Facebook Page Hanya Untuk Artis? | Blog Hami Asraff Di Facebook

by - September 17, 2010



Assalamualaikum w.b.t

Dulu "Become fan". Sekarang "LIKE". Bila tukar ke Bahasa Melayu - "Jadilah peminat" dan "SUKA". Maka dah tiada Fanpage - LamanPeminat, tetapi LIKEpage - LamanSuka. Kalau nak translate bebetul begitulah.

Sebab tu aku lebih suka sebut Facebook Page. Umum. Kalau artis or orang yang terkenal tu tak katalah memang boleh saja disebut "Laman Peminat". Ni gua yang bukan shapa-shapa nak ada peminat kot celah mana?



Cik Loly pernah tulis pasal ni dalam blog veliau. Hahaha aku kalau baca entri-entri Cik Loly tersengih-sengih je. INI ENTRI yang pasal Fanpages Facebook di blog veliau. Tapi soalan-soalan yang ditampilkan di blognya memang bernas belaka. Cik Loly tak marah kan kawe link blog mu ni? :)

Okey giliran aku pulak cerita pasal apa yang aku nak cerita ni. Sebelum ni aku dah buat Facebook Page dengan meletakkan nama aku sendiri di laman berkenaan. Ye nama aku sendiri, 'hami asraff'. Tengkiu untuk mereka yang klik LIKE. Hargai. Tapi timbullah soalan pulak. 1 sudah aku bagi ya.

"Eh kamu artiskah ada Fanpages ni?"

Tudiaa. Nak jawab macam mana ni? Eh jawab je la camni,

"Tidak saya bukan artis."

"Lepas tu kenapa ada Fanpages?" (eh ada lagi soalan susulan tu)

"Err, itu adalah bertujuan menglinkkan semua entri-entri blog guek ke Facebook. Tiada niat dan agenda lain."

Tiada dah soalan menyusul.

Baik baik. Ni jawapan aku ye. Memang Facebook Page ni dah menjadi satu trend untuk blogger. Ada blog mesti nak buat Facebook Page. Aku percaya, ramai blogger jugak yang tak buat pun Facebook Page ni. Itu terpulanglah pada kalian masing-masing. Nak buat atau tidak hak masing-masing. Punya agenda tersendiri ke atau tidak pun taktaulah.

Cuma point aku kat sini senang. Kebanyakan daripada kita punya silent readers. Pasti. Dan kebanyakkan yang silent reader ni ada Facebook dan tiada blog. Ini pun pasti jugak. Dengan kata lain, ini adalah cara alternatif untuk silent readers untuk mengetahui apabila ada entri yang baru diupdate. Tapi boleh saja kan go thru masuk blog berkenaan. Sebab tu aku cakap alternatif.

Tapi ada je kan Facebook yang biasa tu? (soalan lain pulak)

Facebook aku yang biasa tu untuk kawan-kawan yang aku kenal sahaja. Memang aku tak pernah approve sesiapa yang aku tak kenal. Tapi apabila tak approve, mulalah cakap yang bukan-bukan. Sombong la, bajet bagus la. Habih tu macam mana cek oii? Last-last aku approve semua. Kata aku sombong lagi siap!

Satu lagi sebab aku buat lain ialah Facebook Page aku tu bila tak login dulu akan keluar gambar seperti di bawah ni:


Aku pun taktau sebab apa. Ingat mula tu nak layan je. Tapi unsatisfied. Delete yang lama dan buat yang baru. Thanks untuk saudara munsyi yang cuba menyetelkan small matter ni. Ceh small matter je beb.

Eh sebelum tu aku nak habaq siap-siap kat hampa. Tiada paksaan pun nak klik LIKE ka takmau. Kalau suka klik LIKE, kalau tak suka tak payah dok buat apa-apa. Dok diam-diam je. Ada kat sebelah sidebar kanan aku. Kat bahagian Jaringan Rangkaian.

Tujuan aku buat laman sosial semua, bukanlah mencari bilangan tetapi kenalan. Buat apa punya rerakan yang beribu-riban hanya untuk menampakkan 'kekaguman' yang tak sepatutnya. Tiada matlamat jelas.

Nak salah faham dengan kenyataan aku di atas silalah ye. Pendapat dan pandangan masing-masing. Yang penting "Ikhlaslah Menjadi Diri Sendiri Hanya BermatlamatkanNYA". InsyaAllah.

Itu saja la kot. Sekian dan wassalam.

Hami Asraff: Bukan setakat link entri sahaja kat Facebook Page aku, aku selalu letak kata-kata hikmah berbentuk motivasi dan islamic.


You May Also Like

24 comments