Sesi Monolog Dalaman

Friday, October 7, 2011

Aku Seorang Insomnia



Assalamualaikum w.b.t




Entah. Entah kenapa. Entah kenapa semuanya jadi tidak kena. Fikiran bercelaru. Tidak menentu. Keadaan menjadi sebu. Resah. Gelisah dan turut mendesah. Cukup tidak suka bila semua rasa ini hadir. Rasa yang tidak mampu digambarkan dengan kata-kata. Hanya mampu bertelingkah dengan nada.

4:15 pagi.

Seperti kebiasaan. Aku memang sukar untuk lelapkan mata. Walaupun dicuba berkali-kali masih tidak berjaya. Dari baring ke kiri, beralih posisi ke kanan, baca doa tidur, berselawat dan segala. Semuanya sudah dicuba. Tetapi masih tidak mendatangkan sebarang hasil. Lantas aku capai laptop yang tak jauh dari kepala. Harap jari jemari yang menari-nari di papan kekunci menjadi solusi.

Aku pun tak ingat sejak bila aku tak dapat tidur malam. Telah menjadi rutin yang aku sendiri tidak ingini. Kalau melebihi pukul 4:00 pagi aku masih belum tidur, memang aku takkan tidur sampai masuknya waktu subuh. Jika tidur juga, nescaya aku akan terlepas solat subuh dengan jayanya. Mata, silalah bertahan!

Jadi aku mencari sesuatu di enjin carian. Dan hasilnya:


Sebenarnya insomnia sendiri bukanlah merupakan suatu penyakit. Terkadang insomnia hanya merupakan manifestasi dari suatu kondisi fisik seperti kelelahan yang menumpuk karena kurangnya tidur dalam jangka panjang, atau gejala dari ketidakseimbangan emosional yang sedang dialami seseorang.

Kekhawatiran akan keadaan keluarga, ekonomi, dan kesehatan yang menyebabkan pikiran seseorang menjadi terlalu aktif juga dapat menyebabkannya sulit untuk rileks. Demikian juga dengan penyalahgunaan substansi tertentu seperti pada penggunaan obat-obatan, alkohol, kopi, kafein, cola, atau terlalu banyak meminum minuman penambah energi lainnya adalah salah satu penyebab insomnia.

Insomnia umumnya hanya berlangsung selama beberapa waktu, dan terbagi menjadi beberapa klasifikasi sesuai dengan berapa lama kondisi ini dialami oleh seseorang. Secara garis besar insomnia dibagi atas insomnia akut (acute insomnia) dan insomnia kronis (chronic insomnia). Insomnia akut berlangsung dalam waktu yang singkat, yaitu antara 1 malam sampai beberapa minggu. Insomnia yang disebut kronis yaitu bila penderitanya mengalaminya selama sedikitnya 3 malam dalam seminggu dan berlangsung selama 1 bulan atau lebih. Transient insomnia dan short-term insomnia termasuk dalam kategori acute insomnia.

Aku copy paste sebahagian sahaja. Selebihnya di sini: LINK

Tak dapat dinafikan. Aku pencinta air kopi ais. Kalau tak minum rasa macam tak kena. Tak lengkap. Sudah addicted barangkali. Dan satu perkara yang rata-rata manusia alami adalah terlalu banyak berfikir sebelum tidur. Aku tidak terkecuali. Bukan sengaja mahu berfikir. Tetapi segala caca merba permasalahan dunia akan tiba waktu begini. Memang pelik. Jadi terpaksa layan 'kerenah' minda ini.

Rasa cemburu dengan sesetengah manusia lain yang letak saja kepala di bantal terus terlelap. Macam-macam petua aku cuba. Antaranya ada yang suruh minum susu sebelum tidur. Dah cuba. Tapi tak jalan. Sama jugak ada yang suruh membaca sebelum tidur. Berjalan sedikit. Dan saranan untuk menulis diketengahkan juga. Sedang mencuba. Cuma belum lagi cuba menghantuk kepala di dinding. Macam extreme sangat. So hold dulu. Find another option.

