Apabila Hami Asraff Bertemu Imam Muda Asyraf

by - October 06, 2010





Assalamualaikum w.b.t



Sebutan nama agak sama. Tetapi hakikatnya berbeda. Mempunyai matlamat yang sama. Tetapi mungkin cara tidak sekata. Sebuah kepastian. 'Jauh Panggang Dari Api'. Hanya mampu mengagumi dari jauh.


Mengikuti perjalanan insan ini selepas beliau dinobatkan menjadi Juara Imam Muda Musim Pertama. Sebenarnya aku tak pernah tengok pun setiap minggu bila program ni berlangsung. Tapi bila selesai program dan setelah mengetahui Mohd Asyraf Bin Mohd Ridzuan Juara Imam Muda Musim Pertama, baru aku download di youtube setiap minggu acara berkenaan sehinggalah malam kemuncak.


Tapi tidak berkesempatan buat entri berkenaan. Dah lama teringin untuk berjumpa Juara Imam Muda ni. First, dekat Jaya Jusco Bukit Tinggi. Hanya mampu melihat dari jauh. Second, di Seksyen 24 Shah Alam. Ada perkara yang perlu dibereskan. Tetapi sehinggalah semalam.


Memang tak bajet pun. Program Weekly Boomerang anjuran UiTM. Ah, dah ada kesempatan, mana boleh lepaskan. Ajak memember pakat ada hal. Last berjaya mengheret si housemate EJAN. (Ejan jangan buat-buat lupa noh)


Antara pengisian malam tadi yang berjaya dirakamkan oleh kepala otak. Tajuk ceramah 'Straight Fighter'. (lupa bawak note)




* "Orang yang luar biasa adalah orang yang mempunyai hubungan luar biasa dengan Allah SWT."


~ MasyaAllah! Kata-kata Imam Muda Asyraf yang betul-betul buat aku tersentap. Tetapi itulah tunjangnya untuk menjadi luar biasa.




* Perancangan Allah terlalu cantik dan sempurna.


~ Imam Muda Asyraf menceritakan yang beliau langsung tidak pernah terlintas untuk memasuki Program Imam Muda. Apatah lagi bergelar Juara. Dan apa yang Allah aturkan itu adalah yang terbaik untuk kita walaupun kekadang di pandangan kita salah. Teringat entri Bunga Dan Rama-Rama.




* Sesiapa sahaja boleh mendapat hidayah dari Allah SWT.


~ Ya. Sebuah kepastian. Allah berhak memberi hidayah kepada sesiapa yang dikehendakinya. Jangan kita memandang rendah pada orang dan kita juga seharusnya perlu mencari hidayah tersebut.




* Perlu dakwah secara halus.




~ Inilah yang kita perlu amalkan. Dakwah mengikut peredaran zaman. Bak kata Ustaz Asyraf. "Buat sikit-sikit, kita tengok apa yang orang muda nak." Itulah seharusnya. Kekerasan bukan penyelesaian.




* Jaga akidah dan akhlak.


~ Akidah dan akhlak ni memang selalu sangat orang cakap. Tetapi percayalah orang akan lihat akhlak kita. Tambah-tambah orang bukan Islam. Maka, jagalah akhlak. (Akidah pun jangan lupa)




5 point yang berjaya dihayati. Selebihnya Ustaz Asyraf suka menceritakan kisah-kisah para Sahabat Nabi yang sangat menjadi pedoman dan iktibar. Dan paling aku suka, kepekatan loghat utara Ustaz Asyraf memang best. Sebab aku pun orang Utara jugak. Hahaha. Layan.


Habis ceramah. Berpusu-pusu keluar dewan. Masing-masing ambil kesempatan nak tangkap gambar la apa lagi. Aku? Macam takdak can ja. (bajet). Eh mana boleh tak tangkap.



Inilah housemate gua, Ejan. Sori pakai henpon murah. Gambaq tak berkualiti.






Mengambil kesempatan dalam kecrowderan. Oh ustaz tak tengok sini pulak dah.


Akibat ketidakpuasan hati, aku 'paksa' tangkap lain. Hehe. Tengkiu la ustaz. (abaikan permandangan di belakang)





Sempat juga beramah-tamah dengan Ustaz Asyraf. Antara bualan kami:

Hami Asraff: Saya pun Asraff jugak ustaz. (ceh tak malu gila habaq)

IM Asyraf: Eh yaka? Sama la noh. (senyum)


Hami Asraff: Saya ada reply Twitter Ustaz, tapi tak reply pun. (berpura-pura keciwa)

IM Asyraf: Oh Twitter saya tu orang yang buat dan bukan saya kelola. Facebook pun macam tu. Jarang tengok.

Hami Asraff: Ustaz, kalau saya tulis pasal ustaz dalam blog saya boleh dak? (nak habaq kata dia blogger la tu)

IM Asyraf: Eh boleh. Sila-sila. Saya pun ada blog. Ada baca dak?

Hami Asraff: Eh musti baca. Wokeh nanti saya tulis saya tag kat Facebook ustaz.

IM Asyraf: Orait!


Ucap tengkiu, salam dan balik. Oh alhamdulillah, Allah beri jugak kesempatan ini untuk aku. Memang teringin lama dah nak jumpa. See, perancangan Allah itu terbaik. Sangat cantik. Beri jugak kesempatan pada hamba Allah ni.

Untuk mengenali Ustaz Asyraf dengan lebih lanjut, bolehlah ikuti perkembangan beliau di:

[1] Blog IM Asyraf
[2] Facebook IM Asyraf
[3] Twitter IM Asyraf




(Ustaz tak suruh promosi pun, memandai je)


Tapi banyak ilmu dan input bakal diperolehi. InsyaAllah. Eh macam panjang dah ni. Okey sekian dan wassalam.

Hami Asraff:
1. 4 karektor untuk Ustaz Asyraf: Kelakar, Humble, Cool, Sempoi.
2. Jurang perbezaan umur hanya setahun, tetapi ilmu kami berbeza. Moga dapat mendalami lebih dari Ustaz Asyraf :)

You May Also Like

48 comments