Allah Itu Terlalu Dekat Dengan Manusia

June 18, 2012






Kita sering merasakan yang Allah itu jauh. Sebab itu kita tidak takut melakukan dosa. Allah itu terlalu dekat. Malah, sentiasa ada di setiap iringan jalan kita. Kalau dosa itu nampak seperti di langgar lori kontena yang berkelajuan sangat tinggi, pasti ramai manusia yang takut melakukan dosa. Andai pahala itu seperti guguran intan dan pertama di langit sana, pasti ramai manusia berlumba-lumba mendapatkannya.


Hami Asraff:

"Kita boleh jadi baik jika tidak mahu jadi jahat. Takuti Allah. Taat pada Allah."


You Might Also Like

17 Comments

  1. Yeap, Allah is very near. Setiap kali sakit kepala, sakit tengkuk, sakit bahu ker terasa cam nak kena tarik jer nyawa tu anytime.....anywhere.. Salam beramal.

    ReplyDelete
  2. @mamawana Ye Allah terlalu dekat. Apabila menyedari akan hakikat ini, barulah kita takut akan Allah.

    ReplyDelete
  3. yg tak pernah jauh..is Allah

    ReplyDelete
  4. allah tak pernah tinggal kan kita walau sedtik pun.. selalu ada disamping kita.. :)

    ReplyDelete
  5. @sweetkurma Allah lebih dekat dari urat nadi leher kita.

    ReplyDelete
  6. kata-katanya sungguh indah. =) terima kasih kerana mengingatkan saya.

    ReplyDelete
  7. "Sesungguhnya Tuhanku sentiasa dekat, lagi sentiasa memerkenankan permohonan hambaNya'"
    (Surah Hud, 11:61)

    ReplyDelete
  8. kalau dosan dan pahala itu nampak..
    tiada sudah segala jenayah yg sedang berleluasa macam sekarang ni...

    ReplyDelete
  9. Aku selalu jugak laroo.

    bila hati ni tak tenang, baru nak makin dekatkan diri dengan Allah..

    hmmmm.

    maaf lambat reply soalan pasal "reply " komen tu.

    tengok blog bro ni, sekarang dah ada button reply..

    ReplyDelete
  10. @oshinz Mengingatkan diri yang leka ini terlebih dahulu.

    ReplyDelete
  11. @Cik Nur Ya perkataan 'kalaulah' itu terlalu indah.

    ReplyDelete
  12. @Syazwan Che Deraman Itulah manusia. Aku baru try je tutorial ni. Tengok2 jadi pulak. Thank you :)

    ReplyDelete
  13. Setakat mana kita boleh faham bahawa Allah itu dekat? Belajar ilmu Tauhidullah dgn guru yg benar utk menambah ilmu dan kefahaman kita tentang mengenal Allah Azza Wajalla. Di awal agama itu ialah mengenal Allah. Ameen.

    terimakasih admin.

    ReplyDelete

Setiap komen anda akan diapprove dengan senyuman :)

Subscribe