Sesi Monolog Dalaman

Saturday, November 13, 2010

Entri Yang Tiada Tajuk Spesifik





Assalamualaikum w.b.t

Kita sering mencuba untuk menjadi yang terbaik. Walaupun hakikatnya kita tidaklah sebaik mana. Seringkali didengari "sebaik dan sebanyak mana jasa yang ditaburi, pasti ada yang tak puas hati, iri hati." Ah, lumrah manusia yang tidak pernah padam. Perilaku lahiriah yang susah untuk diubah. Turun temurun.

Janganlah kita mencuba sekiranya tidak berdaya. Risiko itu terlalu besar. Tampak tiada apa-apa, tetapi mampu memberi kesan yang mendalam. Kecewa dan dikecewa. Oh tiada siapa mahu. Perkataan itu sudah cukup menggetar jiwa.

Harapan disandar demi keegoan. Seringkali culas dalam mentafsir kenyataan. Hakikat menyedihkan. Kesedihan tidak tertanggung. Keupayaan tidak mampu diharung. Kekhilafan menggunung. Pencarian terkurung.

Indahnya kehidupan. Hamparan telah terbentang luas. Jalan sudah diberi. Cuma harus teruskan berjalan, berlari untuk ke destinasi. Carilah destinasi itu.

Wassalam.

Hami Asraff: Minta maaf belum sempat nak update yang sesungguhnya update. InsyaAllah i will.


16 comments:

Keyrill Eduardo Willeyhem said...

yeap! setuju...heheh! ;)

aliesha kirana said...

sungguh indah nukilan saudara.. tabeek spring!

aYu said...

take ur time dear~

Mari Berbicara Hati ke Hati,
Weekend Yang Indah

Adhwa said...

W'kumsalaam, first time komen di sini. Walaupun da lama duk baca entri HA. Nampak mcm ada something stuck somewhere, panjatkan aduan kepada Dia, insyaAllah tenang dan juga keluarga dan teman taulan. Maaf, jika anggapan tidak mengena tapi hakikat kehidupan begitula, tidak HA maka pd kami (pembaca) atau sesiapa yg berkenaan... Jazakallahu khairan jazak

Eda said...

keep on walking to reach the destination...

hans said...

culas tu apa?
maaf aku xfaham sangat bahasa2 tinggi nih
hehehe

yups
manusia tak pernah puas
itulah hakikatnya

P/S : Jom Tengok Jenis Jeruk Buah - Buahan..Sedap Owhhh!

Maya Ismail said...

salam..hye there..enjoy reading ur blog..good job =)

MUSLIMAH OPTIMIS said...

@hans:

Assalamualaikum..dah terbaca cek tolong jawab.. culas tu sama maksud dengan malas..heheh..

boleh tambah vocab...save..tq

aLya said...

kecewa satu rase yg sangat sakit tapi setiap manusia yg berjaya pasti pernah rase erti sebuah kekecewaan dan kegagalan.. manusia yg paling berjaya adalah manusia yg paling banyak kali gagal namun tak pernah putus asa. insyaALLAH, ikhlaskan hati, mudah-mudahan perjalanan kamu dimudahkan.. may ALLAH bless u HA..

iqbalsyarie said...

Salam ziarah bro. Sangat best blog dan entry2 kamu :)

Post-post menarik.
Allah wujud ke?
Allah Sangat Baik. Setuju?

hikari said...

salam~
hidup kita hanyalah punyai 2 pilihan...

tehr said...

moga2 kita ditunjukkan jalan yang lurus
bukan jalan yang berliku
insyaallah

mengenaldiri said...

salam..

agree!

joegrimjow said...

slamat hari raya bro

asliner said...

salam..
berblogwalking sebentar..
btol ape yang dikatekan..
manusia slalu cube untuk menjadi yang terbaik..
mungkin sbb mahu orang lain jdik yang terbaik..so lbh baik kite berubah kpd yang terbaik sebelum meminta orang lain berubah kpde yang lbih baik..
waalahualam~

Zikri Husaini said...

utamakan kerja yang lain tuh bro... hehe