Tuesday, March 1, 2016

Nyanyian Kanak-Kanak Dari Syria Ini Pasti Buat Anda Menangis


Kalau bosan-bosan, seperti biasa aku akan menusuri Youtube dan mencari lagu lagu best yang sedap didengar. Video-video yang memberi inspirasi. Sehinggalah terjumpa video ini yang terus buat hati tersentuh. Nyanyian seorang kanak-kanak dari Syria ini pasti buat anda menangis.

Seorang kanak-kanak dari Syria, Ghina Bou Hamdan menyanyikan sebuah lagu dari Remi Bandali yang bertajuk "Give Us Childhood, Give Us Peace" dalam sebuah rancangan popular The Voice Kids memang menarik perhatian ramai. Bukan setakat suaranya yang merdu, tapi nyanyiannya yang memukau disusuli dengan lirik yang menyentuh hati, pasti buat anda turut menangis.






Give Us Childhood, Give Us Peace - Remi Bandali


جينا نعيدكم… بالعيد منسألكم 
 Jeena N’ayedkon … 
Bel-Eid Mnes’alkon 
We’ve came to wish you happy holidays … 
and during the holidays we ask you

ليش ما في عنا… لا أعياد ولا زينة 
 Lesh Ma Fee ‘Enna … 
La ‘Ayyad Wala Zeineh 
 Why is that we do not have any holidays or decorations 

يا عالم 
 Ya ‘Alam 
Ye , World

أرضي محروقة 
 Ardhi Mahroo’a 
 My land is burned down 

 أرضي حرية مسروقة 
 Ardhi Huriyyeh Masroo’a 
 My land is stolen freedom 

سمانا عم تحلم… عم تسأل الأيام 
 Samana ‘Am Tehlam … 
‘Am Tes’al El-Ayam 
 Our sky is dreaming , asking the days 

وين الشمس الحلوة… ورفوف الحمام 
 Wein Esh-Shames El-Helwe … 
W-Rfouf El-Hamam where is the beautiful sun … and where is the fluttering of the doves ? 

 يا عالم 
 Ya ‘Alam Ye , World 

أرضي محروقة 
 Ardhi Mahroo’a 
 My land is burned down 

أرضي حرية مسروقة 
 Ardhi Huriyyeh Masroo’a 
 My land is stolen freedom 

أرضي زغيرة… متلي زغيرة 
 Ardhi Zgheere … 
Metli Zgheere 
 My land is small … like me , it is small 

ردولها السلام… اعطونا الطفولة 
 Redoulha Es-Salam …. 
‘Atouna Et-Tufoole Give the peace back to it , give us childhood 

 اعطونا الطفولة 
 A’touna Et-Tufoole 
 Give us the childhood 

اعطونا الطفولة 
 A’touna Et-Tufoole 
 Give us the childhood 

أعطونا الطفولة 
 A’touna Et-Tufoole 
 Give us the childhood 

اعطونا… اعطونا… اعطونا السلام 
 A’touna … ‘Atouna … ‘Atouna Es-Salam 
 Give us … give us … give us peace .


Mari sama-sama doakan negara-negara Islam termasuk negara kita terus dipelihara Allah.

Amin.

Hami Asraff:

"Allah mencurah kasihNya dengan menghantar ujian. Ujian-ujian itu yang menguatkan, bukan melemahkan."

13 comments:

• Ain Cho'in • said...

Sedihnya. (!_!) Semoga negara mereka terpelihara daripada ancaman kafir laknatullah. Aminnnn.

nuyui a.k.a miss YUI said...

doakan yg terbaik..

aRz MoHa said...

Semoga terpelihara semua negara islam...sedih bila mengenangkan negara islam. Sedangkan sejarah telah mengajar terlebih dahulu pemimpin yang hidup dalam keadaan mewah dan lupa pada yang Maha Kuasa adalah pemimpin yang lemah dan mudah di pijak-pijak leh musuh....

Lihat kembali bagaimana hebatnya hubungan pemimpin Islam terdahulu hubungan mereka dengan Allah....

Hari ini pemimpin lebih suka kepada kemewahan

Azhafizah Md Nor said...

Semoga Allah sentiasa melindungi dan memelihara semua umat Islam. Aaminn...

paridah said...

ASSALAM ...MENYAYAT HATI SEKALI SENIKATA LAGUNYA...PEPERANGAN MENYEBABKAN KEMUSNAHAN N PENDERITAAN XMENGIRA SIAPA APALAGI ANAK2...YG BERKUASA MAHU MENGEKALKAN KEKUASAANNYA PADAHNYA RAKYAT MARHAEN YG AZAB.

seri nian said...

sedihnye lirik ni....YaAllahtemptkan syurga bg mereka ameen

Dunia Zumal said...

Sama-sama kita doakan untuk mereka agar dijauhi perkara buruk

Nurul Shahira said...

Allahu, berat mata kita memandang mereka. Berat lagi bahu yang memikul. Keamanan yang dicari-cari entah bila akan berkunjung tiba. May we all stand together and fight together.

Anonymous said...

mcm mana ya hami asraff blh jumpa video2 menarik dan berisi macam ni? selalu klu merayau rayau kat utube tu lbh bnyk terjumpa video biasa2 atau yg kurg bermanfaat

Husna Rahman said...

anak syurga.. ☺

Zie Has said...

dah tengok video ni ituhari ... sedih lah

Busyra Bt Takiyudin said...

sy penah tngok video ni. sedih sngt. mendalam setiap bait ayat lagu ini.

Haslinda Lynn said...

sedih sgt