Okey dah dapat.

Mungkin perlu tiru Mr. Bean. Kira kambing biri-biri. Sampai tertidur. Aku cuba sekarang.



Wassalam.

Hami Asraff:

"Teruskanlah melangkah walaupun perlahan, asalkan jangan berhenti."


32 comments:

Cik Bulat said...

sama T__T tapi hanya bila berada di rumah, di kolej cool saja. T__T

Khairiz said...

sama la ngn saya hampir 3 minggu da x boleh tido malam..:(

nur said...

clear off mind.bc ad-dukhan;al-mulk.iA..

Puteri Biru said...

aku plak ada time mmg susah nak tdo. and ada time senang je.

mungkin bila otak n badan letih. senang nak tido.

yui92 said...

minum susu sepatutnya berkesan.. tapi dia bukan bg kita snang tdur.. susu bantu buat tidur kita jadi nyenyak..


*setakat yg dibuatlah*

kembatolo™ said...

teruskan menapak walaupun dengan merangkak. =)

Fina Fento said...

dulu kalau tak boleh tidur, baca buku teks fizik atau sejarah. nescaya tidur lelap lepas tu :p

kakachan said...

saye pon ade masalah mcm tu mase study.penah jugak kire kambing tu.tp lagi takleh tidoq.try this.

japan puzzle griddler

leh dapat kat mph rasenye. its work

Elie Lily said...

Elie dulu penah ada insomnia jugak! nak tidur kena kira kambing tau! penah dulu sampai angka 4000 pun still tak leh tido!
bila dah masuk universiti 3 tahun lepas, baru okey insomnia tu.. :)

momo said...

nak tido senang je, penatkan diri bersungguh2 before malam, seperti pergilah bersenam. seperti kitorg, haha, kadang2,belom kul 10, da terlena kepenatan kerja.

-ChiNtaBuNge- said...

sy juga pernah x bole tidur malam...hampir seminggu...baik siang maupun malam....lagsung x tidur...

Alhamdulillah...kwn bg petua amalkan minum teh + madu....
cuba la amalkan....Dengan izinNya lepas tu sy dh kembali normal :)

zazi said...

Insomnia,hurm sedihnya.

Stop thinking nonsense and take deep breath.

This world is out of our control, control only what is within our range. We cant hope tat everything is perfect because we arent perfect either.

Stop taking cafein, replace with something healthier,like juice.

Imsomnia can drive us crazy, so DO sumting.

wafa azman said...

assalamualaikum,

hihihih.. finally Hami buat post pasal insomnia. heheehe~
saje nk share, sbelum ni sy pn slalu jg susah nk lelap walaupun dh baring 2-3 jam atas katil tu. Lately ni senang skit nk tido sbb pagi2 after subuh sy klua morning walk /jog sejam. skrg senang skit lelap. maybe awk pn kurang exercise kut ;D

p/s: bile takleh lelap, pagi2 buta duk layan twitter..hahaa~

Cik S said...

salam=)
kali pertama baca blog ni, rasa mcam "ini lah dunia maya yg bgus utk kongsi msalah..."
insomnia(salah stunya)...terime ksih, byk output blog anda djdikan sbagai input buat kami smua...fighting(^^,)

Anonymous said...

duk rmh nty ok lh,, kt u mmg mcm 2...

kembaq utaqa said...

samalah.. bulan mei lepas kat hostel UUM,tapi time tue final exam.. 4 hari xleh tido mlm.. bila dapat balik rumah.. FUhh!!! best.. nyenyak tido..
yg peliknya, esok tue x pulak sakit kepala.. cuba kalau x tido malam sbb fb ka, blog walking ka.. menyembang ka, mau berdenyut kepala esoknya....

kembaq utaqa said...

