Sesi Monolog Dalaman

Wednesday, October 6, 2010

Apabila Hami Asraff Bertemu Imam Muda Asyraf





Assalamualaikum w.b.t



Sebutan nama agak sama. Tetapi hakikatnya berbeda. Mempunyai matlamat yang sama. Tetapi mungkin cara tidak sekata. Sebuah kepastian. 'Jauh Panggang Dari Api'. Hanya mampu mengagumi dari jauh.


Mengikuti perjalanan insan ini selepas beliau dinobatkan menjadi Juara Imam Muda Musim Pertama. Sebenarnya aku tak pernah tengok pun setiap minggu bila program ni berlangsung. Tapi bila selesai program dan setelah mengetahui Mohd Asyraf Bin Mohd Ridzuan Juara Imam Muda Musim Pertama, baru aku download di youtube setiap minggu acara berkenaan sehinggalah malam kemuncak.


Tapi tidak berkesempatan buat entri berkenaan. Dah lama teringin untuk berjumpa Juara Imam Muda ni. First, dekat Jaya Jusco Bukit Tinggi. Hanya mampu melihat dari jauh. Second, di Seksyen 24 Shah Alam. Ada perkara yang perlu dibereskan. Tetapi sehinggalah semalam.


Memang tak bajet pun. Program Weekly Boomerang anjuran UiTM. Ah, dah ada kesempatan, mana boleh lepaskan. Ajak memember pakat ada hal. Last berjaya mengheret si housemate EJAN. (Ejan jangan buat-buat lupa noh)


Antara pengisian malam tadi yang berjaya dirakamkan oleh kepala otak. Tajuk ceramah 'Straight Fighter'. (lupa bawak note)




* "Orang yang luar biasa adalah orang yang mempunyai hubungan luar biasa dengan Allah SWT."


~ MasyaAllah! Kata-kata Imam Muda Asyraf yang betul-betul buat aku tersentap. Tetapi itulah tunjangnya untuk menjadi luar biasa.




* Perancangan Allah terlalu cantik dan sempurna.


~ Imam Muda Asyraf menceritakan yang beliau langsung tidak pernah terlintas untuk memasuki Program Imam Muda. Apatah lagi bergelar Juara. Dan apa yang Allah aturkan itu adalah yang terbaik untuk kita walaupun kekadang di pandangan kita salah. Teringat entri Bunga Dan Rama-Rama.




* Sesiapa sahaja boleh mendapat hidayah dari Allah SWT.


~ Ya. Sebuah kepastian. Allah berhak memberi hidayah kepada sesiapa yang dikehendakinya. Jangan kita memandang rendah pada orang dan kita juga seharusnya perlu mencari hidayah tersebut.




* Perlu dakwah secara halus.




~ Inilah yang kita perlu amalkan. Dakwah mengikut peredaran zaman. Bak kata Ustaz Asyraf. "Buat sikit-sikit, kita tengok apa yang orang muda nak." Itulah seharusnya. Kekerasan bukan penyelesaian.




* Jaga akidah dan akhlak.


~ Akidah dan akhlak ni memang selalu sangat orang cakap. Tetapi percayalah orang akan lihat akhlak kita. Tambah-tambah orang bukan Islam. Maka, jagalah akhlak. (Akidah pun jangan lupa)




5 point yang berjaya dihayati. Selebihnya Ustaz Asyraf suka menceritakan kisah-kisah para Sahabat Nabi yang sangat menjadi pedoman dan iktibar. Dan paling aku suka, kepekatan loghat utara Ustaz Asyraf memang best. Sebab aku pun orang Utara jugak. Hahaha. Layan.


Habis ceramah. Berpusu-pusu keluar dewan. Masing-masing ambil kesempatan nak tangkap gambar la apa lagi. Aku? Macam takdak can ja. (bajet). Eh mana boleh tak tangkap.



Inilah housemate gua, Ejan. Sori pakai henpon murah. Gambaq tak berkualiti.






