Sesi Monolog Dalaman

Sunday, May 30, 2010

Pembohongan Yang Tidak Munasabah Membawa Kepada Kebenaran

Assalamualaikum w.b.t

Bersua lagi pada hari dan waktu yang tidak sama sekali. Persuaan yang julung-julung kali diadakan. Berblogging makin hari makin keslowaan. Begitulah apabila bekalan internet tidak dibekalkan. Haih, sapa la nak bekal kat hang. Hang kena pasang la. Okey okey!

Hanya di kampusku yang indah ini tempatku mengonlinekan diri. Mencuri-curi kelapangan di setiap selang masa. Mencuba supaya blog ini seperti mempunyai empunya pengendali. Harap kalian mengerti.

Bilaku online tadi, terasa nak mengonlinekan diri di Yahoo Messenger atau nama manjanya YM. Oh sudah lamaku tak online di situ. Sungguh. Online saja, ada seseorang YMku begini :

(I'll use call her as Z)

Z : Kamu dah tahu sesuatu?

(I'll use call my name as H)

H : Tahu apa ya?

Z : Yang si ***** penipu?

H : Err, apakah? (kurang jelas buat masa ini) Hemm, sekejap ya. Ada kerja sedikit. I'll hit you later.

Z : Okay!

(10 minit kemudian)

H : Okey sambung pasal tadi.

Z : Nampaknya kamu masih belum tahu apa-apa lagi la ni ye. Macam ni, cuba kamu masuk blog ini, (sedang post 3 link blog). Kamu baca dulu untuk mengetahui kebenarannya.

H : Okey okey!

(15 minit kemudian lagi)

H : Meremang bulu romaku baca! Nonsense! Totally freaky! Who is this guy actually?

(banyak perbualan yang tidak dapat disiarkan)




*****************************************************



Kebanyakkan blogger tahu siapa yang aku maksudkan. Yup, ramai yang tahu pasal budak yang pysko ini. Mungkin aku saja yang baru tahu. Mungkin ramai yang tidak tahu menahu.

Tak payah la aku siarkan siapa empunya diri. Biarlah menjadi tanda tanya kepada yang masih tak tahu. Atau kalian explorelah sendiri. Tidak mahu mengaibkan mana-mana pihak walaupun beliau sudah membohongi sekalian rakyat Malaysia. Ya pasti!

Sehingga 45 minit berlalu, i'm still wondering why he being like this. Orang gila barangkali. Ah, bukan cubaan menuduh. Tapi sebuah hakikat. Hakikat yang jelek yang sukar diterima.

Sebuah pembohongan akan berakhir jua. Kebenaran akan tersembul jua. Mungkin beliau mempunyai alasan tersendiri untuk berbuat sedemikian. Apa jua alasan dan hujahan beliau kelak, yang pastinya ianya sebuah hakikat yang sangat sangat memilukan dan mengjengkelkan.

Bohong untuk menarik simpati? Bukan itu caranya. Banyak lagi kamu boleh buat untuk meraih simpati sekalian manusia. Tapi ramai yang mendoakan akan kesejahteraan kamu. Tapi semuanya hanya sia-sia. Again, TOTALLY NONSENSE!

Mungkin ramai yang tertanya-tanya siapakah yang aku maksudkan. Untuk mereka yang tahu, beritahulah kepada yang tahu ya. Atau anda boleh je tanya aku lepas ni. Tapi mungkin aku takkan beritahu secara detail sebab ianya sesuatu yang sangat sangat tidak masuk akal.

Tak usahlah kalian menjadi pembohong. Tiada manfaat langsung yang diraih. Hanya mungkin bencian dari masyarakat sekeliling. Jadilah diri sendiri. Bersyukurlah dengan diri anda. Itu yang paling utama.

Itu saja. Sekian.

Wassalam.

Post Script 1 : InsyaAllah akan cuba mengupdate blogku ini dalam selang masa yang lebih singkat.

Post Script 2 : 2 minggu lagi Final Exam untuk Short Course.

Share/Bookmark


25 comments:

LORD ZARA 札拉 said...

Bang, kamu kena tukar setting masa blog kamu ni~

dia tulis sini Sunday 30 May~

FaizalSulaiman said...

hami, aku dah tau dan seperti kau gak aku masih baru tahu.huhu

Encik Tikus said...

siapa dia ? nanti bagi link dia dekat entry aku yee :)

I n n z said...

urm ~
terkejut plak dgr sal dy mlm tadi.
taw dr blog aizul marcello.
hurm ~
ape tujuan sbnr dy ye ?
xD

'AQILAH said...

ramai blogger sedang bergaduh...

Rara said...

siapa? mengapa? kenapa? bagaimana? eheh..btol2 npk tak tahu menahu ni..hehe

naz said...

orang paling genius yaww:) kita sendiri tak mampu baca apa kemahuan nya

Sarah Amir said...

siapakah?

reen_sofee said...

tuh laa!!!
baru tahu gak!
memang panas hati!
kuang asam laa itu org.
haish

SyuQ said...

saper gerangan org tu?

artis malaysia ka?

Dayah said...

Salam Hami,

Yah, tak terkejut sangat heeee ^__^ sbb byk keraguan yang beraja di hati sewaktu awal mengunjungi belog itu.

Siapa2 nak tahu, apa yang Hami maksudkan boleh singgah blog ini:-

http://anuarkamaruddin.blogspot.com/2010/06/pembongkaran-eksklusif-cinta.html

http://ian-tell-u.blogspot.com/2010/06/pembongkaran-eksklusif-cinta.html

bacalah dulu lepas tu fikir-fikirkan.

Hami: betulkan ini.. sekali salah kekekekeke..

To all readers tak kira blog sapa pun, input apa pun kita terima jangan ambil mudah untuk cernakan ia. Kaji dahulu. Pastikan ia fakta. Jangan bulat ambil. Yang baik dari Allah, yang buruk itu manusia yang cari.

meowwmania said...

siapakah dia ituh?? owh aku mmg x tahu...

✿Lovillea✿ said...

siapa diA yaaaaa... hmmmmm

mR.sYaH said...

aku baru tahu..

nampaknya ramai juga yg tertipu termasuk aku..

mengenaldiri said...

siapakah???
dan apakah yg ditipu??

khairiyah said...

salam singgah..
sy pn baru tahu siapa.tp yg peliknya,ape motif dy sbnarnye?n mcm ne anda2 sume dapat tahu yg dy ni hnya berbohong semate2?
sy ade singgah ke blognye smlm.lagu amt mnyayat hati.tp disebabkn itu sume hanyalah penipuan semate2 jd mcm dh x bprasaan ble pegi blog dy..

cokelat said...

saya tak tahu apa2...

aimi-san said...

k.. terkedu~ tak tau ~

HUDA said...

pernah dgr org ckp, tp xpernah tahu
ape neh? huk2

tOm said...

biarlah dia tenggelam bersama labu2nya... :P
arap2 tenggelam x timbul2 la..

noor afzan said...

uu..terkedu..
keliru..
tak tahu siapa..

sape ek?
tinggal link kat blgo saya juga yea =)

SweetyMui2 said...

siapakah gerangan blogger itu wahai hami? :)

tweety suwitt said...

salam..

bila pembohongan jd keterlaluan, akhirnya akan terbongkar kebenaran.

Faiz Daong said...

apa url blog dia? tringat nak tahu siapakah gerangan emmpunya diri SAFWAN HUSAINI ini?

Anonymous said...

apa yang saya cari, terima kasih