Pembohongan Yang Tidak Munasabah Membawa Kepada Kebenaran

by - May 30, 2010

Assalamualaikum w.b.t

Bersua lagi pada hari dan waktu yang tidak sama sekali. Persuaan yang julung-julung kali diadakan. Berblogging makin hari makin keslowaan. Begitulah apabila bekalan internet tidak dibekalkan. Haih, sapa la nak bekal kat hang. Hang kena pasang la. Okey okey!

Hanya di kampusku yang indah ini tempatku mengonlinekan diri. Mencuri-curi kelapangan di setiap selang masa. Mencuba supaya blog ini seperti mempunyai empunya pengendali. Harap kalian mengerti.

Bilaku online tadi, terasa nak mengonlinekan diri di Yahoo Messenger atau nama manjanya YM. Oh sudah lamaku tak online di situ. Sungguh. Online saja, ada seseorang YMku begini :

(I'll use call her as Z)

Z : Kamu dah tahu sesuatu?

(I'll use call my name as H)

H : Tahu apa ya?

Z : Yang si ***** penipu?

H : Err, apakah? (kurang jelas buat masa ini) Hemm, sekejap ya. Ada kerja sedikit. I'll hit you later.

Z : Okay!

(10 minit kemudian)

H : Okey sambung pasal tadi.

Z : Nampaknya kamu masih belum tahu apa-apa lagi la ni ye. Macam ni, cuba kamu masuk blog ini, (sedang post 3 link blog). Kamu baca dulu untuk mengetahui kebenarannya.

H : Okey okey!

(15 minit kemudian lagi)

H : Meremang bulu romaku baca! Nonsense! Totally freaky! Who is this guy actually?

(banyak perbualan yang tidak dapat disiarkan)




*****************************************************



Kebanyakkan blogger tahu siapa yang aku maksudkan. Yup, ramai yang tahu pasal budak yang pysko ini. Mungkin aku saja yang baru tahu. Mungkin ramai yang tidak tahu menahu.

Tak payah la aku siarkan siapa empunya diri. Biarlah menjadi tanda tanya kepada yang masih tak tahu. Atau kalian explorelah sendiri. Tidak mahu mengaibkan mana-mana pihak walaupun beliau sudah membohongi sekalian rakyat Malaysia. Ya pasti!

Sehingga 45 minit berlalu, i'm still wondering why he being like this. Orang gila barangkali. Ah, bukan cubaan menuduh. Tapi sebuah hakikat. Hakikat yang jelek yang sukar diterima.

Sebuah pembohongan akan berakhir jua. Kebenaran akan tersembul jua. Mungkin beliau mempunyai alasan tersendiri untuk berbuat sedemikian. Apa jua alasan dan hujahan beliau kelak, yang pastinya ianya sebuah hakikat yang sangat sangat memilukan dan mengjengkelkan.

Bohong untuk menarik simpati? Bukan itu caranya. Banyak lagi kamu boleh buat untuk meraih simpati sekalian manusia. Tapi ramai yang mendoakan akan kesejahteraan kamu. Tapi semuanya hanya sia-sia. Again, TOTALLY NONSENSE!

Mungkin ramai yang tertanya-tanya siapakah yang aku maksudkan. Untuk mereka yang tahu, beritahulah kepada yang tahu ya. Atau anda boleh je tanya aku lepas ni. Tapi mungkin aku takkan beritahu secara detail sebab ianya sesuatu yang sangat sangat tidak masuk akal.

Tak usahlah kalian menjadi pembohong. Tiada manfaat langsung yang diraih. Hanya mungkin bencian dari masyarakat sekeliling. Jadilah diri sendiri. Bersyukurlah dengan diri anda. Itu yang paling utama.

Itu saja. Sekian.

Wassalam.

Post Script 1 : InsyaAllah akan cuba mengupdate blogku ini dalam selang masa yang lebih singkat.

Post Script 2 : 2 minggu lagi Final Exam untuk Short Course.

Share/Bookmark


You May Also Like

25 comments