Posts

Showing posts from July, 2012

Jangan Nilai Manusia Pada Masa Lalu. Lihatlah Mereka Pada Hari Ini.

Image
Assalamualaikum w.b.t
*Situasi di sebuah restoran.
"Nak jadi baik ni memang banyak halangan kan?" Kata sang sahabat tiba-tiba, memecah kedinginan pagi.
"Hurmmmm...." Aku hanya senyum.
"Ni pasai apa hang senyum? Aku cakap serius ni!" Nada sedikit ditekan. Mungkin kurang berpuas hati dengan jawapan aku.
"Hehe. Rileks. Aku senyum sebab apa yang hang kata tu betoi sangat. Sikit pun tak salah." Jawapan yang memihak padanya.
"Tu la pasai. Aku tau la aku ni bukan baik sangat. Tapi tu dulu. Now aku perlahan-lahan nak jadi insan yang lebih baik. Mulalah orang perli macam-macam. Bajet ustaz la, bajet alim la. Macam-macam lagi la. Tambah-tambah bila aku share status-status yang islamik sikit dekat Facebook, terus kena drop. Tension jugak aku. Dugaan maybe!" Akhirnya meluahkan apa yang terbuku di hati.
Aku senyum lagi. Lantas aku bersuara, "Aku tau jawapan ni cliche, tapi for your information and aku rasa hang sendiri pun dah tau rasanya. Na…

Wordless Wednesday #8: Nampak Kejadian Hujan Dari Pesawat. Subhanallah.

Image
On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.

Aku Yang Berdosa

Image
Assalamualaikum w.b.t

Salam Ramadhan semua. Sudah balik dari solat tarawikh? Alhamdulillah. Sekali lagi mahu berkongsi lagu pilihan. Seperti aku selalu post kat entri-entri sebelum ni. Pertama kali dengar lagu ni kat radio Era. Agak best. Memang kena dengan selera halwa telinga aku.

Aku Yang Berdosa - Shahir
Sejauh mana langkah ku di sana
Aku melupakan mu

Seluas mana kau beri padaku
Masih ku angkuh padamu

Segalanya dusta
Gelap mengaburi ku

Ya Allah apa yang bisa
Ku tebus kepadamu
Atas dosaku

Ya Allah ku hina terasa
Biarku bersujud
Untuk ke syurgaMu

Segalanya Dusta
Gelap mengaburi ku

Ya Allah apa yang bisa
Ku tebus kepadamu
Atas dosaku

Ya Allah ku hina terasa
Biarku bersujud
Untuk ke syurgaMu

Ya Allah apa yang bisa
Ku tebus kepadamu
Atas dosaku

Ya Allah hina terasa
Biarku bersujud
Untuk ke syurgaMu








Lagu ini ciptaan Sham Kamikaze. Adakah penceritaan di dalam lagu punya kena-mengena dengan hidupnya? Wallahu'alam. Yang pastinya lirik lagu ni agak menusuk kalbu. Aku dengar sesuatu lagu tu kalau lirik dia best m…

"Ustaz, kalau saya tak pakai tudung saya masuk neraka ke?"

Image
Assalamualaikum w.b.t
Sihat? Alhamdulillah. Kalau tak sihat pi telan ubat. Tak pun pi tengok muka baby. Kalau tak ada baby, tatap dan lihatlah wajah ibumu. Pasti sihat hendaknya kelak. Okey bukan nak cerita pasal ni sebenarnya.
Dan ini ceritanya yang sebenar. Bermula dari sini.
Hari tu ada la lepak dengan member-member. Pekena teh tarik segelas boleh lajak pi sampai empat jam. The power of menyembang lagu tu la. Ralit. Tak sedaq pun dok cerita pasai apa. 
Biasalah bila dah sembang dengan member, semua isu keluaq. Dari gosip dan hiburan terkini dan segalanyalah. Boleh tahan jugak kan orang lelaki kalau boleh menyembang. Haha sehingga permasalahan dunia semua angkut sekali. Hebat sungguh.
Tiba-tiba member sorang ni ada satu kisah.
"Aku teringat ustaz aku cerita. Lucu dan menarik!" beliau memprovokasi.
"Cerita apa tu sampai lucu dan menarik? Cuba hang story tengok." ceh berjaya memprovokasi aku rupanya.

"Macam ni. Ada sorang ustaz ni. Dia cerita ada sorang anak …