Posts

Showing posts from January, 2016

Garisan Di Telapak Tangan Melambangkan Keperibadian

Image
Terjumpa ini di Mukabuku. Tidaklah mempercayai 100%. Cuma kadangkala ada orang yang buat kajian tentangnya. Andai kata ianya membawa kepada perkara positif dan kebaikan, alhamdulillah ambil. Jika sebaliknya, buang jauh-jauh.
Saya kategori B. Kalian bagaimana?



What does your heart line say about you? Read below to find out & comment your "letter" below! 
The heart line is a line read in palmistry, it is the line that’s below the index finger or middle finger (depending on how long yours is) and extends to the edge of your palm underneath your little finger. Match your heart line with the one that most closely matches yours on the image....
A: If your heart line begins below your middle finger, you’re more of a leader. You’re ambitious, independent, intelligent and have the skill to make decisions. You’re less sensitive and more cold to others. You enjoy spending time alone. You make a loyal and true friend, you are a very passionate person when you let people get close to…

Wordless Wednesday #14: Everybody Has Their Own Love Story

Image
On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.


Sakit Dan Mati Boleh Bertandang Bila-Bila Masa Sahaja

Image
Semalam aku menonton filem 'Friend Request' arahan Simon Verhoeven. Boleh tahan seram filem ni. Kisah sekumpulan budak kolej yang begitu sosial dengan kehidupan (memang dah klise) di kolej. Lepas tu ada sorang minah ni dia macam obses sikit dengan Facebook. Semua benda nak update dan upload di Facebook. Macam korang selalu buat tu. 
So dari situ dia kenal sorang minah psiko yang tiba-tiba wujud. Obses nak berkawan dengan minah yang first tadi tu. Kat sini mulalah konflik. Sehinggakan sorang demi sorang kawan minah tu mati dibunuh dan bunuh diri. Ngeri siot. Selebihnya korang kena pergi tengok sendiri. Tak feel la kan kalau aku cerita.
Eh actually bukanlah nak cerita pasal movie seram tu. Cuma terrelate dengan benda yang aku nak cerita ni. Mengenai Facebook jugak. Kebetulan semalam tertengok movie mengenai Facebook.
Okey ceritanya macam ni. Lama aku tak contact seorang sahabat aku ni. Di Facebook pun macam menghilang diri. Bulan lepas ada status dan gambar baru diupdate setel…

Coretan Di Kala Insomnia (Siri 5)

Alhamdulillah selamat sampai bumi Malaysia. Percutian 5 hari di bumi Beijing agak bermakna. Aku suka bandar Beijing. Tapi aku tak suka penduduk Beijing. Haha boleh begitu? Bunyi macam diskriminasi. Oh tidak. Tak suka yang dimaksudkan adalah penduduk-penduduk negara China, Beijing khususnya macam agak kasar, attitude depa macam teruk sikit. Mungkin tak semua, tapi kebanyakkannya. Bukan aku seorang sahaja yang bercakap macam ni. Ramai lagi kot.
InsyaAllah aku akan cerita perihal Beijing di sini nanti. Ah, percutian ke Surabaya dan Osaka sebelum ni pun tak sempat nak bercerita lagi. Hanya mampu berhuhuhu. InsyaAllah akan ku gagahi jua untuk menulisnya.
Sampai pagi tadi. Alhamdulillah selamat sampai. Cuak juga sebab flight yang aku naiki adalah MH360. Err... Hmmm... Okey tak nak cakap apa-apa. Semua tu kuasa Allah. Dia berhak untuk segalanya.
Bila touch down je Malaysia, terus aku diserang gatal-gatal. Start dengan tangan and then merebak ke peha dan kaki. Banyak kot. Naik macam ruam. Ak…

Melarikan Diri Bukan Cara Terbaik Menyelesaikan Masalah

Image
Semua orang ada masalah. Masalah sekelumit kuman pun tetap sebuah masalah. Masalah setinggi Gunung Everest sekali pun ianya tetap sebuah masalah. Masalah dan manusia memang tak boleh dipisahkan. Buatlah macam mana sekali pun. Masalah tetap datang menghinggap dan merayap, seterusnya merebak ke semua saraf-saraf, mengalir ke sendi, membawa ke otak.
Ada orang menjadi sawan dek kerana masalah. Ada orang hilang arah tuju kerana masalah. Ada orang hilang nyawa kerana sebuah masalah. Ada orang terus dibelenggu kesedihan yang lama kerna masalah. 
Mengapa terlalu memikirkan tentang masalah sehingga kau terlupa untuk berfikir menjadi seorang yang waras? Ada orang terlalu mengambil jawapan singkat daripada segala masalah yang beliau hadapi. Biasanya orang begini pendek akal. Ada je masalah, terus ambil jalan mudah. Terus beremosi. Terus terusan meleretkan masalah menyelimuti anggota badan. Dia tak berfikir banyak. Baginya apa sahaja yang terlintas di fikiran, itu yang harus dilakukan terlebih d…

Agency Planning Workshop 2016

Image
Assalamualaikum w.b.t
Aku sematkan azam tahun baru 2016 ini dengan ingin menghidupkan kembali blog ini. Jujur, aku merindui coretan-coretan masa lalu. Ketika aku masih belajar di UiTM Shah Alam. Ya ketika itu aku memang kaki blogging. Ada saja titipan entri disisipkan di sini. Makanya, aku ingin mengulangi semuanya kembali.
Jarang aku menceritakan hal-hal personal di sini. Tapi mungkin tibanya aku berkongsi semula aktiviti dan kegiatan harian, sama ada dalam memenuhi tuntutan karier atau coretan sekadar suka-suka. Okay baiklah, mari aku mulakan.
Ini tahun kedua aku bekerja fulltime sebagai Perunding Takaful PruBSN Takaful di bawah Agensi Muqmeen Group. Ya setiap permulaan tahun, Agensi akan menganjurkan Agency Planning Workshop (APW) ini bagi tujuan review performance sepanjang tahun 2015. Alhamdulillah aku mencatat pencapaian peribadi di dalam bidang Takaful ini. Syukur, semuanya dari Ilahi.


Alhamdulillah aku di antara puluhan Perunding Takaful lain yang berjaya qualified untuk ke L…

Brainstorming Session 2016

Image
Permulaan tahun baru dimulakan dengan baik. Ada sesi Brainstorming di sini. Ya tempat bermulanya sebuah kerjaya aku dalam Takaful ini. Alhamdulillah di sini aku dapat apa yang aku nak. Syukur rezeki Allah Taala.
Esok seharian masih ada program. Agency Planning Workshop. Program untuk merangka, merancang, memberi energy sesama kami dan bagaimana untuk terus maju dalam bisnes Takaful ini. 
Penat. Nak balik tidoq.