Posts

Showing posts from July, 2014

Wordless Wednesday #12: Road To Success

Image
On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.

Mentaliti Manusia Sukar Diubah

Image
“Insurans? Pernah dengar, tapi tak tahu la.” 
“Insurans? Nantilah aku ambil!” 
“Sorry, aku tak percaya la insurans. Insurans haram!” 
“Membazir je ambil insurans ni!” 
“Insurans ni macam nak menipu duit aku je.” 
“Buat apa ambil insurans, simpanan aku dah banyak.” 
Antara ayat yang dikeluarkan oleh segelintir masyarakat Malaysia, Melayu khususnya. Bila bercakap pasal insurans, semua macam mahu melarikan diri. Lebih selesa mengelak dari terjerumus mendengar bebelan si agen insurans. Lumrah. Mungkin telah sebati sejak zaman berzaman di hati dan minda kita mengenai apa yang dipanggil insurans. 
Oh ya sebenarnya aku tak salahkan sesiapa pun. Sebab apa? Sebab aku dulu pun macam tu. Dengar je tentang insurans, rasa malas nak dengar. Tambah tambah kalau dapat call dari agen insurans. Mesti banyak gila alasan spontan keluar dari mulut. 
“Sorry Encik, saya busy sekarang ni!” 
“Maaf. Saya dah ada insurans.” 
Terpaksa menipu. Tipu sunat. Ya itulah aku dan segelintir manusia yang lain. Tetapi sehingga…