samalah.. bulan mei lepas kat hostel UUM, tapi time tue final exam.. 4 mlm xleh tido.. bila dapat balik rumah.. Fuhh!!! best.. nyenyak tido..
tapi yg peliknya, walaupon berhari-hari x tido mlm, x pulak sakit kepala, x pulak rasa ngantok esoknya, cuba x tido sbb fb ka, bogwalking ka, menyembang ka, mau sakit kepala esoknya..@___@

kembaq utaqa said...

samalah.. bulan mei lepas masa kat hostel UUM, tapi time tue final exam.. 4 mlm x leh tido, bila dpt balik umah lega.... nyenyak rasa,,

tapi pelik pulak, walaupon ber-hari2 x tido mlm, x pulak rasa ngantok atau sakit kepala esoknya, cuba kalau x tido mlm sbb fb ka, blogwalking ka, menyembang ka, maunya jadi ulaq senduk menyengguk dalam kelas esok.. hahaha...

kembaq utaqa said...

samalah, masa bulan mei lepas kat hostel UUM, tapi time tue final exam, 4 mlm x leh tido, bila dapat balik rumah.. fuhh!!! lega rasa.. nyenyak tido..

tapi pelik pulak, walopon ber-hari2 x tido mlm, x pulak ngantok ataupon sakit kepala esoknya, cuba kalau x tido mlm sbb fb ka, blogwalking ka, menyembang ka, maunya jadi ulaq senduk dok menyengguk dlm kelas esok.. hahaha...

RARA aihara said...

patut la kdng2 pagi2 nampak on9...
hermm...

aNdi.Hanin::حنين نظوره said...

insomnia ni, susah nak tidur, susah nak bangun jugak ye tak?
(sebab bila dah dapat tidur, nikmatnyeee..kalau bleh xnak bangun dah)

=_=" me too.

ada jugak terbaca, orang yg susah nak lelap ni sebab banyak toksik dalam badan. pergi buat bekam le ok kot. sunnah.hehe

liana said...

assalamualaikum. pernah alami jugak benda yang sama. tension, sampai pernah menangis sambil tendang-tendang katil. heheh.
cuba try chamomile tea about half an hour before sleep, lepas tu masa nak tidur try bukak soundsleeping.com, cari mane-mane yang sesuai, then tidur. i've tried before, and it works!

Farah Hanim said...

Assalamualaikum brother Hami :)



Let me share this thing to you.

At-Tirmidhi narrated in his Sunan that Khalid once complained to the Prophet (peace be upon him) that he does not sleep well at night. The Prophet (peace be upon him) said:

" When you go to bed say, 'O Allah!
The Lord of the seven heavens and what is under them, the Lord of the earths and what they carry, and the Lord of the devils and whoever they misguide! Be my supporter against the evil of all Your creation, preventing any of them to cause me any harm or injustice. Mighty indeed are those whom You support, honorable indeed is Your praise, and there is no deity worthy of worship except You "

And about caffein. Actually, caffein will acts very precisely on a single type of neurotransmitter receptor and surely it does prevent a slowing down of brain activity. Surely you'll be facing this insomnia... No doubt at all..




So brother, what you can do, I mean to avoid all these 'late-sleeps' , maybe you can,

1> Drink lesssssssssss caffein. Avoid too much ceffein intake. Will do avoid insomnia, like seriously.

2> OR maybe you can have a healing for your spirit and your body at that particular time :) You can have a qiamullail. In prayers, which are the best deeds, the heart gets connected to Allah the Almighty. Allah’s remembrance is greater and HE surely knows all these things.


Seeking cure of the insomnia from prayers.

Seek Allah. Ask HIM.
If Allah brings you to it, He will bring you through it.

Good luck! :)

[sutera kasih] said...

byk sgt fikir tu..cuba kira bintang :)

mama ju, said...

Aslkm

Mudah2an anakanda bahagia.Amin.

