Apa Matlamat Hidup Aku Sebenarnya?

by - February 15, 2014


Tak boleh tidur. Golek sini, golek sana serba tak kena.

Bangun.
Buka lampu.
Capai buku.

Lihat jam. Pukul 2.33 pagi. Oh insomnia menyerang lagi. Nasib baik esok cuti. Makanya memberi chance insomnia merajai minda dan hati.

Teringat sesuatu. Dalam kelas tempoh hari. Semasa berceritakan sesuatu pada students aku. Oh ya, aku memang suka bercerita. Mohon students aku bertabah dengan cerita-cerita penglipur lara yang sering disampaikan.

Aku cerita kat depa mengenai tiga manusia yang terdampar di pulau. Suatu hari depa terjumpa lampu ajaib. Bila digosok lampu ajaib berkenaan, keluarlah jin. Ya part ini tahyul. Makanya layan sahaja.

Lebih kurang macam cerita Aladdin. Bila keluar jin, jin cakap kat depa dia mampu tunaikan 3 permintaan depa.

So manusia pertama meminta supaya dia pulang ke rumah kerana terlalu rindukan isteri tercinta. Jin tunaikan permintaannya.

Permintaan manusia kedua pun mahu pulang ke rumah kerana rindukan anak-anaknya. Jin tersebut juga mampu tunaikan permintaan manusia kedua tadi.

Tinggallah seorang sahaja iaitu manusia ketiga.

Hmmm... Agak-agak anda tahu apa permintaan manusia ketiga ini?

Dia meminta supaya manusia pertama dan kedua kembali ke pulau berkenaan dan mahu bertanya pada mereka apakah permintaan paling sesuai.

Jin pun menunaikan permintaan manusia ketiga dan sekaligus jin hilang dari pandangan mata. Maka, mereka bertiga pun terus terdampar di pulau berkenaan sampai bila-bila.

*******

Moral cerita di atas:

Hidup kita semua perlu ada matlamat. Matlamat pula haruslah jelas. Bukan hanya ikut telunjuk dan kemahuan orang lain.

Berfikir panjang sebelum melakukan sesuatu. Bukan hanya main hentam sesuka hati tanpa memikirkan natijah yang bakal dihadapi.

Itu saja mahu berkongsi.

Mahu rebah kepala semula.

Tutup mata.

Tanya pada diri.

"Apa matlamat hidup aku sebenarnya?"

Hami Asraff:

"Sebelum tidur set matlamat yang jelas di minda. Moga bangun esok pagi dengan hati positif dan jiwa bersemangat waja."

You May Also Like

16 comments

  1. Masa sekolah dulu matlamat hidup nak berjaya banggakan mak.bila dah kawen ada anak matlamat hidup terus tukar jadi lain.lebih kepada nak didik anak..bila dah tua nanti mungkin tukar lagi..entah berapa banyak dah matlamat hidup asyik brtukar..hahahah

    ReplyDelete
  2. as usual, buat saya berfikir...
    thanks hami. :)

    ReplyDelete
  3. @diana: Ya matlamat manusia ni sering berubah-ubah.

    ReplyDelete
  4. matlamat ni ada jangka panjang, jangka pendek, kena detail. nak berjaya mcm na? duit berapa byk, ilmu berapa bnyak..

    ReplyDelete
  5. Bagi orang beriman ,kehidupan akhirat pastilah menjadi matlamat mereka. Dunia shanya sementara.

    ReplyDelete
  6. assalam..silent reader yg dah bertahun tak menjengah.haha..
    new entry: http://adilahisharudin.blogspot.com/2014/03/mh370-sejauh-mana-kehebatan-teknologi.html

    ReplyDelete
  7. Apa matlamat yang terbaik tuan??? saya binggung...

    ReplyDelete
  8. Apa matlamat yang terbaik tuan??? saya binggung...

    ReplyDelete
  9. Tuhan jadikan kita kenapa? Apa tujuannya...bingung. Byk sngt pendapat.

    ReplyDelete
  10. Men dapat kebahagiaanNya yang sebenar..

    ReplyDelete
  11. Mendapatkan kebahagiaanNya yang sebenar.

    ReplyDelete
  12. Mendapatkan kebahagiaanNya yang sebenar

    ReplyDelete
  13. kelakar ceritanya....

    ReplyDelete

Setiap komen anda akan diapprove dengan senyuman :)