What if...?

by - September 28, 2010



VS





Ever wonder what would happen if we treated our Quran like we treat our cell phone?

What if we carried it around wherever we went?

What if we flipped through it several time a day?

What if we turned back to go get it if we forgot it?

What if we used it to receive messages from the text?

What if we treated it like we couldn't live without it?

What if we gave it to Kids as gifts?

What if we used it when we travelled?

What if we used it in case of emergency?

This is something to make you go....hmm...where is my Quran?

Oh, and one more thing.

Unlike our cell phone, we don't have to worry about our Quran being
Disconnected because Allah already paid the bill.

Makes you stop and think 'where are my priorities? And no dropped calls!


Something that we have to THINK about...

Ya Allah, please forgive us....

Hami Asraff : Sebuah e-mail dihantar oleh rakan. Moga dapat sesuatu yang berguna.

You May Also Like

30 comments

  1. brilliant !

    sungguh kadang-kadang kita khilaf..

    ReplyDelete
  2. salam
    posting yang bagus...betul posting tu...di manakah al-quran skrg...kita lebih kepada handphone yang canggih-manggih..semuanya bergantung kepada handphone not for AQ..even saya sendiri pun...posting ini membuat saya berfikir sejenak...nice posting..

    ReplyDelete
  3. btol3..hmmm..kita mmg manusia alpa~~

    ReplyDelete
  4. untuk peringatan bagi diriku yg sering alpa.. tq bro

    ReplyDelete
  5. huhuhu bila dipk2, zida bukak-guna-selongkar npon lagi banyak dari bukak-guna-selongkar al-quran...

    ReplyDelete
  6. great entri hami..:)
    its so touching..
    sgt sedar betapa kerdil dan alpa nye diri ni..

    ReplyDelete
  7. terima kasih kerana mengingatkan..
    kekadang kita ni mudah lupa dan alpa..

    ReplyDelete
  8. posting yg sangat bagus...
    mmg tepat dengan keadaan dunia mse kni...
    smoga kita mnyedari kekhilafan diri kita...

    ReplyDelete
  9. Quran recitation and translation application + phone = BEST! :)

    Lagi satu, pernah dengar tak pasal Sabily? dulu dipanggil UbuntuME (Ubuntu Muslim Edition) boleh komen?

    ReplyDelete
  10. Guna teknologi ke arah kebaikan seperti download arah kiblat, Al-Quran, hadith 40 dan berbagai plugin Islam yg telah di bina oleh ustaz dari Malaysia dan luar Malaysia. Duduk dalam kenderaan pun boleh baca selain daripada bertwitter dan FB.

    ReplyDelete
  11. sama-sama kita memberi peringatan. even sekarang kan dah ader telepon yang ada al-quran digital gabung sekali.. lebih murah dari iphone.xpun masukkan surah-surah dalam hanset kita utk didengar.. ini lagu lebih bnyak dari ayat-ayat al-quran... thanks wat article ini. bgus sgt..

    ReplyDelete
  12. @madihah:

    Wsalam. Itulah yang terjadi kepada masyarakat masa kini. Sedih bukan?

    ReplyDelete
  13. @Nona:

    Macam pernah dengar pasal UbuntuME tu. Tapi tak pernah try pulak.

    ReplyDelete
  14. @denaihati:

    Yup cadangan yang sangat bagus daripada Tuan. Tapi entah berapa ramai yang melakukannya?

    ReplyDelete
  15. @norsyahida:

    Sangat setuju dengan masukkan surah-surah dalam handset tu. Tapi ramai yang lebih suka masukkan lagu lagi. Mungkin diri ini pun sama.

    ReplyDelete
  16. I have Quran software in my Handphone. So, i bring it everywhere.

    ^^

    http://hikarikamiya.blogspot.com/2010/08/segalanya-mungkin.html

    ReplyDelete
  17. i hv almost 30 juz in m mobile phone. n i listen to it almost evrytime i got free time. tapi now da tuka fon, fon lama rosak..T__T

    ReplyDelete
  18. salam... membaca blog sebelum tido... membaca quran sblum tido pon bgus jgk...huhu...

    psstt...sgt menikam kalbu info di atas nih.. thankss

    ReplyDelete
  19. same like fana, saya ada software al-quran dalam phone, for recite dan mendengar

    ReplyDelete
  20. Kalaulah ia di dada kita, semua kalau di atas x perlu.. usaha lah hafal walau satu surah.. sikit2 lama2 jd bukit.. (tazkirah jumaat pagi)

    ReplyDelete
  21. spa yg hntr email ni...mmg otak dia owesome gila...aku respect la entri ni

    ReplyDelete

Setiap komen anda akan diapprove dengan senyuman :)