Mengambil kesempatan dalam kecrowderan. Oh ustaz tak tengok sini pulak dah.


Akibat ketidakpuasan hati, aku 'paksa' tangkap lain. Hehe. Tengkiu la ustaz. (abaikan permandangan di belakang)





Sempat juga beramah-tamah dengan Ustaz Asyraf. Antara bualan kami:

Hami Asraff: Saya pun Asraff jugak ustaz. (ceh tak malu gila habaq)

IM Asyraf: Eh yaka? Sama la noh. (senyum)


Hami Asraff: Saya ada reply Twitter Ustaz, tapi tak reply pun. (berpura-pura keciwa)

IM Asyraf: Oh Twitter saya tu orang yang buat dan bukan saya kelola. Facebook pun macam tu. Jarang tengok.

Hami Asraff: Ustaz, kalau saya tulis pasal ustaz dalam blog saya boleh dak? (nak habaq kata dia blogger la tu)

IM Asyraf: Eh boleh. Sila-sila. Saya pun ada blog. Ada baca dak?

Hami Asraff: Eh musti baca. Wokeh nanti saya tulis saya tag kat Facebook ustaz.

IM Asyraf: Orait!


Ucap tengkiu, salam dan balik. Oh alhamdulillah, Allah beri jugak kesempatan ini untuk aku. Memang teringin lama dah nak jumpa. See, perancangan Allah itu terbaik. Sangat cantik. Beri jugak kesempatan pada hamba Allah ni.

Untuk mengenali Ustaz Asyraf dengan lebih lanjut, bolehlah ikuti perkembangan beliau di:

[1] Blog IM Asyraf
[2] Facebook IM Asyraf
[3] Twitter IM Asyraf




(Ustaz tak suruh promosi pun, memandai je)


Tapi banyak ilmu dan input bakal diperolehi. InsyaAllah. Eh macam panjang dah ni. Okey sekian dan wassalam.

Hami Asraff:
1. 4 karektor untuk Ustaz Asyraf: Kelakar, Humble, Cool, Sempoi.
2. Jurang perbezaan umur hanya setahun, tetapi ilmu kami berbeza. Moga dapat mendalami lebih dari Ustaz Asyraf :)

48 comments:

Afnie Roslan said...

mesti loghat kedah kan sembang...awat tak habaq ceq minat gila dia

tOm said...

Tudia.. Sukanya dia!

bubbles182 said...

saya. sangat. cemburu. :/

dya adriza said...

Saya ni jenis x ikut perkembangan program IM ni. Tapi, kenal la sapa dia ni.

Hami, dia ok kan? Hari tu tengok kat fb member, picture dia kawen,. Fuh.. rasa nak kawen jugak dowh haha.

Tapi, ssh nak cari org mcm tu skg.. saya sendiri pun x de la perfect. So, mimpi lebih baik haha

shigellazoster said...

wah bestnye,... nak jugak jumpe die.. hee..awk kirim salam sye ke die tak?? haha... gurau je...

nadya said...

ahernye,,,alkisah telah di update di blog!
IM asyraf sempoi, wife dia lagi2 la sempoi!
terbaek lahhh asyraf & kak husna!;D

Anonymous said...

Alhamdulillah...akhirnya dapat aku berjumpa dengan imam muda Asyraf...hahahaha..gambar aku paling atas..jangan jeles hami..wekss...

syahrilhafiz said...

tu dia..awat dialog hang cakap dengan ustaz pendek sangat..
cakap la lama sikit..takkan dua2 malu kot...
hehe..best betoi kan bro???

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@Afnie Roslan:

Konpem la loghat Kedah. Lebih tepat loghat utara.

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@tOm:

Suka la jugak.

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@bubbles182:

Err, ada rezeki nanti boleh jumpa.

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@dya adriza:

Dia orait je. Eh nobody perfect :)

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@shigellazoster:

Tak cakap awal-awal :D

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@nadya:

Hehe. Tunggu ke? Ye diorang baik.

