Saturday, July 25, 2009

Cuti seminggu sebab...




Assalamualaikum W.B.T

Influenza A H1N1? Hemm, satu nama yang tidak harus diperkenalkan lagi. Dengar saja nama tu kita dah membayangkan macam-macam dalam kepala otak ni. Tapi bahasa kasarnya selsema babi. Huih, haram tuh! Memang wabak ni hebat diperkatakan sekarang ni. Di Malaysia saja dah melebihi 300 kes buat masa ni. Kalau di dunia tak payah cakap la. ( kena semak balik berapa kes ).

So, sedarkah kita sedikit sebanyak all these thing is bala dari ALLAH SWT? Ya, kita kena yakin benda ni. Memang apa yang berlaku di dunia ni semua atas kehendakNYA, semua dari perancanganNYA juga ketetapanNYA. Virus merbahaya ni memang sangat-sangat membimbangkan.

Di sebalik penularan wabak ni, kami ( mewakili semua student UiTM seMalaysia ) sedikit sebanyak terkena tempiasan ni. Dalam pukul 11.00 pagi ( 24 Julai ) aku dapat message dari rakan YMku. Camni bunyinya " Dengar kata UiTM tutup, cuti seminggu, betul ke?! ". Jawabku, " Entah la, tak tahu pun. Sebab apa?! ". " Apa lagi, H1N1 la.. ". Jawabnya ringkas. Selepas solat jumaat, aku bertemu rakan sekuliahku dekat masjid. Perbincangan cuti dan H1N1 la menjadi topik bualan. Memberku itu cakap confirm cuti!. Balik ja rumah, heboh diperkatakan pasal cuti. Waa.. Best2, cuti.. Boleh balik kampung.. Hehe :-)

Tapi di sebalik kebestan itu, ada juga tidak bestnya. Dengar cerita, cuti kami yang seminggu tu bukan burn camtu saja. Tapi perlu diganti. Huhu :-( . Ganti cuti raya nanti. That's mean cuti raya nanti might be kami cuti 3 or 4 hari ja. Alangkah tidak bestnya! Best tak best tak tau la. Yang penting aku tak pi cari tiket lagi. Dengaq cerita ada yang habih dah tiket. Esok la apa pun. Hopefully, ada lagi la. Balik tetap kena balik beb!

Petang tadi pun aku pergi kampus tengok pak cik guard dah pakai mask daa.. Memang dah terasa 'bahang' H1N1 ni. Tapi terfikir juga aku, adakah dengan diberi cuti seminggu ni, dapat prevent this desease? And i didn't get the answer. How about you all?







2 comments:

denoria said...

cuti y u all dpt ni myb dpt elak n krg kan skit risiko nk kna kat uitm kot...
tp..kite kan just usaha..

hmm..ari 2 lpk kl..pas blk dmam..
huhu..mmg da agak cuak la..
tp..alhmdlillah..sehari je..
xde pape...=)

Hami Asraff said...

alhamdulillah xde ape2 kan..