Sesi Monolog Dalaman

Wednesday, December 30, 2009

Cerita


Assalamualaikum w.b.t


Selamat hari selasa semua. Aku selamat sampai di bumi Shah Alam. Alhamdulillah. Aku menaiki bas sHAMIsha holiday. ( aku boldkan dekat HAMI tu. hehe ~ :-) ). InsyaALLAH lepas ni ingat nak naik bas siang la. Sampai-sampai je teringat akan sebuah cerita yang teringin nak bercerita di sini. Oh tak best pun cerita ini. Sungguh! Aku tidak memaksa engkorang membaca ya. So tak best jangan salahkan aku. ( bersiul ). Cerita-cerita yang bakal aku cerita ni mungkin bersangkut paut. Mungkin!


CERITA 1


Semalam, 28 Disember aku sempat menengok cerita sinetron di tv3. Eh sinetron ke apa entah. Yang pastinya cerita Indonesia. Ala, cerita dongeng yang bersiaran pukul 3.00 petang tu. Aiceh buat-buat tak tahu pulak, padahal kamu orang pertama *celapak depan tv tu. Tiap-tiap hari cerita ni. Semalam ceritanya bertajuk ' Manusia Ular Dan Kurcaci Alas Gendol '. Sumpah aku tak paham apakah yang dimaksudkan dengan kurcaci alas gendol tu. Kamu paham? Bagitau la aku. Oh cerita mereka memang totally mengarut, dongeng, tak masuk akal, direct tetapi best jugak layan. Hihi ~ Cerita diorang ni macam just go thru' je. Maksud aku macam sangat mudah solution untuk sesuatu problemo tu. Tak mengapa la, itu karya mereka kan? But the last part is sangat best which is akan hidangkan para penonton dengan nilai-nilai murni dan pedoman. Yang ni yang paling penting. Karut- karut pun ada pengisian :-)


CERITA 2


Oh percaya atau tidak beberapa hari yang lalu, adikku dengan jayanya dapat menangkap seekor ular sawa. Ya ular sawa yang ada batik-batik di badannya itu. Panjang dekat 3 meter lebih dan sebesar betis lelaki yang tak berapa besar dan tak berapa kecil. Adei ~ Oh beratnya tidak ketahuan pulak. Haish, ilmu apa tatau la adikku pakai. Tapi setelah dibantu oleh rakan-rakannya la. Tak tahu pulak la agenda mereka terhadap ular itu. Hampa jangan sembelih buat gulai sudah noh. ( Uweak! ) Dan hamba teringat my blogger member pun ada bercerita pasal ular. Cerita dari Insan Tinggi.


CERITA 3


Okey tanpa cakap banyak dipersilakan aku pulak. Sila scroll down sampai bawah




.......................



................



.........




owh scroll down lagi



...........



.......



....




dan lagi




.............



.........




.......




Okey dah dah. Huh ni dia! So tengok dan fikirlah sendiri. Hehe ~





Klik pada gambar untuk paparan lebih jelas dan perhatikan apa di tapak tangan aku. Siap senyum lagi tuu. So tak nak komen apa-apa. Korang sajalah yang komen ye. Hehe ~

Begitulah cerita yang tak best dari aku. Ada bersangkut pautkah? Ada la kot. Fine kan aku dah cakap tak best. Dah bagi warning pun. Nak baca juga. Nasib la. Hoho ~


Wassalam ~


p/s : *celapak = kalut-kalut, cepat-cepat

20 comments:

MiE MaeL said...

mungkin aku lg org pertama mengomen entry ini..hahaha

so kpd iguana y ijau tu : jari aku x sakit k..hahah

setuju sinetron indon mmg mengarut tp de nilai murni... dalam pd masa y sama serapan pluralisme turut ada..

tgk cite BM+BP ketika alya berdoa pada kenjeng ALLAH..tup2 tepi die ad plak PAtung2..hahah try tgk..kalo x silap ler..

Kalo cite bab ular masok umah nie.. kalo nak bunuh mmg de tertibnyer...jgn men tibai je ..kang merana seFamily..

<>

nurkasih said...

Assalamualaikum =)

sinetron TB3..betol2 mgarut...
org dewasa boleh lah bfikir kesahihannya tapi kanak2???...kena ada mama&papa yg tunjuk ajar sekali...

mak aihhh...ular tu jgn ler dsentuh Hami oiiii...coz binatang pling ku gerun adalh "SNAKE"...apa pun nice lorh binatang ciptaan Tuhan tuw.

alhmdulillah selamat sampai...semoge sentesa dlm plindungan Allah s.w.t =)

selamat malam. wassalam

Kejernihanku said...