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@Anonymous:

Eh macam mana boleh kesilapan teknikal tangtu.

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@syahrilhafiz:

Haish, mana boleh sembang lama-lama. Dia pun ada hal laen jugak.

.sweet-ants. said...

untungnye jd laki bleh amik gmbr ngan dia. klu ppuan cam segan lak ek nk gmbr, x yah laa..
kagum ngan IM asyraff ni

ima said...

sungguh rezeki dapat jmpe die. kejeluzan~

jAuh hAti said...

dpt jmp org sg gelugor nih

tahniah

deeya_shouranlee said...

ala kulli hallin, 'ind fihi ijtihadin fi sabilillah..
ahhaaa... teringin nak dengar ceramah dia online.. thankz sebab promote page ustaz asyraf ek? tq2x..

Anonymous said...

salam...jazakallah hami...jgn puji lebih2..nti tak terjawab dipuji makhluk....sy "IM ASYRAF"..jgn lupa awk cakap nama kita sama...

aliesha kirana said...

seronok tgk imam muda..sejuk je hati..ehehehe... cek pon org utara...ekekeek..sama la kita..

badiuzzaman said...

bila ustaz bertemu ustaz..
mmg hingaq la kan..hehe..
x bapa tau sgt psai program imam muda ni,.nnt la sy try tgk..:)

Farah said...

Allah . Seronok baca . Seronok tengok :)

ribena.illina said...

muke IM Asyraff ala2 cam same dah ngn kamu. heeee~

MuNsYi SaMa said...

ada kirim salam tak? lupa la tu. hehe

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@.sweet-ants.:

Hemm, perempuan memang tak digalakkanlah :)

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@ima:

Alhamdulillah rezeki :)

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@jAuh hAti:

Oh Sg. Gelugor rupanya. Taktau pun.

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@deeya_shouranlee:

Sama-sama. Semoga ada input di sana :)

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@Anonymous:

Eh ni betoi ka IM Asyraf? Macam tak percaya pun ada. Kalau betoi, terima kasih banyak2 sudi komen.

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@aliesha kirana:

Yeah hidup Utara! *tetiba*

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@badiuzzaman:

Haish, aku bukan ustaz la. Aduyai ~

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@Farah:

Dan seronok kamu komen :)

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@ribena.illina:

Eh tengok tak sama pun :D

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

@MuNsYi SaMa:

Ala munsyi lupa la. Lagipun aku baca DM ko lambat. Kesorian.

iqbalsyarie said...

Terima kasih saudara atas perkongsian ini. Dan paling utama, terima kasih kerana menemukan saya dengan facebook dan blog IM asyraf. Terus terjah!! Jazakallah :)

-Insaf sekejap

adilah said...

salam...
baca doh blog hang ni...
ntah kali ke bapa aku dok singgah...
hehehe..

ustaz asyraf mmg sempoi...;)

.azie. said...

bes nye..terasa sgt jeles

::fatihahanapi:: said...

tttu dia ustaz muda kita...

molmolla said...

:D muka beliau sangat berseri dan tenang..

wazy said...

wahhh
boleh ambil berkat sekali tu

Anonymous said...

alhamdulillah bang teh~
bjaya juga jumpa jejaka idaman bang teh..tp kijam la bang teh, x ajak pong!cik makan ada kat s.alam taim tu~

Pencacai Alim said...

pasni ko lak jadi imam muda

miss lolly a.k.a luvfareda said...

pehhhhhhhhhhhhhhhhh

hamzah ian said...

muka lu berdua agak sama

Khaliza Yunus said...

bestnye...hmm, hami..saye berkongsi tarikh lahir dgn IM Asyraf..kan best gitu hehe

Jejaka Terhangat said...

uiks..imam muda asyraf..anda tanya, saya jawab. memang menjawab soalan btol dia. hehe..tp raai yg pertikai masa rancangan tu pkol 7.30. kalau malam sket mesti lagi best..