Kasih Sayang Haiwan

by - March 01, 2012



Assalamualaikum w.b.t

Sebenarnya entri ini adalah untuk kelmarin (Rabu, 29 Februari 2012) yang sangat berpatutan dengan Wordless Wednesday. Orang Kedah panggil kelmarin itu adalah semalam. Jika kelmarin orang Kedah panggil kelmarin dulu. Tak tau la siapa yang reka term-term ni. Turun temurun. Zaman berzaman.

Aku terjumpa gambar di bawah ni setelah menyusuri arus Google image. Sekali tengok, terus tersenyum. Jom senyum sama-sama.


"Saya akan tetap menyayangi awak walaupun awak seekor kucin'. Ini janji saya"


Haha serius cute.

Tapi tertanya juga. Adakah pelukan sang kucin' itu terdorong dengan 'kasih sayang mereka' sendiri ataupun ada orang yang letak tangan kucin' tu supaya peluk kucin' satu lagi? 

Berfikir.

Apa pun haiwan juga punya kasih sayang sesama mereka. Kita manusia ni kadangkala hilang kewarasan. Kasih sayang sesama manusia kadang-kadang tidak ada. Kejam itu senantiasa. Entah kenapa aku sendiri tak tahu. Sifat kebinatangan kadangkala ada pada diri manusia. Jika ada sifat begitu pada diri masing-masing, cubalah rasa malu sikit dengan kucin' di atas ni. Malu sikit pun jadilah.

Eh kejap. Aku cakap tangan kucin' ye kat atas tadi? Maksud aku yang depan tu kaki la. Okey causinsi.

Wassalam.

Hami Asraff:

"Aku menulis apa sahaja. Aku memang suka menulis."


You May Also Like

19 comments