MRTT vs MLTT – Perbandingan Lengkap

April 22, 2018


MRTT bermaksud Mortgage Reducing Term Takaful (atau dalam istilah insurans konvensional disebut MRTA), manakala MLTT pula merujuk kepada Mortgage Level Term Takaful.

Dalam konteks perancangan kewangan Islam, kita digesa untuk menyokong produk-produk patuh syariah, jadi MRTT dan MLTT adalah yang releven untuk tujuan ini.

Ia ditawarkan oleh kebayakan syarikat-syarikat takaful yang ada di Malaysia.


Jadual perbandingan antara MRTT dan MLTT
Ini ialah jadual perbandingan di antara MRTT vs MLTT. Setiap produk ada kelebihan dan kelemahan masing-masing. Kita dapat apa yang kita bayar, tanpa mengatakan bahawa MRTT lebih baik dari MLTT atau sebaliknya.

Dari segi harga, MRTT jauh lebih rendah berbanding MLTT. Cuma MRTT perlu dibayar sekaligus manakala MLTT boleh dibayar secara ansuran. Apapun bagi MRTT kadang-kala ada pilihan yang ditawarkan oleh pihak bank untuk dimasukkan ke dalam bayaran ansuran pembiayaan perumahan yang dibuat.

Pembayaran caruman sumbangan untuk MRTT 100% dibayar untuk perlindungan, sebab itu ia lebih murah. Manakala pula bagi MLTT, ada sedikit nilai tunai.

Selain harga, perbezaan ketara bagi MRTT vs MLTT ialah;


 • MRTT memberi perlindungan kepada baki hutang dan ia akan berkurangan dari tahun ke tahun. 
 • Manakala MLTT pula memberi perlindungan kepada keseluruhan jumlah hutang yang awal dan ia setara dari awal polisi hingga tamat polisi.


Infografik perbandingan MRTT vs MLTT dari sudut perlindungan kewanganCoverage bagi MRTT adalah berdasarkan baki pembiayaan atau pinjaman perumahan yakni akan berkurangan setiap tahun, manakala coverage bagi MLTT pula adalah setara dari awal polisi hingga tamat.


Perbandingan MRTT dan MLTT; dalam situasi berlaku kematian atau lumpuh kepada penghutang atau pemilik rumah


Jadi apa bila berlaku tuntutan dalam kes kematian atau lumpuh, polisi MRTT akan membayar baki hutang kepada pihak bank, manakala polisi MLTT pula membayar keseluruhan pampasan kepada penama dan tanggungjawab penama untuk selesaikan hutang si mati kepada bank. 

Jika pemilik rumah mengambil MRTT, proses pembayaran tuntutan tersebut hanya melibatkan dua pihak, yakni bank dan syarikat takaful sahaja, dan kemudian ahli akan memperoleh rumah terbabit.

Manakala bagi kes MLTT pula, pihak penama atau ahli waris akan terlibat untuk menerima pampasan dari pihak syarikat. Selepas menerima pempasan tersebut, maka pihak waris bertanggungjawab untuk menyelesaikan baki hutang kepada pihak bank. 

Dalam kes ini, terserah kepada ahli waris untuk membayar sekaligus baki hutang atau secara ansuran. Lebihan wang pampasan adalah milik ahli waris, tertakluk kepada faraidh.


Perbandingan MRTT dan MLTT, kesan dan akibat apabila pemilik rumah membuat refinancing atau menjual rumahBagi setiap polisi MRTT, penama atau pemegang amanah polisi ialah bank, manakala bagi polisi MLTT pula, pemilik polisi boleh meletakkan sesiapa sahaja seperti pasangan, isteri, suami, adik beradik, anak-anak dan sebagainya. Polisi MLTT juga kita boleh letakakan syarikat amanah seperti As-Salihin Trustee sebagai penama atau pemegang amanah. 

 Setiap satu polisi MRTT yang diambil hanya untuk satu pembiayaan atau pinjaman perumahan yang kita lakukan. Jadi sekiranya kita lakukan refinancing atau jual rumah tersebut sebelum tamat tempoh maka polisi MRTT tersebut akan terbatal. 

 Perkara ini tidak terjadi jika kita mengambil MLTT kerana setiap polisi MLTT boleh digunapakai untuk beberapa tujuan pembiayaan dan tidak terkesan sekiranya pemilik membuat refinancing atau menjual rumah tersebut sebelu tamat tempoh.


Contoh kes perbandingan bayaran bagi MRTT dan MLTT

Ini adalah sampel kes, perbandingan “apple to apple” di antara MRTT dengan MLTT dari sudut bayaran dan nilai tunai bagi setiap polisi.

Bagi polisi MRTT sudah tentu tiada langsung nilai tunai yang diperolehi manakala bagi MLTT Â pula mempunyai nilai tunai. Ia tidak dijamin di dalam polisi tetapi mempunyai unjuran dengan jangkaan keuntungan pelaburan pihak syarikat takaful.

Jadual ini berdasarkan beberapa quotation MRTT dan MLTT dari bebrapa syarikat takaful di Malaysia, dan jumlahnya mungkin lebih rendah atau lebih tinggi bergantung kepada polisi syarikat.


Rumusan perbandingan MRTT dan MLTT


Secara umumnya,

MRTT sesuai untuk;


 • Rumah untuk KEDIAMAN 
 • Pembelian JANGKA PANJANG 
 • TIDAK bercadang untuk melakukan RE-FINANCING 
 • Umur 35 tahun ke atas 
manakala

MLTT sesuai untuk;
 • Rumah untuk perlaburan
 • Pembelian JANGKA PENDEK
 • Bercadang melakukan RE-FINANCING 
 • Umur bawah 35 tahun

Sumber artikel oleh: rahsiatakaful.comTEMUI SAYA DI SINI:

Hami Asraff Bin Ab. Halim 
Executive Wealth Planner
Prudential BSN Takaful
+6019-4522171 (WhatsApp/SMS/Call) 
Email: hamiasraff (at) gmail (dot) com 


You Might Also Like

2 Comments

 1. dari artikel ini awak dah paham mana yang lebih menguntungkan,,,

  ReplyDelete
 2. Baru je beli rumah. Bank pun suh bayar mrtt bukan cover sampai habis loan pun. Contoh mcm saya. Loan 30 tahun tapi mrtt cover utk 20 tahun je. Lagi 10 tahun tu, nak kena fikir, elok la cover dgn mltt kan tuan.

  ReplyDelete

Setiap komen anda akan diapprove dengan senyuman :)

Subscribe