Thursday, July 22, 2010

Sejarah Header Blog Aku Dan Pengeditan Gambar


Assalamualaikum w.b.t

Err, 8 entri sehari tu sajalah kata. Penyedap rasa gitu. Kalau free memang la aku boleh tulis. Jika unfree bagaimana? Awal-awal semester kurang kebizian lagi. Bolehlah setakat nak mencoret sesuatu di sini.

Ada orang bertanya, maka aku menjawablah.

"Macam mana awak buat header blog awak ni?" @#$^&*! (pujian yang tak dapat disiarkan)

Okeylah bagi tidak menghampakan hampa dan yang bertanya, maka nak jawab la ni. Ada sejarahnya. Sejarah yang secara tak sengaja dicipta. Eh musti hampa ingat aku berposing begitu adalah rancangan yang telah disengajakan aku bukan? Ala mengaku sajalah. Tak marah.

Err, tidak sama sekali. Semuanya berlaku sepintas lalu. Sepontan. Serius. Lorh buat hapa aku nak muhong. Aku pun tak sedaq bilalah aku letak jari jemari di dahi yang kununnya dok pikiaq. Dan tak sangka pulak possingan aku agak 120 darjah menghala ke barat gitu.

Time tangkap gambaq aku tu, aku dengan rakan-rakan tak sebaya pergi bersiar-siar di Bukit Cerakah. Dekat saja dengan rumah sewa. Kejadian berlaku di sebuah tasik. Waktu senja sedang menginjak naik. Tiada kena mengena dengan faktor cuaca.

Yang pastinya secara tak sengaja yang ditangkap oleh rakan tak sebaya yang menggunakan henponku yang dilengkapi 2 Megapixel kameranya. Silalah percaya. Sebagai bukti, inilah rupa paras wajah henponku yang telah dielobrate ciri-cirinya tadi.


Anggun bukan?

Saja membiarkan ia berpossing sedemikian. Memang banyak berjasa sang putih ni padaku. Dulu sang hitam. Baru je salin kulit beberapa bulan yang lalu. Dan perkhidmatan sang putih begitu sangat agak perlu dalam sesi penangkapan apa jua jenis makhluk yang melintasi di hadapan. Pasti akan disnap tanpa rasa bersalah.

Berbalik kepada header.

Yang sebenar-benarnya gambar itu telah ditouch-up dengan jayanya oleh Photoscape. Satu-satunya perisian edit gambar yang aku reti guna yang sungguh senang. Hanya perlu menggerakkan mouse anda sahaja. Gerak dan godeklah apa sahaja yang ada. InsyaAllah hasilnya pasti memuaskan pihak anda. Pihak lain belum terjamin.

Ada makhluk lain di sebelah kiri aku tu sebenarnya sebelum dicrop. Beliau redha dirinya dicrop. Setelah dicrop, maka sesi hentaman penggunaan dilakukan dengan begitu cemerlang. Betul, memang aku hentam saja sepanjang penghasilan header tu. Maksud aku hentam ialah aku main sental je letak itu, letak ini, masukkan kaler sikit, bloomlah, film effect lagi dan sebagainya. Maka jadilah seperti header di atas.

Ada orang kata teknik sentuhan DSLR. Err, gua hanya mampu merenung kelibat DSLR dari jauh. Sungguh. Ya aku mampu. Mampu bermimpi buat masa ini. Memang begitu mempersonaku melihat kilauan DSLR tu. Tapi biarlah orang lain yang memerlukan pakai dulu. Aicehh ~ Kalau sapa-sapa nak bagi hadiah besday ke, aku terima seadanya. Terima kasih. Ucap siap-siap.

Tapi aku memang suka edit sesedap rasa. Sental semampu boleh. Kat bawah ni gambaq-gambaq yang ditangkap oleh kamera henpon sang putihku yang telah diedit oleh Photoscape.










Sebahagian sahaja. Selebihnya tengoklah kat Facebook aku. Yang pastinya memang aku suka edit gambaq dari yang dah sediakala elok sehingga jadi buruk. Yang penting apa adik-adik?

HENTAM JE!

Okey dah bijak tu. Kira okey la. Selamat membuat sesi hentaman. Sayonara.

Wassalam.

Post Script : Hentaman kekadang membawa hasil yang memuaskan diri sendiri. Puaskan diri sendiri dulu. Orang lain belakang kira.


43 comments:

[z@ck] said...

i'm a fan of photoscape too..
paling senang rasanya software tu berbanding photoshop...

hahaha..btw..nice header

munniey suda :) said...

nice one :) dslr insyaAllah kamu mampu suatu hari nanti. nothing is impossible :)

tOm said...

tu dia.. malam2 buta dok wat entri lagi..

RedBoy said...

wahh..sangat menarik header anda.. saya pon buat pakai photoscape saja.. senangkan..

meowwmania said...

ye setuju! photoscape satu2nya perisian utk pengeditan gmbr yg sy reti guna

bg sy photoscape sgt magic huhuu..

Fyzal said...

macam best nye photoscape tu. dia tak sesusah photoshop ker?

nak kena try ni. :)

thumbs up. thanks for sharing.

