Ramadhan Dirindui Bersilih Ganti Dengan Kerahmatan 1 Syawal

September 09, 2010Assalamualaikum w.b.t

Sekejap saja rasa. Seperti semalam saja aku ajak member aku Berbuka Puasa Di Masjid Shah Alam pada 1 Ramadhan. Tetapi sekarang aku di depan kaca dekstop dengan jari jemari di papan kekunci menaip entri ini.

Di saat ini jugak kedengaran seperti peperangan saudara sedang meletus di luar sana. Sesudah solat maghrib sahaja. Orang kita cakaplah macam mana sekali pun, mercun memang akan jadi tradisi mereka. Mereka yang suka main mercun tu lah. Aku? Entah setakat ini langsung tak berminat terhadap permainan yang langsung tak nampak manfaat. Mungkin pada sang penggiat mercun begitu banyak manfaat.

Tinggal bab mercun. Mari kita lihat balik sebulan yang lalu. Sebulan yang lalu yang diberikan oleh ALLAH S.W.T untuk seluruh ummat Islam mempertingkat dan memperbaiki amalan. Adakah kita telah menggunakan ke jalan yang sepatutnya? Adakah sudah cukup tampung segala cacat cela dengan setiap amalan yang dilakukan? Adakah?

Aku akui, aku masih belum. Aku mungkin tak mempergunakan masa sebulan yang diberikan untuk tingkatkan takwa kepadaNYA. Manusia ini sering sahaja mengabaikan apa yang diperintahkan olehNYA. Manusia ini masih mencari akan hakikat keredhaan. Mungkin kalian jua.

Tetapi segalanya kini hanyalah tinggal memori. Sejarah yang terpahat dalam lipatan relung masa. Merindui bulan Ramadhan. Bulan yang paling bermakna. Tiada lagi kini. Tahun depan belum pasti. Mungkin Ramadhan yang baru sahaja meninggalkan kita ini adalah Ramadhan terakhir kita. Siapa tahu. ALLAH jua Maha Mengetahui.

Terjumpa sebuah iklan di youtube yang begitu menyentuh hati. Kat bawah ni.


Betul. Iklan yang begitu menyentuh hati. Apa jua dan siapa anda kini, ingatlah kepada insan yang begitu anda kasihi di dunia ini. Kasih mereka tiada tolok bandingnya.

Hemm, okey sekarang mari datang ke mood Hari Raya.

Ucap terima kasih didahului sebab sudi bertandang ke Blog Hami Asraff ini. Sangat hargai kepada yang sudi membaca, memberi komen, 'silent reader' dan sebagainya. Kerana anda blog ini masih bertahan. Masih diteruskan coretan.

Dengan ini aku ingin menyusun 10 jari memohon kemaafan kepada sesiapa sahaja yang akan, sedang dan telah membaca ini. Minta maaf sekiranya penulisan aku ini tidak memuaskan pihak kalian. Minta maaf sekiranya penulisan aku langsung tak beri manfaat kepada kalian. Minta maaf atas segala kekhilafan diri ini.

Semoga 1 Syawal esok hari memberi seribu makna kepada kita semua. Ingatlah mereka yang tidak beruntung daripada kita. Lihatlah diri kita yang masih punyai segala-galanya. Bersyukur juga akhirnya. Alhamdulillah.

Akhir kata, Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin :)Wassalam.

Hami Asraff :

1. Syaitan sudah dilepaskan. Semoga kita tidak menjadi kawannya. Walaupun sebenarnya ramai yang sudah.
2. Raya jemput mai rumah :)


You Might Also Like

13 Comments

 1. selamat hari raya hami! :)
  maaf zahir batin..

  ReplyDelete
 2. selamat hari raya abang hami. hehe ;)

  ReplyDelete
 3. Mane rumah nk mai ni..hehe

  Eid mubarak bro. kullu am wa antum ilallahi aqrab :)

  ReplyDelete
 4. @MuNsYi SaMa:

  Mai raya rumah kawe.
  Eid mubarak bro. kullu am wa antum ilallahi aqrab :)

  ReplyDelete
 5. salam eid mubarak..mohon maaf zahir batin :)

  ReplyDelete
 6. salam eid mubarak..mohon maaf zahir batin :)

  ReplyDelete
 7. selamat hari raya adilfitri..

  nak duit raya...
  yg tua kena bg yg muda.. heheh..

  ReplyDelete
 8. Salam lebaran mr hami asraff.. moga lebaran lebaran kali ini membawa 1001 kenangan..

  kullu 'am wa anta bi khair.. =)

  ReplyDelete
 9. salam aidilfitri :)

  maaf zahir batin

  ReplyDelete

Setiap komen anda akan diapprove dengan senyuman :)

Subscribe