Thursday, December 17, 2009

Hantu Melayu

assalamualaikum w.b.t

huih dah lama aku 'mengignore' blogku ini. ya la dok rumah kan, standet charted la kalau tak ada internet. so cuti ni macam biasa la. lepak ja keja. dalam pada itu sempat juga la aku melayan tv show yang terbengkalai untuk dilayan sebelum ni. ceh kalau tak sempat tu tipu sangat la kan? tv show ni actually dah lama dihidangkan di 8tv. tapi aku ja yang baru layan. ceh tak up too date betul la. biar la, yang penting aku dah habis tengok cerita ini. iaitu 'Ghost'. season 1 & 2 lagi.





macam biasa la aku ni, kalau tengok satu2 cerita tu kalau tak komen tak sah la. hehe ~ :-) bagi aku la cerita ni 'tak jahat' or 'not bad' at all. aku suka cerita yang berbentuk macam ni. mengajak penonton untuk berfikir and be creative. yeke? bagi aku la. masa aku tengok season 1 dulu aku memang puas hati. now season 2 pun dah habis. gua bagi 4 bintang la untuk tv show ni. tahniah untuk pengarahnya ( aku tak tahu siapa ). harap diteruskan lagi cerita berunsur macam ni. eh tapi jangan terpengaruh dengan 'hantu' dalam ni. memang la tahyul. but aku cakap ni dari sudut jalan cerita yang berkualiti :-)


dalam kebestan cerita ni ada jugak la yang tak bestnya. standet la kan bila ada baik, mesti ada buruknya dan begitu sebaliknya. dari segi pergaulan la yang ingin disentuh di sini. tapi rasanya semua drama-drama kita sudah tidak menitik beratkan hal ini iaitu perkongsian rumah di antara bukan muhrim. macam dah jadi satu perkara biasa walhal luar biasa sebenarnya. memang susah nak cakap benda-benda macam ni coz tak ada jalan penyelesaian. yang penting kita tengok, fikir dan nilai yang mana yang baik dan yang buruk. wallahu'alam.







dalam dok cerita pasai cerita 'hantu' ni, past two days sempat aku tengok cerita seram terbaru 'SANTAU'. sebelum tu dah baca paper mengatakan bahawa filem ini filem melayu paling seram. benarkah? betulkah? so setelah aku tengok memang agak seram jugak. berdiri bulu betis gak la. banyak part2 yang bagi terkezut. dan pujian perlu ditujukan kepada heroin filem ni iaitu puteri mardiana yang membawa watak heroin dalam filem ni. tapi aku tak hingat nama beliau. waa best minah ni berlakon. ceh aku ni macam pengkritik dunia filem la pulok. hehe~ tapi ni opinion aku from this film. and 1 more thing aku suka pasal cara perubatan Islam yang ditonjolkan. memang hantu ni 'liat' sikit nak keluar. memang so real.



so sapa yang tak tengok lagi lekaih pi tengok :-) itu je la cerita hantu daripada haku. memang tak dinafikan orang kita sekarang ni suka tengok cerita seram sebab aku rasa filem seram ni lebih menonjolkan identiti kita dan lebih dekat dengan hati penonton. yaka? benarkah? jawapannya pada anda.. wassalam~

4 comments:

momoko-chan87 said...

betol3..sy pn ske tgk cter hantoo..wpun ed3n ni agk penakut sbny.hahaha..maybe like u said lbey dkt di hati..seramnye cm nak terjabut jantung pn ade kekadg..haha.lbey2 lg filem seram thailand..hohoho..mmg adrenaline rush thap max laa T_T

hami asraff said...

momoko-chan87 --> sy layan suma cerita. cerita seram 1 of my fav muvie :)

momoko-chan87 said...

hi ni momoko87 aka umairah..sila2 la follow sya kalu x keberatan ye..nk amik peluang promote blog sy yg xseberapa..hehe

http://momoko87.blogspot.com

=P

Penawar said...

tgk gmbr & da mking of mmg seremm...tp cite xtgk g...tkut xleh tdor mlm...he3...npe xkmen cite avatar??? ;p