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

sama lah.. sumi pun pakai photoscap ja nk esit2 gambar nih.. senang dan mudah.. ^__^

tmukmkd said...

photoscape. aku kenal software ni masa dia baru beberapa minggu keluarkan versi stabil. haha.

tapi sekarang aku dah tinggalkan. sebab mungkin kurang sesuai dengan aku. tapi ramai orang guna. mudah kata mereka :D

FarHa said...

salam..

tu la..hanya mampu bermimpi memiliki dslr hekhek..

sy memang suke amik gambo gune fon je..senang..mls nak angkur camera digital ke mana..maklumlee versi lama kan...org punye canggih2 lagi haha..

then suke edit gune potosop jee...

LORD ZARA 札拉 said...

hehhe~

dah abang artis comel~

snap camne pun nampak comel~

kih3~

miss lolly a.k.a luvfareda said...

l0lly pom slalu guna photoscape jew =P

MsXeRoZ Nicole said...

Dropping by~i mimpi nak DSLR pun tak berani~ haha..

diraja22 said...

apa2 pun tetap kacak bro..

ain fathihah said...

macam mana pun gambar hami berposing, tetap hensemmm! hehe.

saya tak penah guna photoscape walaupun ramai org cakap itu yg paling mudah..

lagi terbiasa dgn adobe photoshop

princeduyong said...

waaaa....bagus bagus bro...teruskan idea kreatif tu ye...

KAU DAN AKU

MuNsYi SaMa said...

jari jemari sengaja letak di dahikah?haha..

ak gune photoscape gak. nk blaja edit gune photoshop smpai skang xblaja2. :)

Sharinginfoz said...

header ni kiranya first impression le... saya punya sempoi aja

Jom Makan @Deen’s Restaurant

Wanie-san said...

photoscae mmg senang nk guna!:)

Miro Slav said...

dulu guna photoscape gak..tp skang dah pandai skit2 photoshop...huhuhu
dua2 best

f_aRa_aINa989 said...

setuju photoscape plg senang nk guna..adobe?? saya x reti..hehe..
tp, mmg gambar headertu gempak!!
hehehe..

Syida Shukor said...

i guna photoscape je . tak pandai guna adobe huuu

I*K*T*I*R*A*F said...

salam. :)

aiyark! apasal semua orang cakap photoscape senang ni? apasal saya guna macam susah? (--")
takpe,nak try lagi lah!

~saya lebih gemar PICNIK!

OH! btw, first time tengok header tu,terus teringat Backstreet Boys. Ha ha :D

annadzirah said...

selama ni banyak kali gak dengar orang sebut2 sal photoscape ni.
tapi xpernah pulak nak cuba.
hehehe.
biasa edit pakai picasa/photoshop aje.
hahahaha.
lagipun gejala edit2 ni sy dah kurangkan.
hehehe.
tanpa edit pun kadang tu gambar boleh nampak cantik.
xkesahlah kalau guna hp pun.
kena pandai maen angle ajelah.
(:

Secret Garden. said...

Hehe.. Sy suka guna adobe photoshop lagi. best. tapi, ramai kwn sy yg guna photoscape

nur hidayah isa said...

photoscape senang nak gune..mmg mesra pengguna la..tapi yg tak best nye, xleh edit gmba jadik besar..nti file nye kcik2 aje..dlu pena gak edit gne photoscape then letak kat blog..gambar jadik pecah2..hehe..

saya suke edit gne photoshop :)

reen_sofee said...

suke yg ketiga tuh!
semart!
:)

~roslinda~ said...

nice 0ne!
:)

tim said...

sya pun suka edit pix guna photoscape.senang..

n@m@n said...

oh..ada lagu dewa-hadapi denga senyuman kat situ..hehe

Camellia said...

hee! saya pun guna photoscape.perisian yang sangat mudah dan hasil yang memang memuaskan hati sendiri. :)

nanad said...

gamba smart ;)
photoscape best ;D

Lagenda said...

klulah x keberatan,amik la mak ni jadik anak murid mu utk memberi tunjuk hajar dlm perisian photoscape tu..mak cuma pandai copkan watermark guna menda tu je.. yg laun, wa pu che taw!

Affan Ruslan said...

aku igt tak ramai guna photoscape macam aku. hehe

RaMa2UnGU said...

perkara pertama msuk blog ni mesti tgk header tu..mcm ada aura penarik gitu..mula2 dulu ingtkn guna DSLR gak..al kisahnye yer;)
nice job btw..

ps: edit utk kite leh ke?? ngeeehehehe

Cahaya F. said...

assalammualaikum..
nice :)

Encik Tikus said...

tak reti edit-edit nie T.T

Yatre Hayati said...

oh guna photoscape?? macam menarik jer...heee~ thanks share !!

sweetsal said...

nk guna photoshop pun xreti apa lagi photoscape...hehe

A'iyn Raidah said...

salam

dah berbulan x singgah..
keep it up dude,,

(T_T)bru lps bersin(demam)
hik3...

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

wahhhhh HA diselubungi sejarah hehe =)

p/s: gud luck

Fakeh said...

KAJIAN SEMASA MENGENAI PERKEMBANGAN WAHABBI DI MALAYSIA, SILA GOOGLE TAJUK-TAJUK SEPERTI DI BAWAH INI:-

(a) SIFAT 20 - http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
(b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
(c) Jom Kenali Dr Maza & Co
(d) Ahlul Bait Yang Dicerca
(e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
(f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
(g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah
(h) TAJUK KHAS - BANGSA MELAYU MENGIKUT ULAMA ASWJ

FAKEH KHALIFAH SAKA

chibieteddy said...

hi..suke lah tengok gambar awak..cantik..

sueIM said...

aku suker edit gambar jugak :)

paling suka gambar kau yg depan masjid tuh , auuww