Sesi Monolog Dalaman

Friday, September 17, 2010

Facebook Page Hanya Untuk Artis? | Blog Hami Asraff Di Facebook



Assalamualaikum w.b.t

Dulu "Become fan". Sekarang "LIKE". Bila tukar ke Bahasa Melayu - "Jadilah peminat" dan "SUKA". Maka dah tiada Fanpage - LamanPeminat, tetapi LIKEpage - LamanSuka. Kalau nak translate bebetul begitulah.

Sebab tu aku lebih suka sebut Facebook Page. Umum. Kalau artis or orang yang terkenal tu tak katalah memang boleh saja disebut "Laman Peminat". Ni gua yang bukan shapa-shapa nak ada peminat kot celah mana?



Cik Loly pernah tulis pasal ni dalam blog veliau. Hahaha aku kalau baca entri-entri Cik Loly tersengih-sengih je. INI ENTRI yang pasal Fanpages Facebook di blog veliau. Tapi soalan-soalan yang ditampilkan di blognya memang bernas belaka. Cik Loly tak marah kan kawe link blog mu ni? :)

Okey giliran aku pulak cerita pasal apa yang aku nak cerita ni. Sebelum ni aku dah buat Facebook Page dengan meletakkan nama aku sendiri di laman berkenaan. Ye nama aku sendiri, 'hami asraff'. Tengkiu untuk mereka yang klik LIKE. Hargai. Tapi timbullah soalan pulak. 1 sudah aku bagi ya.

"Eh kamu artiskah ada Fanpages ni?"

Tudiaa. Nak jawab macam mana ni? Eh jawab je la camni,

"Tidak saya bukan artis."

"Lepas tu kenapa ada Fanpages?" (eh ada lagi soalan susulan tu)

"Err, itu adalah bertujuan menglinkkan semua entri-entri blog guek ke Facebook. Tiada niat dan agenda lain."

Tiada dah soalan menyusul.

Baik baik. Ni jawapan aku ye. Memang Facebook Page ni dah menjadi satu trend untuk blogger. Ada blog mesti nak buat Facebook Page. Aku percaya, ramai blogger jugak yang tak buat pun Facebook Page ni. Itu terpulanglah pada kalian masing-masing. Nak buat atau tidak hak masing-masing. Punya agenda tersendiri ke atau tidak pun taktaulah.

Cuma point aku kat sini senang. Kebanyakan daripada kita punya silent readers. Pasti. Dan kebanyakkan yang silent reader ni ada Facebook dan tiada blog. Ini pun pasti jugak. Dengan kata lain, ini adalah cara alternatif untuk silent readers untuk mengetahui apabila ada entri yang baru diupdate. Tapi boleh saja kan go thru masuk blog berkenaan. Sebab tu aku cakap alternatif.

Tapi ada je kan Facebook yang biasa tu? (soalan lain pulak)

Facebook aku yang biasa tu untuk kawan-kawan yang aku kenal sahaja. Memang aku tak pernah approve sesiapa yang aku tak kenal. Tapi apabila tak approve, mulalah cakap yang bukan-bukan. Sombong la, bajet bagus la. Habih tu macam mana cek oii? Last-last aku approve semua. Kata aku sombong lagi siap!

Satu lagi sebab aku buat lain ialah Facebook Page aku tu bila tak login dulu akan keluar gambar seperti di bawah ni:


Aku pun taktau sebab apa. Ingat mula tu nak layan je. Tapi unsatisfied. Delete yang lama dan buat yang baru. Thanks untuk saudara munsyi yang cuba menyetelkan small matter ni. Ceh small matter je beb.

Eh sebelum tu aku nak habaq siap-siap kat hampa. Tiada paksaan pun nak klik LIKE ka takmau. Kalau suka klik LIKE, kalau tak suka tak payah dok buat apa-apa. Dok diam-diam je. Ada kat sebelah sidebar kanan aku. Kat bahagian Jaringan Rangkaian.

Tujuan aku buat laman sosial semua, bukanlah mencari bilangan tetapi kenalan. Buat apa punya rerakan yang beribu-riban hanya untuk menampakkan 'kekaguman' yang tak sepatutnya. Tiada matlamat jelas.

Nak salah faham dengan kenyataan aku di atas silalah ye. Pendapat dan pandangan masing-masing. Yang penting "Ikhlaslah Menjadi Diri Sendiri Hanya BermatlamatkanNYA". InsyaAllah.

Itu saja la kot. Sekian dan wassalam.

