Sesi Monolog Dalaman

Sunday, November 8, 2009

' Benda Ini '

Assalamualaikum w.b.t

Hah kan aku dah cakap aku ni dah addict nak update. Ya la aku dah nak balik kampung halaman terchenta. Kat rumah aku tak dilengkapi dengan perkhidmatan streamyx mahupun p1 wimax ataupun sekonconya yang lain. So aku kena mempergunakan peluang ni sebaek mungkin. Ya tepat sekali!

Sebenarnya masa ini ditulis aku tak decide lagi nak balik bila. tapi waktu aku continue update ni aku dah beli pun tiket bas iaitu pada 9/11 bersamaan esok (isnin) malam. So maybe ini entry terakhir sebelum aku balik kampung. Ada benda nak disetori mori kat sini iaitu mengenai 'benda ini'.

Waa mesti ramai tertanya-tanya apakah 'benda ini'. Ada yang tertanya-tanyakah? Adei~ Kalau tiada, fine. Kunun nak buat suspen la apakah 'benda ini'. Tapi itulah motif aku. Tak tahulah sama ada ianya akan berjalan dengan lancar atau berjalan dengan terhenjut-henjut (apakah perkataan ini?). Tapi harap-harap engkorang semua berada di dalam suspen ketika ini. Ala buat-buat suspen pun tak pa. Gua tak marah. Okey please bagi kerjasama ya. Please bagi rasa suspen tau!

Okey berbalik pada 'benda ini'. Eh kejap2, aku rasa nak letak pic kat end of my story. So aku rasa nanti kat dashboard musti keluar punya pic 'benda ini' Aduh~ rosak plan haku. Adakah aku perlu meneruskan penceritaan 'benda ini'. Okeylah aku cuba. Kalau yang dah ternampak pic itu diam-diam sudah. Hehe~

Sebenarnya ada 2 'benda ini' yang aku nak setori-mori di sini. 1st aku rasa agak penting la. 'benda ini' menghantui aku saban hari. Eh silap, saban minggu. Entah sebab apa. Memang bagi effect la 'benda ini' kat pancaindera aku. Mahupun memberi kesan psikologi geometri kepada aku. 'benda ini' membuat daku terus diselubungi rasa ingin tahu yang menebal dan turut membuat daku terasa seperti tidak sabar-sabar untuk mengetahui what will happen the next. Eh macam dah bagi klu ja. And aku rasa aku takkan bagitau kot apakah 'benda ini' untuk yang 1st ni. Kesorian la. Janganlah memarahi diriku kerna aku terpaksa merahsiakannya. (Waktu ni dah ada suara-suara merdu yang berbunyi, ceh baek takyah gtau kalau macam tu). Okey-okey aku janji untuk 'benda ini' yang ke2 aku bagitau. Siap aku papar gambar secara eksklusif lagi.

The 2nd 'benda ini' is.............. Owh sebelum tu aku nak cerita la sikit pasal salasilah 'benda ini'. Eh salasilah ke? Entah, hantam je la. Ianya bermula pada tahun 2003. Kalau tak silap aku. Dan yang pastinya time tu aku sedang menuntut di uitm penang dalam jurusan... Eh jangan melalut. Fokus2! Aku diperkenalkan 'benda ini' oleh seorang kawan. Mula tu aku tak tertarik pun kat 'benda ini'. Tengok gitu2 ja. Tapi entah kenapa pada penghujung tahun 2006 aku rasa tertarik untuk mendekati 'benda ini'. Serata negeri dan tempat aku mencari 'benda ini'. Tapi tidakku temui. Kesian kan kat aku? Huhu~ Maybe bukan jodoh aku dengan 'benda ini'. Eh memang la tiada jodoh. 'benda ini' is benda okey. (cuba melengah-lengahkan para pembaca).

Sehinggalah kelmarin (sabtu, 7/11) aku temui 'benda ini'. Bayangkan selama 6 tahun kot aku mencari 'benda ini'. Tapi rasa-rasa ikan la, ramai yang telah memiliki 'benda ini'. Yaka? So aku ni yang last2 la ek. Adei~ Biarlah, janji sekarang 'benda ini' milik aku. Hahahaha~ (gelak orang baek). Dan aku rasa tak sabar-sabar nak mengexploracekan 'benda ini'. Jaga kau!

