Tuesday, September 28, 2010

What if...?



VS





Ever wonder what would happen if we treated our Quran like we treat our cell phone?

What if we carried it around wherever we went?

What if we flipped through it several time a day?

What if we turned back to go get it if we forgot it?

What if we used it to receive messages from the text?

What if we treated it like we couldn't live without it?

What if we gave it to Kids as gifts?

What if we used it when we travelled?

What if we used it in case of emergency?

This is something to make you go....hmm...where is my Quran?

Oh, and one more thing.

Unlike our cell phone, we don't have to worry about our Quran being
Disconnected because Allah already paid the bill.

Makes you stop and think 'where are my priorities? And no dropped calls!


Something that we have to THINK about...

Ya Allah, please forgive us....

Hami Asraff : Sebuah e-mail dihantar oleh rakan. Moga dapat sesuatu yang berguna.

30 comments:

shahirahkhairudin said...

brilliant !

sungguh kadang-kadang kita khilaf..

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@shahirahkhairudin:

Rasanya seringkali diri ini :(

madihah said...

salam
posting yang bagus...betul posting tu...di manakah al-quran skrg...kita lebih kepada handphone yang canggih-manggih..semuanya bergantung kepada handphone not for AQ..even saya sendiri pun...posting ini membuat saya berfikir sejenak...nice posting..

Fathiah Farid said...

sangat terkesan di hati saya =(

aliesha kirana said...

btol3..hmmm..kita mmg manusia alpa~~

L@n@ said...

untuk peringatan bagi diriku yg sering alpa.. tq bro

zida said...

huhuhu bila dipk2, zida bukak-guna-selongkar npon lagi banyak dari bukak-guna-selongkar al-quran...

SiBulan said...

great entri hami..:)
its so touching..
sgt sedar betapa kerdil dan alpa nye diri ni..

Rama2Ungu said...

terima kasih kerana mengingatkan..
kekadang kita ni mudah lupa dan alpa..

sOLL de sOUza said...

posting yg sangat bagus...
mmg tepat dengan keadaan dunia mse kni...
smoga kita mnyedari kekhilafan diri kita...

Nona said...

Quran recitation and translation application + phone = BEST! :)

Lagi satu, pernah dengar tak pasal Sabily? dulu dipanggil UbuntuME (Ubuntu Muslim Edition) boleh komen?

denaihati said...

Guna teknologi ke arah kebaikan seperti download arah kiblat, Al-Quran, hadith 40 dan berbagai plugin Islam yg telah di bina oleh ustaz dari Malaysia dan luar Malaysia. Duduk dalam kenderaan pun boleh baca selain daripada bertwitter dan FB.

norsyahida said...

sama-sama kita memberi peringatan. even sekarang kan dah ader telepon yang ada al-quran digital gabung sekali.. lebih murah dari iphone.xpun masukkan surah-surah dalam hanset kita utk didengar.. ini lagu lebih bnyak dari ayat-ayat al-quran... thanks wat article ini. bgus sgt..

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@madihah:

Wsalam. Itulah yang terjadi kepada masyarakat masa kini. Sedih bukan?

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@Fathiah Farid:

Dan di hati saya juga.

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@aliesha kirana:

Yup, seringkali!

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@L@n@:

Peringatan untuk diri ini jugak. Welcome.

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@zida:

Diri ini jugak rasanya.

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@SiBulan:

:)

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@Rama2Ungu:

Peringatan bersama.

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@sOLL de sOUza:

Moga begitulah hendaknya. InsyaAllah.

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@Nona:

Macam pernah dengar pasal UbuntuME tu. Tapi tak pernah try pulak.

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@denaihati:

Yup cadangan yang sangat bagus daripada Tuan. Tapi entah berapa ramai yang melakukannya?

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@norsyahida:

Sangat setuju dengan masukkan surah-surah dalam handset tu. Tapi ramai yang lebih suka masukkan lagu lagi. Mungkin diri ini pun sama.

fana said...

I have Quran software in my Handphone. So, i bring it everywhere.

^^

http://hikarikamiya.blogspot.com/2010/08/segalanya-mungkin.html

maCy said...

i hv almost 30 juz in m mobile phone. n i listen to it almost evrytime i got free time. tapi now da tuka fon, fon lama rosak..T__T

nina syakina said...

salam... membaca blog sebelum tido... membaca quran sblum tido pon bgus jgk...huhu...

psstt...sgt menikam kalbu info di atas nih.. thankss

akuvision said...

same like fana, saya ada software al-quran dalam phone, for recite dan mendengar

MHps said...

Kalaulah ia di dada kita, semua kalau di atas x perlu.. usaha lah hafal walau satu surah.. sikit2 lama2 jd bukit.. (tazkirah jumaat pagi)

afiq aiman said...

spa yg hntr email ni...mmg otak dia owesome gila...aku respect la entri ni