Hami Asraff: Bukan setakat link entri sahaja kat Facebook Page aku, aku selalu letak kata-kata hikmah berbentuk motivasi dan islamic.


24 comments:

Nur Hayaty said...

betul tu hami asraff,ada juga silent reader dari FB,tujuan yaty buat page tu pun becoz of nak letak latest entry kat FB,itu je kot...hehe ^__^

MuNsYi SaMa said...

thanks link ke blogku.hehe

ape kate promote page aku lak.wakaka. melawak je.

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@Nur Hayaty:

Harap tujuan itu dikekalkan :)

NARDtheNERD said...

for me.

fb acc
hanya untuk kawan and family.

fb fanpages
bukan fanpage saya tapi fanpage blog.

peminat blog saya bukan peminat saya.

besar bezanya.

=))

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@MuNsYi SaMa:

Hahaha. Boleh boleh :)

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@NARDtheNERD:

Cuba buat begitulah. Memang macam tu pun sepatutnya kan?

Anymm Manan. said...

http://www.facebook.com/profile.php?id=1624672587#!/pages/Anymm-Manan-The-Kampong-Chic-In-Kain-Batik/322037157453?ref=search




Sbb terasa :) nice blog Hami :)

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@Anymm Manan.:

Eh tak kata apa2. Okey, i'll search later. BTW, thanks :)

reen_sofee said...

yeah!
senang nak taw blog dah hapdate!
sebab bukan selalu nak bukak dashboard tuh!
huhuhuh

Afiqah Azmee said...

pernah kena gak. oleh blogger senior. terus tak jadi buat hee.

anyway blog kamu banyak faedah :')

soffea said...

salam hami ;)

saya baru saja like fanpage itu.
n i do agreed with u.. sy pon add sape2 yg sy betul2 kenal je. sbb FB acc trlalu privacy bg sy. n privacy itu perlu dijaga ;)

hans said...

owh
nasib aku xpernah dipanggil artis
ekekekeke

Muhammad said...

ak setuju, senang skit ak taw hang update. =)

♥CIK SHA♥ said...

a'a..tu hak masing2 la kan ape tujuan buat fanpages kat pesbuk tu..

macam saya tak perlu kot nak buat sebab blog saye takde sape sangat nak baca..hoho..

Ery Farieha said...

betol3

kalo kate be fren dgn blogger pon, blogger yg ery kenal je ery approve
kalo x, boleh la folo up dr like blog je

mrs jamal said...

sokong 100%
bukan sebab kita ni artis @ suka nak pemes..
tapi cuma nak link kan sendiri entri kita kan..sbelum ni asyik numpang kt facebook orang jer...tapi kalau adik hami ashraff nak link kan kat facebook makcik pown apa salahnya..meh la ping kat sana...

mrs jamal said...

@♥CIK SHA♥:sedihnya..mungkin cik sha ramai silent reader kowt

adLedash said...

salam..

hehe..now u know the power of Facebook right! hehe...

by d way, glad n syukur u finally can see it..manipulation is the best policy..but only in a good way! syabas my brother!

keep it up!

may Allah guide u me bro..

salam.

SiBulan said...

salam..
blog yg byk manfaat nye cm blog hami ok la nk wat page..XD
kalo blog sy yg tak seberape nie..rase nye xperlu..nati org kate mencapap plak..ehee
lgpn blog sy xde org nk bace n komen pn..
saje suke2 nk berkarya..cewahh!!

LORD ZARA 札拉 said...

nama aku takde.
nama munsyi je.

:((

apik pehe said...

hahaha..try g tanyer owner facebook..facebook page mmg untuk artis jer ker??uhuhuhu

nursarah said...

padahal aku buat page ni sekadar menyahut seruan blogger syahirul.com.

dia cadangkan masa kami buka buasa dgn bloggers kat TS dulu.

aku macam tak tau sgt apa kelebihan dia. tapi maybe apa yg ko kata tu betul kowt. hehe

Anonymous said...

Salam 1st time ne nak komen ceh,aku ne bukan blogger,so memang xpahamlah apa korg cite kt atas ne.Aku just suka baca blog jer so kalau ada sesapa yg invite,aku jenis suka like jer..bukan kena bayor pun wakaka.minta maap yer bg pendapat kosong mcm ne : )

afiqaiman said...

nice entri...gwa pun buat facebook page sebab ianya mudah...9 dari sepuluh org kalau kita tnya msti ada fb kan..so ianya amat mudah..klik sekali je..tak payah nak masukkan email segala bagai tu