Kenapa aku perlukan 'benda ini'? Jawapan yang tepat ialah aku pelukan jawapan di sebalik 'benda ini'. Best tak jawapanku ini? Hehe~ Actually aku telah disyorkan oleh ramai pihak supaya memiliki 'benda ini'. Ceh ramai ke? Rasanya baru 3 orang kot. Adei~ So pendek kata aku perlukan 'benda ini' dan 'benda ini' perlukan aku. Macam itu pun ada ka?!

Di saat ini ramai yang sudah menghentikan pembacaannya setelah menunggu lama untuk aku mengintroducekan 'benda ini' di khalayak ramai. Tak kurang juga yang saspen menantikan kemunculannya. Begitu juga yang buat-buat saspen. Okeylah tanpa membuang masa apakata mempersilakan..........


(loading... 0%)


(loading... 3%)


(loading... 12%)


(loading... 26%)


(loading... 34%)


(loading... 41%)


(loading... 55%)


(loading... 68%)


(loading... 77%)


(loading... 82%)


(loading... 94%)


(loading... 99%)


(loading... 100%)


.........

........

.......

......

.....


ERROR!



Hahahaha! Aku rasa ramai telah menyumpah-nyumpah aku. Tak kurang juga telah mengclose 'a journey' ini. Dan berazam untuk tidak membuka 'a journey' untuk selama-lamanya. Mereka nekad!

Ala gurau-gurau manja ja pun. Inilah cara orang yang dah habis exam bergurau. Diharap engkorang tidak memboikot aku. Ok lah di bawah inilah 'benda ini' yang aku maksudkan. Musti segelintir engkorang pernah melihatnya. Sama-samalah kita saksikan siapakah or apakah 'benda ini'.



Taraaaa..............................




Ceh benda ni ja pun? Hampeskan aku? Tapi inilah ia. Buku yang bertajuk JANGAN BERSEDIH or LA TAHZAN or DON'T BE SAD. Hasil tulisan Dr. 'Aidh bin 'Abdullah Al-Qarni dan diterjemah oleh Norainee Abu. Memang aku perlukan buku ini. Tapi aku tak start pembacaan lagi. Rasanya balik cuti ni aku perlu mentelaah buku 615 muka surat ini. Walaupun dah abih exam kena study lagi. Adei~ Tapi benda ni insyaAllah memberi manfaat kepada aku. So aku tak boleh lepaskan.

Kepada sesiapa yang rasakan perlu memiliki buku ini, sila dapatkan di pasaran. Ops sebelum terlupa buku ini BUKU YANG TERLARIS DI MALAYSIA or in english BEST SELLER. No wonder la haku susah nak cari dulu. Rasanya sampai di sini saja kot. Bersua di laen hari. Ceriakan hidup anda dan jangan bersedih! :) Wassalam~



14 comments:

reen_sofee said...

dah ada and dah bace buku nie!!!! heheh...

besh besh....

iBnU@LmUniR said...

hhahah mmg suspen~ ku tunggu enty terbaru hg nie~ dgn penoh debaran~wawa even kt dashboard da kuar gamba nyer~ wawawa ~ hrm karya dr aid mmg mempunyai value tersendiri even ku x pernah lg membacanyer~ tp y aku tau buku tu menjadi pedoman kat shbt aku yang de manyak masalahn timpa kat die~ sian die~

halamak~ panjng plak komen nie~ sorry ae mkn ruang~ hati2 balik2 kg ae~ jgn lupe jd imam kat kg~ hehe

ninanoOna~~ said...

encek hami!!
agak keterlaluan ya anda ini..
ahahhaahah...
slamat bercuti weh best gila~~

hami asraff said...

reen_sofee : baru skng aku sempat mmbacanya. yup buku ini byk manfaatnya.

Penawar said...

komen ni kuar tjuk ckit tau...he3...

lagu bckground blog ni tjuk pe & spe nynyi???b'minat r.... ;p

dya ilham said...

oh...saya ada buku ni jugak!!
weee..nak sebokkk ;p
tapi...saya punye..yg khusus utk wanita =)

Anonymous said...

nak cari jgk buku ni..tp x smpai kot slama tempoh hami m'carinya..huhu

Ad Rifza said...

Ada gak buku ni tapi knapa covernya lain?..hmmm

DiNa-DiaNa said...

mekasih for ur information..insyaAllah sy akan cuba dapatkannya k..;)

♥ suterakasih ♥ said...

saya pon ada :) bestt..

|Liyan| said...

yup.. aku pun ada buku ni...tapi sampai sekarang masih belum abis baca...ekekekeke..

siti said...

tak dpt lg buku ni..emmmmmm

siti said...

tak jumpe lg buku ni...emmmm

rosyada said...

cm nk crik gak je bku 2...