Monday, June 18, 2012

Allah Itu Terlalu Dekat Dengan Manusia






Kita sering merasakan yang Allah itu jauh. Sebab itu kita tidak takut melakukan dosa. Allah itu terlalu dekat. Malah, sentiasa ada di setiap iringan jalan kita. Kalau dosa itu nampak seperti di langgar lori kontena yang berkelajuan sangat tinggi, pasti ramai manusia yang takut melakukan dosa. Andai pahala itu seperti guguran intan dan pertama di langit sana, pasti ramai manusia berlumba-lumba mendapatkannya.


Hami Asraff:

"Kita boleh jadi baik jika tidak mahu jadi jahat. Takuti Allah. Taat pada Allah."


17 comments:

mamawana said...

Yeap, Allah is very near. Setiap kali sakit kepala, sakit tengkuk, sakit bahu ker terasa cam nak kena tarik jer nyawa tu anytime.....anywhere.. Salam beramal.

Hami Asraff said...

@mamawana Ye Allah terlalu dekat. Apabila menyedari akan hakikat ini, barulah kita takut akan Allah.

azila said...

yg tak pernah jauh..is Allah

Hami Asraff said...

@azila Yang sering menjauh, manusia.

ColOurful life said...

allah tak pernah tinggal kan kita walau sedtik pun.. selalu ada disamping kita.. :)

sweetkurma said...

betul sangat dekat

Hami Asraff said...

@ColOurful life Allahuakbar!

Hami Asraff said...

@sweetkurma Allah lebih dekat dari urat nadi leher kita.

oshinz said...

kata-katanya sungguh indah. =) terima kasih kerana mengingatkan saya.

LynNyusuf said...

"Sesungguhnya Tuhanku sentiasa dekat, lagi sentiasa memerkenankan permohonan hambaNya'"
(Surah Hud, 11:61)

Cik Nur said...

kalau dosan dan pahala itu nampak..
tiada sudah segala jenayah yg sedang berleluasa macam sekarang ni...

Syazwan Che Deraman said...

Aku selalu jugak laroo.

bila hati ni tak tenang, baru nak makin dekatkan diri dengan Allah..

hmmmm.

maaf lambat reply soalan pasal "reply " komen tu.

tengok blog bro ni, sekarang dah ada button reply..

Hami Asraff said...

@oshinz Mengingatkan diri yang leka ini terlebih dahulu.

Hami Asraff said...

@LynNyusuf Amin. InsyaAllah :)

Hami Asraff said...

@Cik Nur Ya perkataan 'kalaulah' itu terlalu indah.

Hami Asraff said...

@Syazwan Che Deraman Itulah manusia. Aku baru try je tutorial ni. Tengok2 jadi pulak. Thank you :)

annisa said...

Setakat mana kita boleh faham bahawa Allah itu dekat? Belajar ilmu Tauhidullah dgn guru yg benar utk menambah ilmu dan kefahaman kita tentang mengenal Allah Azza Wajalla. Di awal agama itu ialah mengenal Allah. Ameen.

terimakasih admin.