Posts

Showing posts from October, 2012

Wordless Wednesday #11: The Real Iron Man

Image
On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.

Top 5 Filem-Filem Pendek Yang Bagus Di Malaysia

Image
Assalamualaikum w.b.t

Aku pencinta KamuTiub (sila baca Youtube). Jadi bila malam-malam sebelum melabuhkan kepala ke bantal untuk dibawa ke alam mimpi, aku akan memulakan sesi merayap. Dari satu channel ke satu channel yang lain. Seriously KamuTiub adalah medium yang sangat pantas dan cerdas dalam mengepost video tentang isu-isu terkini. Dari santai, ilmiah, agama, kelakar, menyanyi lagha dan sebagainya. Lagipun biasalah manusia kan lebih suka menonton dari membaca. Ye dak?

Makanya, di sini aku ingin sajikan Top 5 Shortfilm or Filem Pendek terbaik buatan anak-anak Malaysia. Eh wait wait. Top 5 video shortfilm ni adalah terbaik dari penilaian dan tontonan aku. Bukannya buat undian seluruh rakyat Malaysia pun. Okey let's cekidaut di bawah.


5. The Criminal

Mengenai persahabatan. Di sebalik persahabatan, terkandung perasaan cemburu yang membawa kepada niat jahat. Disebabkan niat jahat, sang sahabat sanggup 'menaya' kawannya. Eh mana boleh cerita semua. Klik dan tontonlah sendir…

Manusia Kian Tenat Dengan Hiburan Yang Melalaikan

Image
Assalamualaikum w.b.t
Dah lama aku tak menulis entri mengenai kehidupan masyarakat sekeliling. Kehidupan yang dijalani manusia dalam menongkah arus donia (bukan typo, memang sengaja tulih donia) penuh pancaroba. Terlalu banyak gejala yang memenatkan saraf otak manusia. Keadaan manusia di Malaysia makin tenat. Keadaan manusia Islam di Malaysia makin tenat.
Apa ni? Apa ni? Siapa yang tenat?
Begini. Aku tertengok tivi tiga. Rancangan Vokal Bukan Sekadar Rupa. Bukan sebab nak layan. Tapi terbuka dan terlayan. Ada satu part aksi yang buat aku geleng kepala 180 darjah ke kiri dan kanan.
"Alhamdulillah alhamdulillah. Anak makcik terpilih untuk masuk rancangan ini. Makcik bersyukur." 
Air mata makcik free hair itu bercucuran. Sejurus kemudian terlihat anaknya. Juga free hair. Tapi free hair lain macam sikit. Rambut berkarat.
Lantas gua terus menukar siaran ke tivi empat. Tidak sanggup melihat adegan mencemaskan yang lain. Sejurus selepas itu monolog dalaman telah pun berlaku. Sepat…

Wordless Wednesday #10: Saya Suka Kanak-Kanak

Image
On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.