Sesi Monolog Dalaman

Sunday, August 22, 2010

Kita Manusia Yang Berdosa


Tiap kali cuba melangkah,
Tiap kali juga kita rebah,
Rebah di persada yang bernama DUNIA.

Keinsafan yang datang ibarat dedaun kering,
yang ditiup sang bayu dinihari,
Datang dan pergi sekilas cuma,
Sekerdip pandangan mata.

Meronta, tak usah,
Keliru, pasti.
Sakit, perlu.

Selagi punya akal yang sihat,
Selagi itu kejahilan tidak beralas,
Selagi nafsu dijadikan tuan,
Selagi itu diri ditindas.

Mencari cahaya dihujung destinasi,
Kerana apa?
Kerana Kita Manusia Yang Berdosa.




Keinsafan begitu menjalar di hati apabila melihat video ini. Tetapi berapa lama mampu bertahan? KEIMANAN juga jawapannya.

Hami Asraff : Untuk mereka yang sudi Tukar Link dengan blogku ini, sila klik link bawah header saya, Tukar Link. Terima kasih.


25 comments:

manna_salwa said...

salam,
nicely written..
menyentuh jiwa yg penuh noda..
Alhamdulillah, terima kasih ats peringatnnya..

Donha said...

nice entry beb. uitm cuti bila? cuti lambat tak azab ke?

donha = hbz. (new blog!) kah2

•myraSHJ• said...

nauzubillah

mR.sYaH said...

bila tgk rasa ninsaf lepas tu buat balik.. mgkn keimanan itu yg sentiasa berkurangan dan payah utk bertambah..

Bit Zamri said...

Terkejut tgk utube tu..huhuhuhuh~

My recent post : VIRUS apekah ini siap ada lagu rap? huu!

Hasrol Nizam said...

NAk berubah menjadi lebih baik..tepuk dada tanya iman.. =)

pendapat anda?
dosa 24 jam di facebook, sedarkah kita?

FaizalSulaiman said...

semoga kita sempat bertaubat!

selamat berpose,bro!

En iLham said...

sangat bersetuju dengan sajak tu
keinsafan datang dan pergi macam angin lalu
sekejap pergi, sekejap lagi datang kembali

meowwmania said...

Allahuakhbar!

keinfasan itu pasti dtg jika kita sering mengingati mati, insya'Allah..

f_aRa_aINa989 said...

nice one hami..=)

Mohd Shahrul Hafizi said...

Terima kasih atas peringatan. :)

kay-N said...

huhu.."Keinsafan begitu menjalar di hati apabila melihat video ini. Tetapi berapa lama mampu bertahan?"..saye rase takut tp takut yang tatau bape lame bley bertahan..T____T

taqie said...

betul.. bila tgk azab kubur. mmg sgt menginsafkan.. sesungguhnya mati itu yg paling dekat dgn manusia..

iszieylyanziy said...

nice entry,,,,

Zairie Husin said...

sgt menarik.. sedikit memberi keinsafan pada diri :D

my recent post:
JOM MASUK U =)

zyla said...

akhirnya, dpt jugak tgk video ni lagi sekali.. dulu, masa kat matrik, nmpak video ni kt satu ceramah, terkedu skejap.. tq sbb tuan empunya blog share pasal ni..

reen_sofee said...

like like!
kadang insaf kadang tak!

hentakbelipat said...

mmg kite xbole lari dari dosa..besa atau kecik

Liyana_Amdan said...

Salam.
Masya'allah..hidup mati kita ditentukan olehNYA..bila-bila masa kita akan kembali kepadaNYA..Orang-orang yang paling bijak adalah mereka yang sentiasa mengingati mati..Muhasabah diri..

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

ermmm menginsafkan...

Wanzie said...

bagus entry awak bro.... itulah sebahagian petunjuk dari Allah jika orang melakukan dosa... insaflah

Eda said...

thanks...menyedarkan diri ini yang terlalu byk kekhilafan..

keep up the good work..

Miss Fireflies said...

yup..



meaningful..

zaujahafis said...

nice..genius ppeople is always remember about death...

lyiana said...

thanks for post !!!