Salam..huhu..bagus tul blog ni..bersifat santai hehe..cite indon kadang2 mmg pelik sbb dorg percayakan perkara2 karut tu..kalo kite mungkin ade dulu tp skrang makin kurang..tp kat indonesia ade segolongan mereka yang masih percaya penuh pada tahyul2 yang mcm2 tu yang baik tu ambik teladan yang tak tu abaikan..kdg2 lawak plak tgk cite dorg tak masuk akal langsung huhu..by the way I like your song..nice :)

Penawar said...

sllu xp'nah miss cite dongeng 2 cbb lwk...leh rlease tnsion k'ja...hak333....

yg alas gendol 2 kn nm gunung...tp kurcaci 2 xtau plak...myb org kenit 3 ekor 2 kot...heh3...

perghhh...tabik spring r kt adik bro 2 ekkk....leh plak g nangkap ular sawa...ishk3...

apsl pegang ular kcik je??x xtreme lngsng...he3...maenan pnya ular pe....hak3...nway...gd luck!!;p

Ummi Asha said...

salam,
Alhamdulillah selamat sampai..
elah abang teh setakat ulaq plastik sapa pun berani..hehehe..but lau cakap sal ulaq ni sue pun geli geleman gak..hehehehehe..

Nurul 'Izzah said...

Assalamu'alaikum..

Hehe,ada gak sangkut paut. mak saya pun suke je layan sinetron dongeng di TV3 tu :P Mak cakap "daripada tengok cerita lain, baik layan citer budak2 ni".kui3 :P

ngee....ular..

AniS GalaXy said...

salam

temanya ULAR...hehe
from 1st sroty cite dogeng si ular tiba2 menjadi anak kecil yg mampu buat kpg banjir

2nd story
adk awk tgkp ular utk aper ye

3rd story
ular mainan ker ular betul tu...hehehe

alhamdulillah awk slmt sampai ke shah alam. lagi 2 weeks sye akn ke kedah pula. smbg timba ilmu..

[z@ck] said...

tu ulaq betoi ke plastik?
rilek ja muka

hami asraff said...

MiE MaeL --> tahniah sbb jadi org pertama. sila tuntut hadiah kat kaunter ya. TQ! :-)

iguana? dimanakah? hoho ~ tiada komentar aku utk sinetron itu. kamu pun dah bc beri ulasan tu :-)

stuju dgn anda! haih jgn wat maen katok. tersilap katok naya!

ween said...

erk. rilex je muka? photoshop! huu.

ok. kidding :)

Faarihin said...

Assalamualaikum..
singgah sini kejap..

yg last tu ular betul ke ular mainan aje tu..

MaizaC'Joe said...

Salam

cerita dongeng?? emm.. tak pernah tengok.. langsung tak dan.. asyik kerja... time tue kerja.. bab ular plak ee.. geli.. klu ular betul.. tak geli ka letak ular kecik tue ats tangan.. maiza tak sanggup..

MiE MaeL said...

eh dpt hadiah eh..pe hadiah?? hami paradise ke..hahaha
mcm berminat je nak beli hami paradise tu...

hami asraff said...

nurkasih --> segala komentar anda telah direkodkan. terima kasih! :-)

hami asraff said...

kejernihanku --> wsalam. terima kasih atas komentar anda juga.

otak ketat said...

heh. aku suka kot cite dongeng tuh. dia slalu ada time cuti skola kan. so aku tgk dgn adek aku. aku anggap itu sbg masa utk mengeratkan silaturrahim antara kami. wahaha. gila taley bla.

kupu-kupu_cinta said...

erk x dpt nak layan cerita tu kalau kat kolej. busy yg amat. sampai x de mood tgk tv.

sangkut pautnye dgn hencek ular.
berani ea pegang ular cm gitu. ayokk!!!

Anonymous said...

Google Bead Serh Engine. [url=http://www.google.com]Sucks Searh Engine World[/url]
Google Evil Empire. Google adsens Big Scam of the World.
Mai [url=http://archangelsk.narod.ru]it is baned in Google [/url]

Peyan Sanstaro said...

Godek2 jumpa entri ne. Sinetron mengarut? Drama melayu pon kekadang lebih mengarut daripada sinetron. Tambah-tambah hindustan. Lagi bertambah-tambahan mengarutnya. Hehehe :)

Ulaq yang kak Hami pegang tu cm plastik punya ja. Beli dekan pasar canglun 1 ekoq seringgit. Hahahaha ;p


p/s : Kakak or kak sama ertinya abang.. Chill :)

Anonymous said...

eee sengal!!!
ingtkn besar ularnye...halus jew...