Anonymous said...

mcm mana rasanye x boleh tidur??sy plak jenis yg letak je kepala atas bantal, terus tidur... jenis yg mudah ngantuk pun yee

FiM here! said...

felt the same things when i'm home,tapi kat kolej sangat penat kalau dah start pukul 10 malam. ajaib kan. mungkin kat rumah kene rajin buat kerje baru la boleh tidur awal. :)

lia said...

Assalamualaikum.

Terasa ingin berkongsi apa yang telah terjadi pada diri sendiri. Sebelum ini, dan juga sekarang, saya juga antara insan yang pernah mengalami gejala insomnia. Saya tak ingat bila ianya bermula, cuma seingat saya, saya jarang alami insomnia sebelum kedatangan saya ke negara orang, almost 5 years dah rasanya, lama kan?


"Dan Kami telah menjadikan tidur kamu untuk berehat, dan Kami menjadikan malam(dengan gelapnya) sebagai pakaian(yang melindungi), dan Kami menjadikan siang(dengan cahaya terangnya) masa untuk mencari rezeki". [An-Naba’: 9 – 11]

“Beliau rasulullah S.A.W tidur di awal malam dan menghidupkan akhir malam.” [Mutafaq ‘Alaih]

“Bahawasanya Rasulullah S.A.W membenci tidur malam sebelum(sholat Isya) dan berbincang-bincang(yang tidak bermanfaat) setelahnya.” [Riwayat Bukhari dan Muslim]

"Early to bed and early to rise makes a man healthy, wealthy and wise". [Pepatah Inggeris] *not only for man ya! :P*


Saya jadikan ayat-ayat di atas sebagai motivasi untuk saya cuba sedaya upaya untuk hilangkan insomnia dari diri saya. Caranya sangat-sangat mudah. Hami pun boleh buat :).

Saya ada sertakan cadangan untuk Hami, lepas post-mortem diri sendiri.

lia said...

1. Amalkan membaca Surah At-Tahrim.

2. Waktu tidur saya yang tak menentu, untuk habiskan sisa-sisa kerja atau study, sedangkan saya tahu, boleh je nak buat lepas bangun tidur. Mungkin juga sebab waktu isya' dan subuh yang sentiasa berubah mengikut musim di sini.
>> Memandangkan waktu Isya' dan Subuh di Malaysia tak beza mana, try untuk fix kan waktu tidur dan waktu bangun dari tidur. Kalau pasal kerja-kerja pulak, yang boleh diselesaikan lewat sikit, tangguh lepas bangun tidur. Dalam masa yang sama, kita cuba bangun 30-45 minit sebelum Subuh. Boleh buat Tahajud, pahalanya insyaAllah lebih banyak dari Qiam. Semua orang boleh buat Qiam, tapi hanya sedikit sahaja yang boleh buat Tahajud. Kalau kata takut tak terbangun awal, boleh amalkan bacaan Surah Al-Kahfi ayat 107-110 sebelum tidur, lepas baca niat pukul berapa Hami nak bangun.

3. Banyak berfikir masa dah ada atas katil. Berangan pun ye jugak kot. Heheh.
>> Hami pun alami benda yang sama kan? Cuba, cuba dan cuba sedaya upaya hilangkan sekejap masalah-masalah yang melanda tu. Jangan dilayan "kerenah" minda tu, saje je dia nak kacau Hami. Cakap kat diri, aku kena tidur! aku kena tidur! Nak tahu antara sebab kenapa nak fikir-fikir semua masalah time tidur? Baca yang di bawah ni pulak ye.

