Sesi Monolog Dalaman

Friday, September 17, 2010

Kelebihan Puasa Enam Syawal



Assalamualaikum w.b.t

Selamat Hari Raya Aidilfitri semua pembaca! (boleh ucap lagi kan?)

Hari ini dah 8 Syawal 1431 H. Hari ini juga Hari Raya untuk puasa 6 Syawal. Bagi mereka yang berpuasa direct terus start 2 Syawal hari tu. Aku dah setel berapa hari dah ni? Err, sehari pun tak ambil lagi ni. Dok sakan beraya sampai lupa habih. Tak patut tak patut.

Puasa 6 Syawal ini sangat dituntut. Banyak fadhilat dan kelebihan dan ganjarannya. Oh kalau nampak ganjarannya, pasti ramai yang berebut-rebut nak buat. Let's jom lihat dan baca apakah kelebihan berpuasa 6 Syawal.


Abu Ayyub al-Ansari r.a meriwayatkan bahawa Nabi SAW bersabda: "Barangsiapa berpuasa penuh di bulan Ramadhan lalu menyambungnya dengan (puasa) 6 hari di bulan Syawal, maka (pahalanya) seperti ia berpuasa selama 1 tahun." (Riwayat Muslim)

Imam Ahmad dan an-Nasai'e meriwayatkan dari Thauban, Nabi SAW telah bersabda: "Puasa Ramadhan (ganjarannya) sebanding dengan (puasa) 10 tahun, sedangkan puasa 6 hari di bulan Syawal, (pahalanya) sebanding dengan puasa 2 bulan, maka itulah bagaikan berpuasa setahun penuh." (Hadis Riwayat Ibu Khuzaimah dan Ibnu Hibban)

Diriwayatkan dalam suatu kisah apabila Rasulullah SAW bersama para Sahabat r.a sedang berada di dalam masjid, ketika sedang Rasulullah SAW mengajarkan ilmu agama kepada para Sahabat, tiba datang seorang perempuan yang amat cantik jelita berjumpa Rasulullah SAW. Kecantikkan perempuan tersebut menyebabkan semua sahabat berpaling ke arahnya. Kemudian, perempuan tersebut menyatakan hasrat agar Rasulullah SAW mengahwinkan dia dengan salah seorang daripada sahabat-sahabat Baginda SAW, tetapi dengan 3 syarat.

Syarat pertama ialah bakal suaminya itu tiap-tiap malam mesti mengkhatamkan bacaan al-Quran 30 juzu'. Syarat kedua pula, setiap hari suaminya itu hendaklah sentiasa mendirikan ibadat sepanjang malam, dan syarat ketiga ialah suaminya hendaklah berpuasa setiap hari sepanjang tahun. Maka dengan syarat ini, sahabat-sahabat Nabi SAW yang memiliki hasrat untuk berkahwin dengan perempuan tersebut hilang rasa keinginan itu. Nabi SAW pun menawarkan kepada para sahabat siapa yang sanggup berkahwin dengan perempuan ini. Akhirnya sahabat yang berada jauh ke belakang sanggup berkahwin dengan perempuan tersebut dengan menunaikan ketiga-tiga syarat tersebut.

Setelah sahabat tersebut berkahwin dengan perempuan yang cantik jelita itu berbulan-bulan lamanya, akhirnya perempuan itu melihat suaminya itu, semakin hari semakin kurang membaca al-Quran, kurang beribadat pada waktu malam, kurang berpuasa. Lalu dia pun pergi berjumpa Rasulullah SAW menceritakan hal suaminya yang telah mengingkari janjinya. Lalu Rasulullah SAW memanggil sahabat tersebut dan bertanyakan kenapa dia tidak menunaikan janjinya ketika mula-mula ingin mengahwini isterinya itu.

Lalu, sahabat tersebut menyatakan Ya Rasulullah: Bukankah engkau pernah menyatakan bahawa pahala membaca Surah Qul Huwallahu Ahad satu kali menyamai pahala membaca 10 juzu' daripada al-Quran? Jadi aku membacanya sebanyak 3 kali. Rasulullah SAW menjawab: Ya.

Kemudian, Ya Rasulullah: Bukankah engkau pernah menyebut bahawa dengan membaca Subhanallah, Alhamdulillah, Allahu Akbar, maka pahalanya menyamai ibadat sepanjang malam? Rasulullah menjawab: Ya.

Ya Rasulullah: Bukankah engkau pernah bersabda bahawa Barangsiapa berpuasa penuh di bulan Ramadhan lalu menyambungnya dengan (puasa) 6 hari di bulan Syawal, maka (pahalanya) seperti ia berpuasa selama 1 tahun? Rasulullah menjawab: Ya. Dengan ketiga-tiga jawapan sahabat tersebut, Rasulullah SAW dan isterinya meraikannya dengan senyuman kesyukuran.


Jelas kan? Walaupun tidak berdosa apabila tidak melakukannya, tetapi hakikatnya puasa sunat enam hari pada bulan Syawal adalah ibadat yang penuh bermakna. Malah, ia adalah amalan generasi soleh yang terdahulu.

Apa lagi jom kita buat sementelah diberi kesempatan lagi ni.

Wassalam.

Hami Asraff : Selalu buat semasa pulang berjuang di kampus. Eh dah nak balik kampus pun. Uhuu ~

13 comments:

joegrimjow said...

esok dah boleh start ni

taqie said...

seelok2nya..rebutlah peluang berpuasa 6 :)

Miss D said...

salam, selamat pagi..
Allah dah permudahkan jalan kita untuk mencapai keredhaanNya. terpulang pada kita jer lagi kan. huhuhu.

f_aRa_aINa989 said...

sudah mula berpuasa hari ni...=)

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@joegrimjow:

Aku Isnin depan kot start.

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@taqie:

Jom sama-sama rebut!

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@Miss D:

Mencari keredhaanNya sangat perlu.

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@f_aRa_aINa989:

Tahniah untuk kamu! :)

adnin said...

jom kita rebut peluang ni,
ganjaran mcm pose sethn.. :)

Fathiah Farid said...

hee..mahu puasa 6 la dah balik mktab nnti.. =)

Iera said...

Alhamdulillah..dah 4 hari dah puasa..

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

minggu depan start puasa 6 insyaallah

Idalara said...

Baru sempat buat 2 hari dah uzur pulak..insyallah smbung minggu depan..rugi tk rebut peluang ni..