda, berpada-pada la.

    ReplyDelete
  19. Mi vida --> Err, ustaz? Tak layak untuk dapat gelaran tu bro. Banyak lagi kelemahan diri yang tak ditampung.

    ReplyDelete
  20. fareedh86 --> Tu la pasal. Pakai wimax juga ke?

    ReplyDelete
  21. momoko-chan87 --> Waalaikumussalam. Eh tak perlu minta izin. Ambil sajalah. Saya pun ambil dari google. May ALLAH bless you too.

    ReplyDelete
  22. otak ketat --> Rasa macam nak 'potong' je wimax. Huhu ~

    ReplyDelete
  23. nurul --> Betoi betoi! Biaq pendek, tapi cuba amalkan. Kalau panjang tak amal serupa tu jugak.

    ReplyDelete
  24. hans --> Aku paham akan keadaan itu. Oh masuk kontest noh. Okey, insyaALLAH aku undi nanti.

    ReplyDelete
  25. Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) --> Haha ~ Gua sokong lu. Lu kedekut? Tak tahu la yang tu. Gua tak pernah try mintak apa-apa lagi kat lu. Nanti gua nak pinjam gua bagitau.

    ReplyDelete
  26. UmmuL SyabinaR --> Hehe ~ Rileks2. Itu yang terbaik. Istighfar. Peace too. (",)

    ReplyDelete
  27. Dak Wan --> Oh sokongan padu terhadap kenyataan itu.

    ReplyDelete
  28. hisham --> Waalaikumussalam. Okey, boleh bersabar. Hehe ~ Bydaway, kenduri jemput la ye.

    ReplyDelete
  29. situasi 1: org cm2 cuma fkir diri sendiri..

    btw, nice entri

    ReplyDelete
  30. Thks for the info :)
    Btw, lagu di page anda sgt menenangkan hati.
    Haha. Mybe sesuai dgn entry ni :D

    ReplyDelete
  31. salam tuan rumah..
    jadi jaganlah marah..kalu marah cuba tengok muka kat cermin..buruk kan?huhu..

    kalu nak sentiasa aweks muda sentiasalah senyum2 selalu..

    ReplyDelete
  32. guna la streamyx bro... mmg best.. so far takda mslh lg.. connection pn laju...

    mmg berbaloi2

    ReplyDelete
  33. Hidup byk dugaan dan cabaran...
    Nk xnk u have to face it! =)
    Marah pn bkn dpt blik kn3???
    My lect psan,kalo nk bg org pnjam notes,make sure yg ori 2 kte pgg..
    Mknenye bg yg copy je kt diorg...
    Ilang pn kte xsusah...=p

    ~yg lepas jdkn pengajaran...~

    ReplyDelete
  34. ramai btol blogger nga emo skrg ni
    insyaallah, sy praktis nanti

    ReplyDelete
  35. salam, petua atasi marah ialah diam. lau nak marah jugak gi ambil wudhuk.moga beroleh ketenagan dan kewarasan kembali.

    ReplyDelete
  36. الصبر من الايمان

    ... Entry y agak penoh dgn amarah..tp berjaya di atasi dengan akal yang waras..bgos lor..

    JIKA KAU MARAH CEPATLAH BERWUDHUK~
    KEMUDIAN TUNAIKAN SOLAT SUNAT...

    teruskan usaha berblogging sambil memperingati~

    KU TETAP SOKONG MU.. :))

    ReplyDelete
  37. Salam..
    Biasanya diam itu banyak membantu apabila marah. Sekurang-kurangnya kita tak meluahkan kata-kata pedih di luar akal waras. Tetapi ada masanya perlu juga luahkan marah, tetapi pastikan bukan semasa anda dikuasai marah yang melampau-lampau! Bukan apa, sebagai ingatan kepada orang sekeliling tentang perkara-perkara yang tidak mereka sedari.

    ReplyDelete
  38. salam. tak elok marah2. Bila baca jadi terapi buat saya yg tengah berada dlm ketegangan ni.

    ReplyDelete

Setiap komen anda akan diapprove dengan senyuman :)