4. Effect of caffien yang diambil. Sebenarnya once kita ambil caffien, ia hanya akan bertindak selepas 2-4 jam. Kadang-kadang bila mengantuk baru saya ambil, so no value lah, memang confirm tidur! Tapi bila dah tidur, tidur itu akan jadi tidur yang tak berkualiti, sebab ada brain stimulation, under effect of caffien tadi.
>> Cuba elakkan untuk ambil "air kopi ais" pada waktu malam. Memanglah Hami pencinta "air kopi ais", tapi tak semestinya kena minum at night kan? Ini juga antara sebab-sebab semua masalah datang time nak tidur. Sebabnya, bila ambil caffien, akan ada central nervous system stimulation, sebab tu semua benda nak datang time tidur! Saya sekarang, sebab musim exam, saya akan ambil caffien time lepas Subuh. Macam saya cakap tadi, adanya CNS stimulation, bila study atau hafal sesuatu, cepat je masuk dalam kepala. Dan sebab lain, saya pencinta Air Nescafe suam! :)

5. A Hectic Day! Saya kalau penat sangat, malamnya memang akan insomnia.
>> Saya belum dapat solution untuk yang ni. Yang hanya boleh saya buat adalah dengan berdoa kepadaNya, supaya saya dapat tidur dengan baik dan berkualiti. Dan juga mind-set yang saya takkan insomnia malam nanti.

lia said...

6. Kalau tertidur petang secara berlebihan. Petang dah lama tidur, for sure lah malam nak berjaga kan. Lebih kepada lepas asar.
>> Walau penat macam mana sekalipun, cuba elakkan. Sebab tak elok kan tidur lepas asar. Islam sendiri tak galakkan, dan juga boleh melemahkan otak. Kalau nak tidur petang, lebih baik sebelum Zuhur atau selepas Zuhur. Hanya tidur 30 minit cukup untuk membuatkan badan kita segar!

7. Time exam yang saya tak bersedia. Memang terpaksa stay up sebab taknak tertidur lama.
>> Saya dah tak buat lagi sekarang. Sebab dah jumpa ayat-ayat yang boleh diamalkan untuk saya dapat tidur yang cukup, padat dan berkualiti. Boleh juga amalkan bacaan Surah An-Naba' supaya kita tak tidur secara berlebihan. Sebenarnya tak elok untuk melawan sunnatullah iaitu berjaga di malam hari, sedangkan ianya adalah waktu untuk berehat.

8. Sebab tak boleh tidur malam, saya akan gagahkan diri untuk stay sampai Subuh. Right after Subuh saya akan mengantuk, dan terus tidur.
>>Bila kitaran dah macam tu, memang tak boleh ubah dah la kan? So, kena ubah yang atas-atas tu, baru boleh ubah yang bawah ni. Tak ingat masa tahun bila saya belajar. Untuk setiap manusia, lelaki atau perempuan, ade hormon testosteron yang akan dirembeskan. Ramai orang tahu yang hormon ni hanya untuk lelaki sahaja, tetapi hakikatnya ada pada both, cuma kuantiti je yang berbeza. More dominant dengan sex hormone untuk lelaki. Hormon ni akan dirembeskan 30% higher pada jam 7-9 pagi. Cuba bayangkan kalau kita tidur time tu, of course akan effect our sex metabolism. Saya tak boleh nak cakap lebih, tak belajar lagi pasal ni, maybe next year. Bukan testosteron sahaja, ada lagi, tapi saya tak ingat, dan malas nak buka buku sekarang. Sorry!

9. Saya amalkan makan madu sebelum tidur. Bukan sahaja baik untuk tidur, tapi untuk semua penyakit kan? Rasulullah sukakan benda yang manis, sebab tu akhlah Baginda pun manis :)

Okay, ini sahaja yang saya dapat kongsikan. Macam buat entry lain pulak, panjang sangat, tiga comment sampai. Sorry ya!

Anonymous said...

aku da kira ad 14 ekor kambing bebiri kt dalam pic tu,betol ke? Dr adli

el blog said...

hi en.hami..
agak lama post psl tak boleh tidur ni..
masih sukar tidur ke? cuba amalkan baca Surah Kahfi..
semoga berjaya encik hami asraff)